Güncelleme Tarihi:
ANTALYA Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) ile Kaleiçi İşletmecileri Kültür ve Dayanışma Derneği (KALEDER) üyeleri, Muratpaşa Kent Meydanı’na kep ve önlüklerini bırakarak restoran ve kafeteryaların açılması çağrısında bulundu. Yeme-içme sektörünün işvereni, çalışanları, tedarikçileri ve aileleriyle birlikte milyonlarca kişi olduğunu belirten AGYİD üyelerinin yaptığı açıklamada şöyle denildi: “Destekler çıkartılırken sadece sektörümüze özel çalışılmalı. Zira kapatırken bize özel kapatma yapılıyor. Biz milyonların ayakta kalma, hayata tutunma, evlerimize bir somun ekmek götürme imkanımız elimizden alınmasın. Sektörümüze özel 2 yıl geri ödemesiz, çok düşük faizli can suyu kredisi verilsin.”
HER YER AÇIK, BİZ KAPALIYIZ
“Virüsün bulaştırıcılığı sıralamasında sektörümüzün 5’inci sırada yer aldığı uzmanlarca bildiriliyor. Fakat ülkenin yüzde 90’ı açık, toplu ulaşım, fabrikalar, pazarlar, marketler, AVM’ler, havayolları faaliyetlerine devam ederken restoran ve kafeteryaların kimi 15, kimi 9 aydır kapalı. Sadece biz kapatıldık, ancak devletimiz hiçbir alacağından ve tahsilatından vazgeçmedi. Restoranlar ve kafeteryalar acilen açılmak ve bir daha kapanmamak istiyor.”
70 BİNDEN FAZLA İFLAS VAR
Pandemi sürecinde 70 binden fazla restoran ve kafeteryanın iflas ettiğini söyleyen AGYİD Başkanı Zeki Özen, “Bu zor dönemde onlarca kişi intihar etti. Zaten birikimi olmayan sektör borç batağına girdi. En çok istihdam sağlayan sektörümüzün orta ölçekte olanları kısa çalışma ödeneği hariç hiçbir destek paketinden yararlanamadı. Kiralarımızla ilgili sorunlar devam ediyor. 1 Haziran’a kadar çekleri ertelediler, ancak 1 Haziran’a kadar dükkanları da kapattılar. Görmezden gelindik. Bu insanlar taş mı yiyecek?” diye sordu.
EN SERT KISITLAMA BİZDE
Özen, şöyle konuştu: “Yeme - içme faaliyetleri devam ediyor ama yeme - içme sektörü kapatıldı. Hayatın bütün çarkları dönüyor. Ulaşım devam ediyor, bankalar çalışıyor, pazarlar kuruluyor. Sektörlerin neredeyse tamamı faaliyetini sürdürürken yeme - içme sektörü bu süreçten en çok zarar gören sektörlerden biri oldu. Bilim insanları, salgının bulaşma riski bakımından sektörümüzün 5’inci sırada yer aldığını söylüyor. Listede önümüzde olan sektörleri ve ardımızdaki yüzlerce sektörü açıp en sert kısıtlamaları bizim sektörümüze uygulamak adaletli değil.”
ÇALIŞANLAR AŞILANMALI
Sektörün turizm sektörüyle birlikte değerlendirilip aşı konusunda öncelikli meslek grupları arasında yer almasını da talep eden Özen, sözlerine şöyle devam etti: “Aynı işi otellerde yapan personel aşılanırken, acentalarda çalışınlar aşılanırken, sektörümüzde çalışan personel ve hatta ekmeğimizi üreten fırın çalışanları bile aşı önceliği alamıyor. Sektör çalışanlarımız turizm personeli statüsünde acilen aşılanmalıdır.”
SEKTÖRE GÖRE ÇÖZÜM ÜRETİLSİN
Yeme- içme sektörünün pandeminin ilk günlerinden bugüne kadar art arda kapanmalar yaşadığının altını çizen AGYİD Yönetim Kurulu Üyesi Güray Parlak da verilen desteklerin sektörün yaşadığı sıkıntıların için çözüm olmadığını belirterek, “Mesela 1 Haziran’a kadar çek ödemeleri durduruldu. Ancak restoran ve kafeler, 1 Haziran’a kadar zaten kapalı. 1 Haziran’da müşteri kabul etmeye başlar başlamaz çeklerin geri ödemesi de başlayacak. Gelir yok ki üyelerimiz ödemelerini yapabilsin. Sektörün içinde bulunduğu durum dikkate alınırsa, adaletli ve vicdanlı çözümler bulunabilir.”