2023 yılı için değeri 66 bin liranın altındaki tüketici uyuşmazlıklarında il veya ilçe tüketici hakem heyetlerine e-Devlet üzerinden tek tıkla yerinizden bile kalkmadan başvurup hakkınızı aramanız mümkün. Peki, başvuru için parasal sınır kaç lira? Tüketici uyuşmazlıklarında arabulucuya gitmek dava şartı haline getirildi mi? Bu hafta milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren tüketici uyuşmazlıklarına şikâyet yollarını yazdım.
#Tüketici UyuşmazlıklarıÜlkemizde birçok alanda uyuşmazlıklar için arabuluculuk yolu, çözüm yöntemi olarak kullanılıyor. 7’nci Yargı paketiyle yapılan değişiklikler çerçevesinde birçok alan daha arabuluculuk kapsamına alındı. Bu kapsamdaki düzenlemelerle arabuluculuk konusu yine gündemde. Bu konuyu Avukat Arabulucu Seçkin Arıkan ile konuştuk. Görüşmede Serhan Özdemir, Dr. Sülün Güçer, Mert Altan ve Güçlü Bolat da bulundular. Arabuluculuk hakkında merak edilen konuları sorduk.
#Avukat Seçkin ArıkanAnkara’nın ilk arabuluculuk kurumu Başkent Arabuluculuk Merkezi Müdürü Avukat Yusuf Gözel, son dönemde kira uyuşmazlıklarında ihtiyari arabuluculuğa başvurunun arttığını söyledi. Bir iki toplantıda kiracı ve ev sahiplerini el sıkıştırdıklarını belirten Gözel, hatta bazen kiracının ev sahibiyle anlaşıp daireyi satın bile aldığını anlattı.
#ArabuluculukArabuluculuk hukuk sistemimize göreceli olarak geç girmiş ama hızla gelişen bir hukuk yolu ve birçok alandaki uyuşmazlıklarda tarafların karşısına çıkan bir yöntem haline geldi. Bu konuyu Avukat Arabulucu Seçkin Arıkan ile Yönetim Kurulu Başkanı olduğu A Plus Arabuluculuk Bürosu’nda görüştük. Görüşmede, A Plus Yönetim Kurulu üyeleri Serhan Özdemir, Dr. Sülün Güçer, Mert Altan ve Güçlü Bolat da bulundular. Seçkin Bey ve Yönetim Kurulu üyelerine arabuluculuk hakkında toplumda merak edilen konuları sorduk.
#ARABULUCUTüketicilerin, satın aldığı mal veya görmüş olduğu hizmet sonucu satıcı veya sağlayıcı ile problemleri sonucunda haklarını arayabilmeleri için ekonomik prosedürler mevcut olup, masrafsız ve kısa sürede çözüm almak maksadıyla, belirli bir miktara kadar mevcut uyuşmazlıklar için mahkemeye başvurmadan tüketici hukuku kapsamında başvurabileceği tüketici hakem heyetleri vardır.
#TüketiciTüketici uyuşmazlıkları nelerdir? Tüketici uyuşmazlıklarında görevli merci neresidir? Uyuşmazlıklarda arabuluculuk zorunlu mu? Zorunlu arabuluculuk istisnaları nelerdir? Avukat Özgün Önal, konuyla ilgili tüm merak edilenler anlattı.
#Tüketici Uyuşmazlıkları28 Temmuz’da yürürlüğe giren son düzenlemeye göre tüketici hakem heyetlerinin görev sınırlarında kalan, 2020 yılı için değeri 10 bin 390 TL’ye kadar olan özel okul ücret uyuşmazlığı il ve ilçe hakem heyetlerinde çözümlenecek. Bu rakamın üzerindeki ücret anlaşmazlıklarının çözümü için önce arabulucuya gidilecek. Arabulucu ücret uyuşmazlığını çözemezse tüketici mahkemesinde dava açılabilecek.
#Yazar2019’da hangi tutara kadar olan işlemler için tüketici hakem heyetine başvurulabilecek? Tüketici mahkemesine başvuru yapabilmek için parasal sınır nedir? Tüketici uyuşmazlıklarında arabulucuya gitmek dava şartı haline getirildi mi? İşte milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren sorulara uzman yanıtları...
#YazarlarMahkemelerin iş yükünü azaltması beklenen arabulucular 15 Kasım’dan bu yana faaliyette. Yalnızca hukuk fakültesi mezunlarının arabulucu olabildiği sistemde şimdilik 600 kadar kişi arabulucu olarak görev yapıyor. Mahkemeye, avukata gidilebildiği gibi, arabulucuya da gidilebilinecek. Ancak sistemin nasıl işleyeceği ile ilgili kafalar karışık. Hurriyet.com.tr, arabuluculuk sistemi ile ilgili detayları araştırdı.
#İngiltereGÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bankaların tüketicilerden aldıkları faiz dışı ücret ve komisyonların rakamlarını açıkladı. Bakanlık, kredi kartı üyelik ücretinin alınıp alınmayacağına ilişkin tartışmaları sona erdirecek bir formülü de kamuoyu ile paylaştı.
TBMM Adalet Komisyonu, hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümünü düzenleyen tasarıyı alt komisyona sevketti. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, arabuluculuk sisteminin amacının, uyuşmazlıkların tarafların gözetiminde daha kısa sürede, daha az masrafla çözümlenmesi olduğunu belirterek, “Normal yargılamada bir kazanan bir de kaybeden vardır. Oysa alternatif uyuşmazlık çözüm yolunda herkes kazanmaktadır” dedi.
‘Çalışan Destek Programı’ kapsamında yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, çalışanların en çok tercih ettiği hizmet yüzde 45 ile psikolojik danışmanlık oldu. Çalışanların en çok talep ettiği ikinci hizmet ise yüzde 26 ile mevzuat danışmanlığı oldu.
#PsikolojiKısa sürede Meclis’e sunulması ve yasalaşması beklenen yeni yargı paketinde arabuluculuğun kapsamı genişliyor. Patlayan kira uyuşmazlıkları, kat mülkiyeti ve komşuluk hukukundan doğan ihtilaflar zorunlu dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alınıyor. İş, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarından sonra kira uyuşmazlıkları da mahkemeden önce arabulucuya gidecek.
#Kira SözleşmesiAdalet Bakanı Bozdağ’ın “Adeta var olan ama ölü olan bir alanı konuşuyoruz” diyerek anlattığı hukuki himaye sigortasının kapsamı ve uygulama alanı genişletiliyor. Sigortalı kişinin başkalarına ya da başkalarının sigortalı kişiye karşı açtıkları davaların masraflarının teminat alınması anlamına gelen hukuki himaye sigortası, verilecek desteklerle “Şimdi kim ödeyecek avukat parası ve dava masraflarını, karşı tarafla anlaşalım gitsin” sorununu çözebilir.
#Adalet BakanlığıAdalet Bakanı Bekir Bozdağ, arabuluculuk uygulamasının güzel sonuçlar verdiğini ve vatandaşı mutlu ettiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde kira alacaklarıyla ilgili toplu konut ve kat mülkiyeti kanunundan ve komşuluk hukukundan doğan ihtilafları arabuluculuğun konusu haline getiriyoruz” dedi.
#Adalet BakanlığıAdalet Bakanı Bekir Bozdağ, ara buluculuk uygulamasının güzel sonuçlar verdiğini ve vatandaşı mutlu ettiğini belirterek, "Önümüzdeki dönemde kira alacaklarıyla ilgili toplu konut ve kat mülkiyeti kanunundan ve komşuluk hukukundan doğan ihtilafları ara buluculuğun konusu haline getiriyoruz" dedi.
#Ara BuluculukCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde İnsan Hakları Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bu sürecin sonunda 9 amaç, 50 hedef, 393 faaliyeti içeren bir belge olarak ortaya çıktı. 2 yıllık bir zaman diliminde uygulanmak üzere hazırlanmıştır'' dediği belgenin ayrıntılarını tek tek anlattı. Yeni eylem planıyla otelde geceyarısı gözaltına alma dönemi bitti, katalog suçlarda 'somut delile dayanma' şartı aranacak, kamu ve özel sektörde çalışanlar ve öğrencilerin kendi dini bayramlarında izinli olmaları sağlanacak.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTicaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yeni yönetmeliğe göre hem kiralama şirketlerini ilgilendiren hem de bireysel satış yapanları ilgilendiren birçok yeni karar gündeme geldi. Kiralama şirketlerine ellerindeki araçları satmak için en az bir yıl boyunca kiralama faaliyeti yapma şartı getirildi. Bireysel ilanlarsa artık tüm bilgileri vermek zorunda. ‘Bu gelişmenin sektördeki suni fiyat artışını bitireceği’ yorumu yapıldı.
#GazetehaberleriTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Tüketici hakem heyetlerimize vatandaşlarımız tarafından 2019'da 545 bin 237 başvuru yapılmış olup, 546 milyon 50 bin 537 lira tutarında uyuşmazlık değerlendirildi. Kararların yaklaşık yüzde 61'i tüketici lehine sonuçlandı. En çok 70 bin 698 ile ayakkabı, 62 bin 110 ile cep telefonu, 41 bin 707 ile kredi dosya masrafı, 31 bin 547 ile kredi kartı üyelik ücretleri şikayet konusu oldu. (Vatandaşlara çağrı) Tüketici haklarınızı ararken bilinçli ve cesur olmanızı diliyor, haklarınızı aramaktan imtina etmemenizi tavsiye ediyorum" açıklamasında bulundu.
#Ticaret Bakanı Ruhsar PekcanYargı Reformu Stratejisi Belgesi hazırlandı. Taslak belgede bakın neler var? Hâkim yardımcılığı mesleki yeterlilik sınavı geliyor. İş uyuşmazlıkları gibi ‘tüketici davaları, kentsel dönüşüm uyuşmazlıkları, ticari davalar, icra takipleri, fikri ve mülkiyet ile aile hukuku uyuşmazlıklarında’ arabulucuya gitmek dava şartı haline getiriliyor. İşte o belge ve yeni vizyon: Güven veren ve erişilebilir bir yargı sistemi...
#Yazar