Kişiye değil kuruma özel

Haberin Devamı

VİLDAN Sivri Çaputçu, sektörün merkezi kabul edilen Denizli’de tekstilci bir ailenin kızı olarak uzun yıllar bu alanda çalışmış. Kendi şirketini kurduktan sonra, ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan ‘Kuruma Özel Tasarım’ konseptiyle firmalara tasarımlar yapmaya başlamış. Bugüne kadar birçok kuruma özel kıyafetler oluşturan Vildan Hanım, aynı zamanda Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu’nun de ilk kadın üyesi.

Kişiye değil kuruma özel

- Tekstil ve tasarım konusunda bugüne kadar ne gibi çalışmalar yaptınız? Nerelerde çalıştınız?
- İş yaşamıma 1997’de aile şirketimiz olan DİTAŞ’ta, jakarlı dokuma tesislerimizde başladım. 2000’de yine aile şirketimiz olan DEBA Denizli Basma ve Boya Sanayiinde çalışmaya devam ettim. DEBA’da desen ve kumaş tasarımıyla Ar-Ge departmanlarında görev aldım. Kumaşın mutfağını bu aşamalarda yaşayarak öğrendim.
- Kendi firmanızı kurmanız nasıl gerçekleşti, neler yapıyorsunuz?
- 2009’da DEBA kapandıktan sonra, birikimlerimi ve kafamdaki projelerimi gerçekleştirmek üzere ANJEA Designer’s Store’u kurdum. Anjea, Hitit mitolojisinde bolluk bereket tanrıçası demek. Anjea Designer’s Store çatısı altında farklı bölümlere yer verdim. Anjea Butik’te tişörtten paltoya, gece ve gündüz giyilebilecek satışa hazır kıyafetler var. Bunların içinde Türk tasarımcılarının ürünleri de bulunuyor. Anjea Özel Dikim’de Gülgün Herek önderliğinde kişiye özel tasarım yapılarak, gömlekten gelinliğe kadar her türlü özel dikime servis veriyoruz. Anjea Kids’de Filiz Öznalbant önderliğinde kız ve erkek çocuklarımızın özel günlerde giyeceği, gece ve günlük kıyafetleri kişiye özel tasarlıyor ve dikiyoruz. Ayrıca okullarda yapılan çeşitli etkinliklere, sene sonu gösterilerine, okul korolarına özel dikim servisiyle son derece titiz çalışmayla hizmet veriyoruz. Ve son olarak da benim yürüttüğüm, Anjea Kuruma Özel Tasarım’da kuruma özel personel giyim dikimi gerçekleştiriyoruz.

Haberin Devamı

Kişiye değil kuruma özel

Haberin Devamı

ÖZELLİĞİ YANSITACAK TASARIM
- Kişiye özel tasarımı biliyoruz da ‘Kuruma Özel Tasarım’ pek bilinmeyen bir kavram. Tam olarak neler yapıyorsunuz?
- Kurumun özelliğini, kişiliğini yansıtacak tasarımlar hazırlanıyor. Personelin birebir ölçüsü alınarak, gerektiğinde prova yapılarak bu tasarımlar uygulanıyor.
- Bugüne kadar hangi firmalara tasarım yaptınız?
- 2.5 yıl gibi kısa bir geçmişimiz olmasına rağmen Denizli’de birçok kuruma ve kişilere tasarımlarımızı sunduk. Pamukkale Üniversitesi bünyesinde bulunan turuncu VİP Resoran, ana yemekhane, Ay Kafe, PAÜ Kafe, sosyal tesisler, spor merkezi personeli, Denizli Özel Cerrahi Hastanesi, Denizli Özel Sağlık hastanesi, İdol Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Merkezi, Tülay Akkol Diş polikliniği, Serçin Tirelioğlu Estetik Merkezi, Dolphinmed Sağlık Polikliniği, E 50 Güzellik Salonu çalışanları, Özel Pev Okulları personeli, Sema-Abdurrahman Karamanlıoğlu Turizm Meslek Lisesi öğrencileri, Swanlake Butik Otel, İnci Class Otel, Çizgi Saç tasarım, İmren Color, Berkiz Gıda, Mysoho Restaurant, Hacı Şerif , Savarona Tekstil, Demet Saylan Pasta Tasarımı, Buket Çikolata, Sena Eczanesi, Bezm-i Keyf Cafe, Moods Cafe, Bodrum Kar Monster, Diyetta Denizli, Winona Cafe personeli...

Haberin Devamı

Kişiye değil kuruma özel

ÇALIŞANLAR MEMNUN OLMADAN AYRILMAM
- Hangi kriterlere göre tasarım yapıyorsunuz, firma ile ilgili hangi bilgileri öğrenmeye çalışıyorsunuz?
- Anjea’da tasarım aşama aşama ilerliyor. Öncelikle firmayı mutlaka ziyarete gidiyorum ve en yetkili kişiyle görüşüyorum. Daha sonra çalışanların isteklerini dinliyorum. Kurumu detaylı gezerek, farklı mekanların fotoğraflarını çekiyorum ve konseptini anlamaya çalışıyorum. Daha sonra çizim aşamasına geçiyorum. Kullanılabilir, çarpıcı, farklı, ince detaylı tasarımlarımı, o çizimlere uygun gördüğüm kumaşlarım ile birlikte tasarımımı yapıyor ve kuruma sunuyorum. Daha sonra uygun kumaş seçimini metraj, renk, kalite ve desene göre kumaşçılardan tedarik ediyorum. Çizimlerden ve kumaşlardan en uygun olanını seçerek numune dikimi yapıyor ve firma yetkilileriyle gerekli değerlendirmeleri yapıyoruz. Seçilen tasarıma göre tüm personelin tek tek detaylı ölçüleri alınıyor ve dikim süreci başlıyor. Dikim aşamasından sonra kıyafetler, kişilerin isimlerine göre tek tek teslim ediliyor. Yani kıyafetlerle ilgili tüm sorumluluk bize ait oluyor. Çalışanları ve kurumu memnun etmeden oradan ayrılmıyorum.
- Sizce kurum kültürünü yansıtması açısından üniformaların önemi nedir?
- Herhangi bir kurumda ilk göze çarpan, oradaki çalışanın fiziki görünümüdür. O görüntüyle kurumun yapısını yansıtırlar. Kurumla personelin giydiği kıyafetlerin bağdaşması çok önemlidir. Kurum kültürü, çalışan personel kıyafetine doğru yansımışsa, personelin firmaya olan bağlılık duygusu da o denli kuvvetli olur.

Haberin Devamı

Kişiye değil kuruma özel

İLK KADIN YÖNETİM KURULU ÜYESİ
- Denizli’de tekstille ilgili derneklerde de görev yapıyorsunuz. Bir kadın olarak ilk kez aldığınız görevler hangileri?
- DETGİS yani Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu’nun ilk kadın üyesiyim. Denizli’de oldukça aktif bir derneğiz. Denizli İhracatçılar Birliği’nde de 4 yıldır mentorluk görevini yürütmekteyim. Bu yıl 4’ncüsü düzenlenen DENİB Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışması’nda Denizli’de tüm yarışmacılara ‘Yarışma Koçluğu’ yapıyorum. Tüm sene boyunca yarışma koşulları, konsepti, tasarım seçimi ve yarışmacılarımızın defile anına kadar olan sürelerinde koçluğu sürdürüyorum.
- Hem yoğun iş, hem de 2 çocuklu bir aile yaşamı. Hepsini dengelemek zor oluyor mu?
- Çok zorlanmıyorum aslında, tüm aile o kadar yoğun tempodaki, birbirimizi dengeliyoruz. Eşim Muammer Çaputçu, kuruyemiş sektöründe Berkiz Gıda’nın ve (TÜKSİAD) Türkiye Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı. Bazen işi gereği, bazen dernek çalışmalarından dolayı, çok fazla yurt içi, yurt dışı seyahatlere ve toplantılara katılması gerekiyor. Genç yaşımda evlenip anne olmanın avantajlarını yaşıyorum. Çocuklarım kendi hayatlarını yürütebilecek yaşta. 27 yaşındaki oğlum Berk, Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nin ardından Kanada –Ottawa’da master yaptı ve Shopify isimli şirkette çalışıyor. 17 yaşındaki kızım Beliz de Mustafa Kaynak Anadolu Lisesi son sınıfta. Her ne kadar işimi çok fazla sevsem de ailem her zaman ön planda olmuştur. Ne kadar yoğun, ne kadar yorgun olursam olayım her zaman güler yüzümü ve pozitif yapımı bozmam.

Yazarın Tüm Yazıları