Tüketici Kanunu haberleri sayfasında Tüketici Kanunu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1686 Tüketici Kanunu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tüketici Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu’nda mart ayında yapılan ve 1 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak tüketicinin korunma zırhını arttıran düzenlemeler, bugün yürürlüğe girdi. Bugünden itibaren, taksitle alışverişte ödeme güçlüğüne düşen tüketiciden borcun tamamının talep edilebilmesi için tüketicinin sözleşmede yazan borcun onda birini ödememiş olması şartı aranacak. Tamir ya da yedek parça için serviste kalan ürünler için tüketici tazminat talebinde bulunabilecek. Finans kuruluşları, tüketiciye kredi vermek için sigorta yaptırma zorunluluğu getiremeyecek. E-ticaret siteleri ürün ve hizmetlerin sadece satış sürecinden değil, teslimi ile satış sonrası haklarının kullanımından da promosyon, hediye, indirim vaatlerinin yerine getirilip getirilmemesinden de sorumlu olacak.
#Tüketici KanunuBir ürünü mağazadan aldığınızda farklı, internet üzerinden siparişle aldığınızda farklı yönetmelikler devreye giriyor. İnternetten alışverişte 14 gün içinde koşulsuz iade hakkı varken, mağazadan alışverişte bu hak yok. Mağazadan alınan malın ancak ayıplı olduğu tespit edilirse iadesi mümkün.
#YazarTüketici Sorunları Derneği (Tüsoder) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu yeni Tüketici Kanunu ile maketten konut alacakların mağduriyet yaşamaması için ciddi önlemler getirilmesine rağmen, inşaat sektörünün önemli bölümünün "maketten konut satışlarını etkili ve yüksek bütçeli kampanyalarla" pazarlamaya devam ettiklerini ileri sürdü.
#Tüketici Sorunları DerneğiBeyaz eşyalar, evlerimizdeki en büyük yardımcılarımız, elimiz ayağımız… Alırken uzun süre kullanacağız diye özenle seçiyoruz ama bazı nedenlerden dolayı beyaz eşyalarımızın ömrü beklediğimizden daha kısa oluyor. Bu nedenlerden biri de elektrik kesintileri… Bazen tamamen kullanılmaz hale geliyor, bazen yüksek maliyetli masraflar çıkarıyor. Peki elektrik kesintisi nedeniyle elektrikli aletlerde yaşanan hasarlarda tüketicinin hakkı nedir? Tüketici hasarı kimden talep edebilir? Nereye başvurulmalı?
#Beyaz EşyaTürkiye Sigorta Birliği’nin 18-19 Eylül tarihlerinde düzenlediği Arama Konferansı’nda sektörün 10 yıllık yol haritası belirlendi. Sigortacılar, sektörün çatı kanun ihtiyacı, trafik sigortasında serbest tarifeye geçiş, beklenen Marmara depremine hazırlık ve toplumda sigorta bilincinin gelişmesi için eğitime sigortacılığın girmesi konularında ortak mutabakata vardı.
#Türkiye Sigorta BirliğiTüketici ve e-ticaret kanunlarında değişiklik öngören yasa teklifi gece yarısı mesaisiyle komisyondan geçti. Teklifin yasalaşması halinde doğrudan satış şirketlerinin Dilan Polat kremlerinde olduğu gibi ‘saadet zinciri’ne dönüşmesinin önü kapanacak.
#E-Ticaret KanunlarıGayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği Başkanı İsmail Özcan "Arsa ve tarla yatırımları daha fazla incelemeye konu olmalı. Yatırımcılarımız almayı düşündüğü araziyi dikkatlice incelemeli; ilgili meslek mensuplarından ve resmi kurumlardan bilgileri doğrulatmalı" dedi.
#ArsaAVM’lerin otoparklarına ödenen ücretler bir süredir gündemde. Yasal mevzuata göre 0-3 saat için ücretsiz olmalı ama bu kurala uymayan pek çok AVM otopark ücreti alıyor. Tüketici dernekleri de ödeme yapan vatandaşlara 'Şikâyet edin' çağrısı yapıyor. Peki, AVM'ler bu kurala rağmen nasıl 0-3 saat için ücret alıyor? Vatandaşlar ödediği ücreti geri alabilir mi? Bunun için bir zaman sınırlaması var mı? Avukat Zühal Akbel ile konuştuk.
#Otopark SorunuVatandaş taksi bulamıyor, taksici tarifelerden şikâyet ediyor. Şu anda bir şoför kontağı yaklaşık ortalama 1300 lira borçla açıyor. Günü kurtarması için saatte ortalama 300 lira kazanması lazım. Aylık plaka kirası 22 bin lira. Buna yakıt, yıkama, durak parası, yemek, sigorta ve bakım masrafı eklenince şoförler önemli bir yükün altında kalıyor. Şoförler tarifeler düşük kaldıkça yolcu seçmeye, turist aramaya devam edeceklerini, trafiğe girmeyeceklerini söylüyorlar. Sorunun asıl kaynağı olarak ise yine plakaları elinde tutan galericiler gösteriliyor. İşte şikâyet konuları, yolcu hakları ve kazanç denklemiyle taksi ekonomisi.
#TaksiResmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, ikinci el araçların fiyatının, sıfır liste fiyatından yüksek olarak belirlenmesi 1 Ocak 2024'e kadar yasaklandı. Bazı ikinci el otomobil satıcıları ise karar sonrası internet sitelerinde yer alan fiyatları düşürerek, sahte fiyat uyguladı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Ağaoğlu, "Tüketici kanuna göre 54. madde 2. fıkra der ki, Etiket tarifi ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark bulunması durumunda tüketici lehinde olan fiyat uygulanır. Yani, 2 milyon 500 bin TL'lik araca 250 bin TL yazdıysa ben onun ekran görüntüsü alırım, 250 bin TL'yi gönderirim. Tabi ki, arabamı teslim etmeyecek, Tüketici Mahkemesi'ne gider hakime derim ki, 'Bu maddeye göre siz bu aracı bana teslim ettirmek zorundasınız. Ava giderken avlanırlar" dedi.
#OtomobilAntalya'da tüketici mahkemesinden özel okul ücretlerinde yüzde 65'i geçen artış oranıyla ilgili emsal karar çıktı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Emsal olacak karara göre; fahiş zamları kabul etmeyen veliler, mevzuata uygun şekilde okullarda yüzde 65'lik artışla özel okul eğitim ücretini ekleyip okula gönderdiği takdirde, öğrenci kaydının acilen yenilenmesi gerekiyor. Birçok özel okul Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği yüzde 65 ile yetinmediler. Bunu yüzde 100, yüzde 200 uygulayanlar var. Veliler ödeyemeyince, çocukların kaydı yapılmıyordu. Bu karar, kayıt zorunluluğunu getirdi" dedi.
#Tüketici MahkemesiHem tüketici hakem heyetine başvuru sınırı hem de cezalar, yeniden değerleme oranında yüzde 122.93 artırıldı. Böylece tüketiciye ayıplı mal satan, tüketiciyi yanıltan, sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atanlara verilen cezaların alt sınırı 615 liradan, 1371 liraya çıkarken, Tüketici Kanunu’nu ihlal edenlere verilen toplam para cezası tutarı ise 267 milyon 516 bin lira oldu.
#TüketiciYüksek fiyatla evini kiraya vermek isteyen ev sahipleri, alacaklarını garanti altına alabilmek için yeni ve çeşit çeşit şartlar ortaya koymaya başladı. Doğal olarak kiralık ev arayanlar şaşkın.Hiç kimse kendi kendine kanun icat etmesin. Tüketicilerimiz bu durumlarla karşılaşırsalar mutlaka şikayetlerini yapsınlar. Emlak firması hukuk dışı talep ve şartları isteyemez, emlak sitelerinde bulunduramaz. 2’de
#ANTALYASon zamanlarda kiralık ev sayısındaki düşüş ve fiyatlardaki artış, kiralık ev arayan vatandaşların ev bulmasını zorlaştırdı. Bu zorluğa bir de ev sahibi ve emlakçıların ilanlara yazdığı şartlar eklendi. İlanlarda medeni durumdan maaş bordrosuna, meslekten, kredi notuna kadar kadar yeni şartlar sıralandı. Bunlara ek olarak 1 yıl ya da 6 aylık peşin kira şartı ya da yasal sınırı aşan depozito talepleri ev arayanları daha da zor durumda bıraktı.
#Kiralık Evİstanbul’da yüksek fiyatlarla evini kiraya vermek isteyen ev sahipleri, alacaklarını garanti altına almak için yeni şartlar ortaya koymaya başladı. Kiralık ilanı veren bazı ev sahiplerinin, maaş bordrosu, kredi notu gibi kriterler tepkilere neden oldu. Ev sahiplerinin yaptırımla karşı kaşıya kalabileceğini hatırlatan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Ağaoğlu, "Hukuka aykırıdır bu. Kimse kimsenin maaşını, sabıka kaydını sorgulayamaz. Bu bilgileri vermek zorunda değiller" dedi.
#KonutTüketici Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu’nda mart ayında yapılan ve 1 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak tüketicinin korunma zırhını arttıran düzenlemeler, bugün yürürlüğe girdi. Bugünden itibaren, taksitle alışverişte ödeme güçlüğüne düşen tüketiciden borcun tamamının talep edilebilmesi için tüketicinin sözleşmede yazan borcun onda birini ödememiş olması şartı aranacak. Tamir ya da yedek parça için serviste kalan ürünler için tüketici tazminat talebinde bulunabilecek. Finans kuruluşları, tüketiciye kredi vermek için sigorta yaptırma zorunluluğu getiremeyecek. E-ticaret siteleri ürün ve hizmetlerin sadece satış sürecinden değil, teslimi ile satış sonrası haklarının kullanımından da promosyon, hediye, indirim vaatlerinin yerine getirilip getirilmemesinden de sorumlu olacak.
#Tüketici KanunuLise ve üniversite sınavlarına hazırlanan gençleri YouTube ve Instagram gibi platformlarda “Tam puan için neler yapmalı, net artırmak için haftalık program hazırlayalım” videolarıyla ikna eden bazı eğitim koçları geride şampiyon değil mağdur öğrenciler bırakıyor. Anlaştıktan sonra “Ekibimdeki şu ismi belirledim, benim yerime sana o koçluk yapacak” yanıtıyla şaşkına dönen gençler, paralarını da geri alamıyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu durumdaki öğrenci ve velilere “Savcılıklara başvurun” çağrısında bulundu.
#Sosyal Medya KoçuTicaret Kanunu’nda yapılan değişiklikle, bankalar konut ve tüketici kredilerinde vatandaşı sigortaya zorlayamayacak. Bundan sonra, sigortalı ve sigortasız olarak iki ayrı sözleşme teklifi hazırlayacak. Tüketiciler, kredi aldıkları banka ya da diğer finans kuruluşlarıyla bağlantısı olmaksızın istedikleri bir başka sigorta şirketinden de sigorta yaptırabilecek.
#Ticaret Bakanlığıİstanbul Pendik'te 6 kilometrelik yol için 17 bin 700 lira ücret ödeyen Salih Aygül, servis şirketini Tüketici Hakem Heyeti'ne şikayet edince kızı servis listesinden çıkartıldı. Veli Salih Aygül, okulun tek servis firmasıyla anlaşması olduğunu belirterek, kızının bu durum nedeniyle mağdur olduğunu ifade etti. Kızının listeden çıkartılma sebebini öğrenmek için servis firmasını arayan Aygül, firma yetkilisinden 'Tüketici Hakem Heyetine şikayette bulunulduğu için kızınız listeden çıkartıldı' cevabını aldı.
#İstanbulHasarlı aracı sıfır diye sattılar ya da aldığınız ikinci el aracın kilometresi ile oynandığı ortaya çıktı. Tüketici olarak haklarınız neler? Bu sorularınızı İstanbul Barosu’nun tüketici hukuku uzmanları Şevda Şensoy ve Alpcan Tekdemir yanıtladı: Bilmeden ayıplı otomobil alan vatandaşları Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Türk Borçlar Kanunu koruyor. “Sözleşmeden dönme, aracın ayıpsız mislini isteme, ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, ücretsiz onarım isteme” haklarınızdan birini kullanabilir, ayrıca uğradığınız zararın tazminini talep edebilirsiniz.
#OtomobilOtomatik Geçiş Sistemi (OGS) cihazlarının Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) etiketleriyle değiştirildiği için kullanıcılara cihaz bedelinin ödenmeyeceğini duyuran Karayolları Genel Müdürlüğü’ne (KGL) itiraz tüketicilerden geldi. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Elinde faturası, fişi olan ve cihazı 5 yıldan eski olmayan vatandaşlar, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak haklarını arayabilir” dedi.
#HGSTüketicinin Korunması Hakkında Kanun Madde 48/ 4. Fıkra: “Tüketici on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı vardır.” Yani tüketici maktu olan sözleşmelerde aleyhine olan maddelerden dolayı tek taraflı hak talep edebilir veya fesih yoluna gidebilir.
#TüketiciElektronik ve haberleşme aboneliklerinde yeni bir dönem başlıyor. Vaat edilen internet hızı sağlanamazsa aboneye cezasız fesih yolu açılıyor. Yeni düzenlemede talep olmadan dolaylı yollardan yapılan aboneliklerinde önüne geçilecek, tarife ve paketler e-devlet üzerinden karşılaştırılabilecek
#HizYüksek döviz kuru nedeniyle fahiş fiyatlardan mağdur olan tüketiciler, indirilmiş etiketlerle satın aldıkları ürünlerdeki ücret farkının iadesini talep edebilir. Döviz kuru nedeniyle her şeye zam geldiğini söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bu zamlar esnasında panikleyen bazı vatandaşlarımız tüketim ihtiyaçlarını sipariş etti. Dolar zirvedeyken daha da artacak endişesiyle sipariş verip ürün alan kişiler doların düşmesiyle kala kaldı. Mesela tüketicinin 18 bin liraya aldığı mal, 12 bin liraya düştü. Tüketiciler aldıkları ürünün tesliminden itibarıyla 14 gün içerisinde ürünü iade edebilir. Üstelik Mesafeli Sözleşme Yönetmeliği’ne göre kişinin malı kullanım kullanmış olması iade haklarını ihlal etmez” dedi.
#Aydın AğaoğluTüketiciyi Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Derneği (TÜKBİLDER) Başkanı Sülahi Özal, tüketicilerin yılbaşı döneminde hizmet veya ürün satın alırken bilinçli davranmaları gerektiğini belirterek, “Alışverişte gerekli belgeler mutlaka talep edilmeli ki ileride bir sorun ile karşılaşıldığında haklar hukuki zeminde korunabilsin” dedi.
#AlışverişTeknolojinin her geçen gün hayatımıza dahil olduğu şu günlerde abonelik sözleşmeleri çok daha fazla gündeme gelmekte olup GSM, internet, elektrik, su, doğalgaz, telefon, tv, spor salonu vb. üyelikleri sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
#Cep Telefonu