Bir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge AkgünKoronavirüs salgınından tüm insanlık maddi, manevi çok etkilendi. Görünen o ki bir süre daha etkilenmeye devam edecek. Yaşamlarımızı her anlamda değiştirecek bu büyük krizi en az zararla atlatmak en büyük umudumuz. Öncelik sağlıkta ama krizden etkilenen insanların ekonomik durumlarının da dikkate alınması gerekiyor.Ülke ve hatta dünya çapında dayanışma hareketlerinin başlamış olması önemli. Sektör bazında da bazı destekler açıklandı. Ancak bu krizden sadece Türkiye’de değil tüm dünyada en çok etkilenen turizm ve restoran sektörünün daha özel bir desteğe ihtiyacı olacağa benziyor. Milyonlarca insana iş, ülkeye döviz kazandıran iki sektör de çıkmazda.Ben bu hafta restoran sektörünün önde gelen şefler ve işletmecilerinin bir bölümüyle konuştum. Kriz hakkındaki düşüncelerini, süreci nasıl yönettiklerini, geleceğe ilişkin endişelerini ve tabii ki beklentilerini sordum. Anlattıklarını özetlemek zorunda kaldım.Sektörün aktörlerinin düşüncelerini aktarmaya önümüzdeki günlerde devam edeceğiz...
#Müge AkgünYedi yıl öncesine dek Türkiye’nin bir restoran rehberi yoktu. 2017 yılında Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle ülkemizin ilk ve tek gizli müfettişlik sistemiyle değerlendirme ve derecelendirme yapılan çalışması İncili Gastronomi Rehberi projesi hayata geçti.
#Müge AkgünMichelin bu yıl üçüncü kez yıldız dağıttı Türkiye’de. Yıldızlı iki yeni restoranımız daha oldu; Urla’daki Narımor ve Şile’deki Casa Lavanda… Şef Fatih Tutak’ın restoranı TURK de 2 yıldızını korudu. 6 restoransa yeşil yıldızla ödüllendirildi. Michelin Deneyimler Departmanı İletişim Direktörü Elisabeth Boucher dahil herkes bu yıl yeşil yıldızların artmasından dolayı mutluydu. Bu da demek oluyor ki bu yöne daha çok eğilerek dünya çapında bir farklılık yaratabiliriz.
#MichelinMichelin Rehberi 2025 İstanbul-İzmir-Muğla seçkisinin, Four Seasons Hotel Istanbul At The Bosphorus'ta düzenlenen ödül törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy "Dünya gastronomi sahnesindeki önemimiz giderek artıyor" dedi.
#Bakan ErsoyMadem sonbahar geldi, son bir deniz tatili için yola çıkmanın tam vakti. Yıllar önce sadece Güney Ege ile sınırlı bir mevsimsel dönüşümken artık tüm Ege ve Akdeniz’de ‘sarı yaz’ yaşanıyor. Şimdilik küresel ısınmanın tek iyi tarafı bu olsa gerek. Bu fırsatı kullanıp yüksek sezonu bitiren deniz kenarı otellerinde hem daha uygun fiyatlı hem de sessiz ve sakin tatil yapmanın tam sırası. Yaz boyunca en güzel sahillerimizi gezdim ve deneyimlediğim otellerden sizin için güzel bir liste hazırladım. Kimi butik, kimi tatil köyü ama ortak noktaları beni etkilemiş olmaları.
#TatilMichelin Rehberi 5 Aralık Perşembe akşamı düzenlenecek törenle 2025’in yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Yıldız müfettişleri bu yıl İstanbul, İzmir ve Bodrum’un yanı sıra Muğla’nın diğer bölgelerini de ziyaret etti ve ödül listesini genişletti. Yeme-içme dünyası bu özel geceyi heyecanla beklerken gastronomi meraklıları tören öncesinde kulaktan kulağa rehbere girecek mekânları fısıldıyor, tahminlerini yapıyor. Geçen yıllarda yıldız alan ya da tavsiye listesine girenler unvanlarını koruyacak mı, ‘Michelin Rehberi’ne yeni kimler girecek? Gastronomi alanından isimlere öngörülerini sorduk.
#Michelin RehberiMirnas Grup kurucusu Fırat Atlıhan, eğitimden inşaata, turizme kadar birçok alanda başarılı projeler hayata geçirerek, hem bölgesine hem de ülkesine önemli katkılarda bulunuyor. Onun başarı hikayesi, genç girişimcilere ilham olacak nitelikte.
#1Almanya’da yaşayan Türk iş insanı Cem Bakırtepe, Eifel bölgesindeki 125 yıllık çiftliği Sünnen Ailesi’nden satın aldı. Çiftlikte, geleneksel tüm etkinlikleri devam ettireceklerini belirten Bakırtepe, “Uzun yıllardır olduğu gibi bölge halkına ve turizme yönelik en güzel şekilde hizmet vereceğiz” dedi.
#Cem BakırtepeÜlkemiz, zengin doğası ve kültürel mirasıyla dikkat çekerken, milli park sayısı da her geçen gün artıyor. Son olarak Sivas’ın Divriği ilçesi, tarihî ve doğal zenginlikleriyle birlikte milli park ilan edilerek Türkiye’nin 50'nci milli parkı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Divriği’nin bu yeni statüsü, bölgenin doğa ve tarih tutkunları için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Biz de bu güzel gelişme sonrası, güz mevsiminin en çok yakıştığı 8 milli parkı derledik. İşte tam da şu sıralar büyüleyici bir atmosfer sunan milli parklar…
#SeyahatGeçen hafta düzenlediğimiz İzmir Gastro Fest’te Gıdanın Egemenliğinin ne anlama geldiğini tartışırken Doğa Derneği kurucu üyelerinden, 25 yılı aşkın süredir çalışmalarını ekoloji ve tarım alanında sürdüren, bugün kendini sadece çiftçi olarak tanıtan Güven Eken’in ‘Bir Anadolu Matematiği: Egemenlik Yerine Bereket’ başlıklı konuşması bu konuyu bir kez daha gündeme getirmeme vesile oldu.
#Müge Akgün