TELEFONDA SESLİ TAAHHÜT OLMAZ

Güncelleme Tarihi:

TELEFONDA SESLİ TAAHHÜT OLMAZ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2022 10:13

Hangi sebeple olursa olsun telefonla alınan veya alınmak istenen taahhütler geçersizdir. Bugün genel hukuk bile telefon konuşmasını ve kayıtlarını delil olarak kabul etmiyor.

Haberin Devamı

YAZIYORUZ, çiziyoruz, konuşuyoruz...
Hangi sebeple olursa olsun telefonla alınan veya alınmak istenen taahhütler geçersizdir.
Bugün genel hukuk bile telefon konuşmasını ve kayıtlarını delil olarak kabul etmiyor.
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, kısmen de olsa telefonla alınan taahhüt ve ses kayıtlarını delilden sayılabilmesini şarta bağlamıştır.

Bu ‘kısmen’ maddesini atlayan tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri maalesef tüketici aleyhine davaları sonuçlandırmaktadırlar.
Oysa ki insanların dimağları yorgun, algılamada sorun yaşayanlar için bu çok ciddi bir mağduriyet demektir.
Telefonun diğer ucunda olanlar zaten bu işlerin tam bir cambazı... Kafaları karıştırmakta, alınan sesleri kendi çıkarları doğrultusunda montajlamakta ustalar. Yani kanun eliyle tam bir tuzak.

Haberin Devamı

Kendi çıkarlarına ters düşerse, ‘ses kayıt sistemlerinde teknik sorun olduğunda veremeyeceklerini’ ancak çıkarları var ise hemen o bant kayıtlar ortaya çıkıyor.
Hakem heyeti, “Ben anlamam kardeşim, sen bunları yasa gereği saklamak zorundasın. Madem delilin yok, ben de tüketiciyi haklı buluyorum” diyebilmelidir. İspat yükümlülüğü tacire düşer.

TÜKETİCİ YASASI GAYET AÇIK
6502 Sayılı Kanunda, “Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği / Taahhütname Verme Zorunluluğu Madde 15, fıkra 1 ve 3’e göre, taahhüdün sesli iletişim araçları kullanılmak suretiyle verilmesi durumunda, satıcı veya sağlayıcı ikinci fıkrada yer alan bilgileri tüketiciye aynı ortamda vermekle yükümlüdür. Taahhüdün sınırlı alanda ya da zamanda sunulduğu bir ortam yoluyla verilmesi durumunda ise satıcı veya sağlayıcının taahhüt kapsamında sunulan mal veya hizmetin tüm vergiler dahil toplam fiyatı ile taahhüdün geçerlilik süresini tüketiciye aynı ortamda vermesi yeterlidir. Ancak bu durumlarda, satıcı veya sağlayıcı, birinci fıkrada yer alan yükümlülüğünü taahhüdün verilmesinden itibaren on dört gün içinde yerine getirmek zorundadır.
Bu kanun maddeleri yerine getirilmediği sürece kurulan sözlü taahhütler geçersizdir.

Tüketiciler savunmasında ne diyor? ‘Hatırlamıyorum, bana bilgi verilmedi’.
Biz bir kere daha söylüyoruz; ‘Kesinlikle telefonla taahhüt alma ve kayıtları delil sayma Tüketici Kanunu’ndan mutlak çıkarılmalıdır’. Tüketici için bu bir zulüm ve mağduriyet demektir.

Haberin Devamı

Bir yıldan uzun süreli taahhüdünüz varsa korkmayın dilediğiniz an, siz dilediğiniz an herhangi bir cezai şart ödemeksizin, gerekçe göstermeksizin cayabilirsiniz.
Bir yıldan daha kısa süreli veya bir yıllık aboneliğiniz var, altı aylık aboneliğiniz var ikinci ayda ‘ben ayrılıyorum’ dediniz aboneliği fes ettiniz. Orada size verdiği indirim neyse diyelim 50 liralık paketi 30 liraya verdi. 2 ay kullandınız 40 lira size indirim yaptı. İşte yalnızca sizden o 40 lirayı isteyebilir. Verdiği cihaz varsa onun iadesini isteyebilir bir de kullandığı kısmındaki indirimi isteyebilir. Sözleşmede tüketiciye ceza konamaz ve aleyhine düzenlenemez.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!