Kırsalda oluşan işgücü açığının hayvancılıkta yol açtığı ‘Afganistan’dan ithal çoban’ dalgası, hizmet sektörüne de sıçradı. Pandemi döneminde yaşanan kapanmalar sonrası nitelikli personelini farklı sektörlere kaptıran restoranlar garson ithal etmeye başladı. TÜRES ve TURYİD başkanlarının anlattığına göre, gençler artık restoranların asgari ücret verdiği ve bahşişlerin de azaldığı garsonluk mesleğine yönelmeyince, oluşan personel açığının önemli bir kısmı Afganistan, Pakistan ya da Suriye uyruklu gençlerle kapatılmaya başlandı.
#Gamze BALTÜRES’e üye 25 bin restorandan bazıları, satışlarındaki yüzde 20-30’lara varan düşüşü telafi edebilmek için indirim başlattı. Hürriyet’e konuşan TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, bu yıl menü fiyatlarının geldiği seviyeyi turistlerin bile pahalı bulduğunu; özellikle Arap turistlerin talebinde dönemsel olarak yüzde 40’ı bulan düşüşler yaşandığını söyledi. Tüm üye işletmelere indirim çağrısında bulundu. Bingöl’ün çağrısına kimi üyeler sınırlı ürünlerle kimileri de tüm menü ile katıldı.
#TurizmYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiBu yılbaşını restoranda kutlamak isteyenleri kişi başı 1500 TL’den başlayan fiyatlar karşılayınca rezervasyonlar azaldı. Restoranların kişi başı 600 TL’den başlayan evde yılbaşı menülerine ise ciddi bir talep var. Dört kişilik bir aile dışarıda yemeğe 6 bin TL vermek yerine, 2 bin 400 TL’ye 8 kişilik ana yemek içeren evde yılbaşı menüsü almayı tercih ediyor.
#Yılbaşıİstanbul’un ev sahipliği yapacağı UEFA Şampiyonlar Ligi finali hem kente hem de kulüplere kazandıracak. Manchester City ve Inter arasında 10 Haziran’da gerçekleşecek final maçı kapsamında, İstanbul’un 50 bini aşkın turisti ağırlaması ve en az 60 milyon Euro’luk turizm geliri elde etmesi bekleniyor. Kadro değerleri 1.5 milyar Euro’yu geçen iki takım arasından finale uzanan ise grup ve tur aşamaları da dahil toplamda 84 milyon Euro’yu kasasına koyacak.
#Şampiyonlar LigiMarketlerden gelen “fiyat sabitleme” hamlesinin ardından restoran ve lokantaların çatı örgütü TÜRES’ten de çağrı geldi. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, son dönemde birçok girdi fiyatında gerileme yaşandığını belirterek, “Buradan tüm restoran ve lokantalara ramazanda fiyatları sabitleme çağrısında bulunuyoruz” dedi. TÜRYİD’den ise “Fiyat sabitleme Don Kişot’luk olur” yanıtı geldi.
#Restoranlar Fiyatları49 gün sonunda yeniden kapılarını açan kafe ve restoranları bundan sonraki süreçte neler bekliyor? Kısıtlı açılma menü fiyatlarına nasıl yansıdı? İşletmelerin talepleri var mı? Sektör temsilcileri sorularımızı yanıtladı...
#Tam KapanmaAntalya’da restoran ve kafeteryaların acilen açılmasını bekleyen sektör temsilcileri, vergi ve kredi ödemelerinin 2022’ye kadar ertelenmesini talep etti. AGYİD Başkanı Zeki Özen, “Bu zor dönemde onlarca kişi intihar etti. Zaten birikimi olmayan sektör borç batağına girdi. Görmezden gelindik” dedi. Özen, sektör çalışanları için aşı önceliği de istedi.
#Zeki ÖzenRestoranlar bir an önce açılmayı beklerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restoranların açılma talepleri ile ilgili olarak, “Kabine toplantımızda inşallah bunun değerlendirmesini yeniden ele alacağız” dedi. TURYİD de yeme-içme sektörüyle ilgili rapor hazırladı. Rapora göre açılış süreci uzar ve destek verilmezse sektörde 700 bin kişi işini kaybedebilir.
#GazetehaberleriGeçen yıl mart ayında başlayan koronavirüs salgınının etkileri hâlâ devam ediyor. Bir yandan alınan önlemlerle salgının etkileri azaltılmaya çalışılırken, diğer yandan aşılama işlemleriyle eski normale dönülmek için uğraşılıyor. Salgının başladığından bu yana yaklaşık 1 yıllık süreçte devlet de yaptığı ekonomik destek paketleriyle hem halka hem de işletmelere destek oluyor. Ancak virüsün yayılma hızını düşürmek amacıyla alınan kapanma tedbirleri özellikle restoran ve kafeleri bir hayli zor durumda bıraktı.
#GazetehaberleriDünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadele kapsamında kısıtlamalar devam ediyor. Yaşanan durumdan en çok etkilenenler arasında restoran ve kafeler geliyor. Şu an için sadece evlere servis yapabilen restoranlar yeniden açılacakları günleri iple çekiyor. Ancak restoranların açılmasını bekleyenler arasında sadece restoran sahipleri ve çalışanları bulunmuyor. Restoranların ihtiyaçlarını tedarik eden, dışarıdan hizmet veren onlarca sektörde umutlu bir bekleyiş hâkim.
#GazetehaberleriYeme-içme mekânlarının bu yıl ikinci kez ve süresi belirsiz olarak kapanması birçok kişiyi işsiz bıraktı. Bazı işletmeler paket servise döndü ama sektörün belkemiği olan garsonlar çaresiz. Aralarında yaşadığı şehri terk etmek üzere olanlar da var, garsonluktan kuryeliğe geçip idare etmeye çalışanlar da...
#Gazetehaberleriİngiltere’de, University of Surrey’de otel, yiyecek-içecek eğitimi aldıktan sonra Bodrum’da kendi otellerinin işletmeciliği ile iş yaşamına atılan, ardından 1994 yılında Gümüşlük’te Karaf adlı ilk restoranını açan Kaya Demirer, 26 yıl sonra yeni projesiyle tekrar Bodrum’da.
#İngiltereTurizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer "İçişleri Bakanlığının kararnamesiyle kapatıldık, Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı genelgeyle de açılacağız. Genelge yayımlandı. Tabii ki yavaş yavaş açılacak. Sağlık Bakanlığının insan sağlığı noktasında belirlediği kriterler uygulanacak" dedi.
#RestoranKoronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından birçok tedbir devreye alındı. Turizm durdu, restoranlar, berberler kapandı. Sokağa çıkma yasakları uygulanmaya başladı. İnsanların büyük bir çoğunluğu evden çalışma düzenine geçerken, zorunlu olmayan hallerde evden dışarıya çıkışlarda da büyük bir düşüş yaşandı. Peki, restoranlar ve lokantalar ne zaman açılacak? İşte, sektör yöneticilerinden bazı görüşler
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen “30 Ağustos Zafer Bayramı” resepsiyonunda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la karşılaşınca Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bodrum’da lüks markaların ruhsata aykırı bölümlerini mühürlemesini sordum:
#YazarTURYİD Başkanı Kaya Demirer, dövizle kiralama dışında gastronomi sektörünü en çok etkileyen sorunları sıraladı. “Tüm düzenlemeler yabancı yatırımcıları ürkütmeden yapılmalı. Tek sorun dövizle ödenen kiralar değil. Gıda fiyatlarındaki artışı kooperatifçilikle çözeriz. Türkiye kendini gastronomiyle anlatarak tanıtmalı. Netflix dizilerine lezzetlerimizle girelim” dedi.
#GazetehaberleriTüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, Türkiye'deki AVM'lerin dolar veya avro üzerinde kira aldığını ve sözleşmelere 3-5 yıl kiracı kalma şartı eklediğini belirterek, restoranların TL ile satış yapıp döviz ile kira ödemek zorunda kaldığını söyledi.
#Ramazan Bingöl