Geçen hafta Meclis’e sunduğu Fındık Kanunu Teklifi ile ilgili açıklama yapan CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, kanun teklifinin belkemiğini yabancı kartelin tekelini kıracak “21. Madde” olarak tanımladı. Adıgüzel açıklamasında şunları söyledi:
#FındıkTürkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atan ve bugünlere gelmemizi sağlayan Mustafa Kemal Atatürk birçok inkılap yapmıştır. Tarihe Atatürk İnkılapları veya Atatürk Devrimleri olarak geçen bu yenilikler çok sayıda farklı alanda yapılarak büyük bir etki yaratmıştır. Atatürk İnkılapları nelerdir? Atatürk İnkılaplarının özellikleri ve tarihleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1932'de düzenlenen ‘Birinci Türk Dil Kurultayı’nın açılış günü, her yıl ‘Dil Bayramı’ olarak kutlanıyor. Başta siyaset dünyası olmak üzere pek çok kişi, Türk Dil Bayramı’nda Türkçe’mizi düzgün kullanmasının öneminden bahsediyor. Peki, Türk Dil Bayramı ne zaman ilan edildi? İşte Türk Dil Bayramı’nın tarihi...
#Türk Dil Bayramı Ne Zaman İlan Edildi?Türk dili üzerinde çalışmalar yapmak ve Türk dilinin güncel sorunlarıyla ilgilenerek çözümler bulmak için kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyeti, daha sonra Türk Dil Kurumu adını almıştır. İşte, TDK'nın misyon ve vizyonu hakkında merak edilen bazı detaylar
#TdkATATÜRK ÜNİVERSİTESİ KÜLTÜR MERKEZİ MAVİ SALON’DA, TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. FUNDA KARA, TÜRK DİL KURUMU VE FAALİYET ALANLARI HAKKINDA ÖĞRENCİLERE KONFERANS VERDİ. KARA, ÖĞRENCİLERİ TÜRK DİLİNİN TARİHİ, GELİŞİMİ VE GÜNÜMÜZDEKİ YERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ.
Anayasa’da ikinci resmi dil olması istenen Kürtçe, televizyonlarda, gazetelerde günlerdir tartışılıyor. Kürtçeyi yüceltmek isteyenler karşı taarruzla konuyu, “Güneş Dil Teorisi”ne getirip Atatürk’ün düşünce yapısını ve Kemalist devrimin tarihsel konumunu küçük düşürmeye gayret ediyor. Gerçekten “Güneş Dil Teorisi” hurafe miydi? Düşünsel kaynakları nelerdi? Atatürk’ü hangi yabancı bilim adamları etkiledi?
Haziran 1935’te 2795 No’lu kanun ile resmen hayata geçirilen Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Ankara’da bugün Küçük Tiyatro’nun bulunduğu Evkaf Apartmanları binasında derslerine başlamıştır. 1946’da Üniversiteler Kanunu’yla Ankara Üniversitesi’ne teşekkül etmiştir.
#YAZARGeçen ay Diyarbakır’da toplanarak “Demokratik Özerklik” konusunu tartışan BDP kurmayları, avukatıyla görüşen Öcalan ve kimi Kürt yazarları son dönemde hep aynı tarihten bahsedip bir olay anlatıyorlar. Diyorlar ki, Büyük Millet Meclisi 10 Şubat 1922’de Kürtlere özerklik verdi. Üstelik ayrıntı da veriyorlar, yasa 64 “Hayır”a karşılık, 373 “Evet” oyuyla geçti. Meclis’ten Kürtlere özerklik veren bir yasa geçti mi? Gerçek ne?..