Kuruyemiş fiyatları geçen seneye göre yüzde 40 arttı. Sektör temsilcileri ABD’den ithal gelen ürünlere konulan ek vergi nedeniyle piyasadaki kaçak ürünlerin arttığı iddiasında. Hürriyet’e konuşan TÜKSİAD Başkanı Murat Yıldırım, özellikle badem ve cevizde menşei değiştirilerek piyasaya ürün sunulduğunu söyledi. Yıldırım, “Gümrük fiyatlarını ödememek için ürünler Dubai’ye getiriliyor ve orada menşei değiştiriliyor” dedi.
#KuruyemişBirbiri ardına yükselen fiyatlar tartışılmaya devam ederken, bazı süt ürünlerinin gramajları küçültüldü. Örneğin daha yakın zamana kadar 700 gramlık kaşar peynirleri pazarda hâkim ürünken, artık bu ürünlerin yerini 600 gramlık paketler aldı. Üreticiler de vatandaşları uyararak, “Aldığınız ürünlerin sadece fiyatına değil, gramajına da bakın” dedi.
#GazetehaberleriTüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman, çerez tüketiminde en yoğun döneme girdiklerini, bu sene de yılbaşında geçen seneki 375 milyon liralık ciroyu yakalayacaklarını söyledi.
#Tüm Kuruyemiş Sanayicileri Ve İşadamları DerneğiFındık fiyatları son dönemde en büyük tartışma konuları arasında. Fındık üreticileri para kazanamadığını, aksine zarar ettiğine iddia ediyor. Belirlenen 10 liralık fiyatın yeterli olmadığını savunuyor. Kilosu 10 liraya üreticiden alınan fındık market raflarında, en düşük 45 liradan yer bulabiliyor. Biz de fındık üreticileri ne kadar para kazanıyor, fındık fiyatları mağazaya gelene kadar neden bu kadar yüksek fiyata çıkıyor onu araştırdık.
#TÜKSİADÜretici fiyatları 9.5 liraya kadar düşen fındık için Tarım Bakanı, TMO’nun 50 bin ton alım yapabileceğini ifade etti. Sektör temsilcileri fındık fiyatının üreticide bu kadar düşmesine rağmen perakende-cinin raflarında kilosu 70-80 liradan satılmasının normal olmadığını ifade etti.
#FındıkKuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Çaputçu: "Avrupalılar da yavaş yavaş ay çekirdeğini tanımaya ve tüketmeye başladılar. Çerezlik ay çekirdeği ihracatı bu yıl 22 bin tona ulaşacak. Özellikle Rusya, Polonya, Almanya ve Kuzey Afrika ülkelerinde tüketim artıyor."
#Ay ÇekirdeğiTÜRKİYE’de son yıllarda yaşanan don ve kuraklık felaketleri sonrası kuruyemiş fiyatları tavan yaptı. Bazı ürünlerde yıllık fiyat artışı yüzde 100’ü geçti. Son olarak yer fıstığı ve badem içinin tırmanışa geçtiğine dikkat çeken sektör yetkilileri “Talep yüksek, arz düşük” uyarısı yaptı.
#FiyatÜretimi mart ayında yaşanan soğuklardan etkilenen cevizde kilogram fiyatı iki kat artışla 20 liraya ulaştı. Geçen yıl en ucuzunun kilogramı 10 lira olan kabuklu ceviz, bu yıl 20 liradan satılıyor. İç randımanı yüksek ve daha iri olan kabuklu cevizin kilogramı 30 liraya kadar çıkıyor. Kuruyemişcilerde iç çeviz ise 44-50 liradan satılıyor.
- Çerez tüketimin yükseldiği yılbaşı gecesi öncesi kuru yemiş pazarlarında hareketlilik yaşanıyor - Bu yıl rekoltedeki düşüş nedeniyle fiyatları iki kat artan Antep fıstığı, fındık, kuru kayısı, incir gibi ürünlerin tüketimi azalırken, vatandaşlar uygun fiyatlı yer fıstığı, leblebi ve çekirdeğe yöneldi - TÜKSİAD Başkanı Çaputçu: "Yılbaşında halkımız özellikle sohbetlerde ve televizyon izlerken ay çekirdeğini seviyor. Ayçekirdeği en çok tüketilen ürün, bunun arkasından yer fıstığı, kabak çekirdeği, leblebi geliyor"
- Mart ayında yaşanan soğuklardan üretimi etkilenen cevizde fiyatlar tavan yaptı - Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Çaputçu: "2014 yılı kuruyemiş sektörü açısından kuraklık ve don olayı gibi doğa olaylarına bağlı rekoltenin düştüğü ve fiyatların yükseldiği bir yıl oldu. Antep fıstığı, fındık gibi ürünlerin yanında ceviz de bu olumsuz doğa koşullardan etkilendi" - "2013 yılında 10 lira olan yerli kabuklu cevizin kilogramı fiyatı yüzde 100 artarak 20 lira oldu. Fiyat artışını, rekolte düşüşü ve kuruyemiş sektörünün diğer kalemlerinde yaşanan artışlar tetikledi"
- "Çerez parası" tabiri kuruyemiş fiyatları için geçerliliğini yitirdi. Kayısıdan, ayçiçeğine, Antep fıstığından leblebiye kadar bütün kuruyemiş fiyatları son yıllarda hızla arttı - Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Çaputçu: "Fiyatlar arz talep dengesinden kaynaklanıyor. Geçen yıl üretim darlığı, bu yılda don olayı ve kuraklık gibi doğal olaylar üretimi olumsuz etkiledi. Tüketim artarken, üretim iklim şartlarının etkisiyle geriliyor. İthal ürünlerde dövizin artmasından dolayı artış var" - İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Yemişçi: "Kuruyemişte fiyat artışı spekülatif değildir, tamamen üretim miktarıyla ilgilidir. Ürünlerin rekoltelerinde ciddi düşüş var"
Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, Türkiye'de üretilen ay çekirdeğinin çerezlik tüketimini sağlamak için yurt dışında yaptıkları tanıtımların meyve verdiğini belirterek, "Geçen yıl başta Rusya ve bazı Avrupa ülkelerine üzere 45 milyon dolarlık çerezlik ay çekirdeği ihracatı gerçekleştirdik" dedi.
BİRÇOK tarım ürününde fiyatlar arttı, artmaya da devam edecek. Özellikle sanayide kullanılan Antep fıstığı, susam, patates ve pirinç gibi ürünler fiyat dalgalanmalarından ciddi etkilendi. Antep fıstığı ve susamda fiyatın yükselmesinde stok yapılmasının da etkili olduğu söyleniyor.
#FiyatTürkiye'nin ilk ve tek Kuruyemiş Üretimi ve İşleme Teknolojisi Bölümü Gaziantep Üniversitesi bünyesinde 3 yıl açıldı. Bölüm iş garantili. Üstelik 10 öğrenciye 200 lira burs da veriliyor. Ancak şimdilerde bir sorun var. 3 öğrenci daha bulunamazsa bölüm kapanacak.
#Gaziantep ÜniversitesiTüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, Türkiye'nin toplam kuru yemiş pazarının yıllık 3,5 milyar dolar seviyelerinde bulunduğunu, Türk halkının en çok tükettiği kuruyemişin ise ay çekirdeği olduğunu bildirdi.