Güncelleme Tarihi:
ANTALYA Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD), koronavirüs tedbirleri kapsamında yüz yüze servise kapatılan restoran ve kafeteryaların Hayat Eve Sığar (HES) kodu ile yeniden açılmasını istedi. Dernek üyeleriyle birlikte hükümete çağrı yapan AGYİD Başkanı Zeki Özen, ‘Güvenli Turizm Sertifikası’, ‘HES kodu zorunluluğu’ gibi uygulamalarla restoran işletmelerinin müşterilerin hizmetine açılmasını talep etti.
PAKET SERVİS YÜZDE 5
Antalya bazında 3 binin üzerinde işletmede 50 bin kadar personel istihdam eden, yüzlerce tedarikçi firmayı besleyen yeme-içme sektörünün sosyal patlama eşiğinde olduğunu söyleyen Zeki Özen, “Bugün hayatın hemen hemen tüm çarkları HES kodu, ateş ölçme gibi pandemi kuralları çerçevesinde dönerken, sadece yeme içme sektörü tamamen kapatılmıştır. Paket servis ise bir restoranın satışlarının en fazla yüzde 5’i seviyesindedir ve herhangi bir çarkı döndürebilecek yeterlilikte değildir” diye konuştu
İŞLETMELER KRİZDE
Pandemi nedeniyle kapanan restoranların çok ciddi problemlerle karşı karşıya olduğunu dile getiren Özen, “Kapanan işletmeler kira, elektrik, su, doğal gaz faturaları, vergi, SGK gibi maddi yükümlülüklerle baş başa kalmıştır. Sektörümüz birikimi olan bir sektör değildir ve bir anda kapanması nedeniyle faturalarla birlikte tedarikçi borçlarını da ödeyemez hale geldi. Birçok işletmemiz icra takipleri ile karşı karşıya kaldı. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan veya yararlanamayan binlerce çalışanımız da temel ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda” dedi.
FAALİYETE AÇMAK İSTİYORUZ
Aylardır kapalı olan restoranlarının açılmasının öncelikli talepleri olduğunu ifade eden AGYİD Yönetim Kurulu Üyesi Güray Parlak, “İkinci etapta çözüm istediğimiz konu ise borç yüküyle karşı karşıya olan işletmelerin erteleme destekleri ile ayakta kalmalarının sağlanması. Güvenli turizm sertifikası, HES kodu, sosyal mesafe ve hijyen tedbirleriyle uygulanabilecek sistemler bugün bizde var. İlave önlemler konusunda da talepleri yerine getirmeye hazırız. Bize sunulacak şartları yerine getirip işletmelerimizi faaliyete açmak istiyoruz” diye konuştu.
PERSONEL MAĞDUR DURUMDA
Pandemi sürecinden işletme sahipleri kadar personelin de zarar gördüğünü vurgulayan dernek yöneticisi Güray Kanan ise “Onların büyük bir kısmı hem çalışamıyor hem de sektörel durum nedeniyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanamıyorlar. Biz işletmelerimizde gelir elde edemeyince onlara da maaş ödeyemiyoruz. Birçoğu ücretsiz izinde aylardır sürecin normalleşmesini bekliyor. Sektör için atılacak her adım işletmecilerle birlikte çalışanların da derdine çare olacak” dedi.