Kayseri Şeker çiftçiyi çerezlik ayçiceği konusunda bilinçlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Kayseri Şeker çiftçiyi çerezlik ayçiceği konusunda bilinçlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2018 14:55

Kayseri Şeker çiftçiyi çerezlik ayçiceği konusunda bilinçlendirdi

Haberin Devamı

KAYSERİ (DHA)-KAYSERİ Şeker tarafından  Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve   İşadamları Derneği ile birlikte Kayseri’de ilk kez düzenlenen  Çerezlik ay çekirdeği sempozyumu, çiftçiler ve bilim adamlarından yoğun ilgi gördü.

Kayseri Şeker  Fabrikası 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, TÜKSİAD Başkanı Hüsamettin Karaman, Pancar Kooperatifi  ve Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu üyeleri ve yöneticileri ,üniversitelerden öğretim üyeleri, Erciyes Üniversitesi Teknopark temsilcileri, ulusal ve yerel basın mensupları  ve yaklaşık 400 ayçekirdeği tarımı yapan çiftçi katıldı.  Çerezlik ay çekirdeği sempozyumunun  açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, “Bugün gelinen noktada üniversite ile Kayseri Şeker’in işbirliği, il müdürlüğümüz ile Kayseri Şeker’in işbirliği, sivil toplum örgütleri ile işbirliği ve üniversite, STK ile kamu işbirliğiyle bugün yapılan çalışmalar bilimsel bir altlık olarak çiftçilerimizin hizmetine sunulmaktadır. Bunlar çok önemlidir. Çünkü üretip satamamak var, ürettiğinizi kaliteli üretememek var ve ürettiğinizde bir politika oluşturamamak birçok sıkıntıları ortaya çıkarmaktadır. Bugün Kayseri yaptığı üretimi hem Türkiye’de hem de dünyaya pazarlayacak birçok altyapıya ulaşıyor” ifadelerini kullandı.

Sempozyumda, çerezlik ay çekirdeğinin  yurt içi ve yurt dışı Pazar payı yanında beklentiler konusunda açıklamalarda bulunan TÜKSİAD-Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve   İşadamları Derneği Başkanı Hüsamettin Karaman,  Sempozyumun gündemi, katılımcıları ve ilginin yoğunluğu nedeniyle  ay çekirdeği tohumunun çalışmasının tamamlandığı gün olarak belirlediklerini belirtti. Karaman konuşmasında; ''Kuru yemiş sektörünün ana girdilerinden birisi olarak tüketilen ancak son zamanlarda verimliliğin düştüğü çerezlik ay çekirdeğinin tarımına Kayseri Şeker’in  çiftçimizin ayakta kalması için verdiği destekten dolayı teşekkür ediyor ve destekliyoruz. Üniversitelerimiz ve  TÜBİTAK burada, tohum ıslahı konusunda da tüketicinin talebini karşılayacak bir uzman kadromuz da var. Bu koordinasyonla bu iş çözülmüş kabul ediyoruz diyerek sözlerini tamamladı

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da  konuşmasında,  önemli olanın üründe verimlilik ve kalitenin yakalanarak çiftçinin ürününün değerini bulmasını sağlamak olduğuna dikkat çekti . Akay, ''  2017-2018 kampanya döneminde Kayseri şeker olarak, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, yeşil mercimek, nohut ve fasulye gibi ürünlerden yaklaşık 6 bin 650 ton almışız ve bu ürünlerin piyasa değeri  36 Milyon 681 bin TL tutarken, bizim uyguladığımız fiyatlara göre  çiftçiye ödenen bedel ise 42 milyon 447 bin TL olarak gerçekleşmiştir. Kayseri Şeker piyasaya girdiği için sadece alınan ürün bedeli olarak çiftçinin gelirine 5 Milyon 750 bin lira  katkı sağlamışız.  Bu uygulama sayesinde çiftçi hem parasını peşin hem de değerinde  satıyor. Bu nedenle çiftçimizin yüzü, şeker pancarı dışındaki diğer ürünlerden dolayı da  gülmeye başladı. Bu bizim için vaz geçilmez bir faaliyettir.Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve   İşadamları Derneği olarak Kayseri Şeker’i ziyaret ederek bizim ne yapmak istediğimizi, ne kadar sürdürmek istediğimizi, bu işteki, ciddiyetimizi  öğrenmek istediğinizde, Biz de amacımızın çiftçimizin gelirini artırmak, ürününün değerinde satılmasına katkı sağlamak ve aynı zamanda sözleşmeli tarım ile kaliteli, verimli bir  ürün ortaya koymak olduğunu belirtmiştik bu işe verdiğiniz katkı ve duyarlılıktan  dolayı da çiftçilerimiz ve Kayseri şeker adına ayrıca teşekkür ediyorum'' dedi. Başkan Akay sözlerini şöyle sürdürdü;
'('  Biz Kayseri Şeker olarak kuruyemiş konusuna yeni girmeye çalışıyoruz. İlk basamağına başladık. Gerek nohut olsun gerek ayçiçeği olsun bizim yeni yeni çiftçimizle birlikte  sözleşmeli olarak üretmeye çalıştığımız ürünlerdir. Bize Kayseri Pancar Kooperatifi ve Kayseri Şeker Fabrikasının olarak ‘Bunlarla ne işiniz var’ diye sorulabilir ama bilinmelidir ki kooperatifimizin çok sayıda çiftçi ortağı var. Bu ortaklarımızın tamamı pancar tarımı ile uğraşmıyorlar. Bu çerçevede Kayseri Pancar Kooperatifi ve Kayseri Şeker Fabrikasının ortaklarının diğer zirai faaliyetlerine de katkı sağlaması gibi bir zorunluluk olduğunu, bunun da bizim görevimiz olduğu gibi bir anlayış içerisinde birkaç seneden beri bu konuya konsantre olmaya çalışıyoruz''.

Trakya Üniversitesinden  Prof.Dr Yalçın Kaya Çerezlik ay çekirdeği tarımı konusunda,   TUBİTAK- Marmara Araştırma Enstitüsünden  Dr. İbrahim Özdemir ise Kuruyemiş olarak tüketilen ay çiçeği çekirdeğinin raf ömrünün belirlenmesi ve kalitesinin iyileştirmesi  konusunda katılımcılara sunumlar yaparak üreticilerden ve sektör temsilcilerinden gelen soruları cevaplandırdılar.                 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!