Bozcaada, mitolojideki adıyla Tenedos... Tenes’in oğlu Tenedos’un yurdu… Türkiye’nin köyü olmayan tek ilçesi. İrili ufaklı birçok koya sahip olmasıyla her rüzgârda denize girilecek kuytu bir yer bulmaya olanak sağlıyor. Adayı, pandemi nedeniyle yazı da kışı da burada geçiren yazar, psikoterapist Tuğçe Isıyel’in rehberliğinde gezelim…
#GazetehaberleriTanıştınız, birlikte zaman geçirdiniz, sevdiniz, seviştiniz hatta belki hayaller kurdunuz... Ve aniden o kişi ortadan kayboldu... Aramalarınıza dönmedi, mesajlarınızı okumadı... İşte bu sessiz sedasız vedaların bir adı var: ‘Ghosting’... Peki, bir insan neden adeta bir hayalet olup arkasındaki kişiyi onlarca çıldırtıcı soruyla baş başa bırakır?
#Gazetehaberleri‘Kontrollü normalleşme’ başladı, sevdiklerimizle buluşabiliyoruz. Ancak ses tonumuzdan dışarıda ne giyeceğimize kadar birçok basit rutinde çeşitli acemilikler yaşıyoruz... Bu daha yolun başı, ya pandemi bitene kadar sosyal becerilerimizi tamamen kaybedersek? Uzmanlara sorduk; korkmayın, bazıları kalıcı olarak sorunlar yaşasa da çoğunluk için sosyalleşmek de bisiklete binmek gibiymiş...
#GazetehaberleriYale Üniversitesi’nden Prof. Nicholas Christakis ‘Apollo’nun Oku’ adlı kitabında pandemi sonrası hedonizm patlaması yaşanacağına dair bir öngörüde bulundu. Christakis’e göre salgın sona erdiğinde insanlar yarın yokmuşçasına ‘partilemek’ isteyecek. Virüs tamamen ortadan kalktığında ne gibi sosyal değişikliklerin bizi beklediğini, ülkemizden alanında uzman isimlere sorduk. “Şu an birçok dürtümüze ket vuruyorsak bu, sonrası için bir süreliğine patlama yaratabilir” diyen de var, “Hedonizm sadece fiziksel hazlarla ilişkili değil. Aşırıya kaçmadan, dengeli bir yaşam sürmek de haz verebilir” diyen de...
#GazetehaberleriPandemiye neden olan bir virüs, yaşamın dengesini ne kadar bozabilirse COVID-19 da hepimizin yaşam dengesini o denli bozdu... İlişkilerimizi, evliliklerimizi derinden etkiledi. Kimi çiftte iyi, kimi çiftteyse kötü yönde... Biz de hazır Sevgililer Günü’ndeyken ilişkiler konusunda uzman psikologlara aşk dertlerimizi ve bunların dermanını sorduk. İlişkisi pandemiden farklı şekillerde etkilenen kişiler de neler yaşadığını anlattı.
#GazetehaberleriSalgın koşulları flörtlerin azalmasına yol açtı, yeni biriyle tanışmak hiç olmadığı kadar zor. Tanıştınız diyelim, nasıl bir araya geleceksiniz? Geldiniz diyelim, sosyal mesafe ve maske kurallarına uygun olarak nasıl yakınlaşacaksınız? Arkadaşlık uygulamalarını deneyenlerin sayısı arttı ama pek çoklarına göre bu yöntem bakışmanın, el ele tutuşmanın yerini tutmuyor. Peki gerçekten aşk biter mi? Ya da nasıl bir forma dönüşür? Psikolog-yazar Tuğçe Isıyel’e sorduk. Bekârlar da bu dönemde neler yaşadıklarını anlattı.
#GazetehaberleriEvin hem içinde hem dışında olabildiğimiz, rahat bir nefes alabildiğimiz balkonların değeri yeniden anlaşıldı! Karantina günlerinde balkonlar bizlere ‘dışarıya çıkma’ fırsatı sunuyor. Havamızı değiştiren balkonları nasıl güzelleştirebiliriz? Eskisinden daha çok vakit harcadığımız bu alanları hangi mimari uygulamalarla daha çok yararlı hale getirebilir, hangi bitkilerle süsleyebiliriz?
#GazetehaberleriDünyayı saran salgın sebebiyle evlerimize kapandık ama bu esnada ilişkilerimizi nasıl koruyacağız? Çift terapisti ve klinik psikologlara sorduk: 7/24 aynı evin içinde olmanın dezavantajları neler? İlişkisi yeni başlayanlar araya giren mesafeye direnebilecek mi?
#CORONAPsikoterapist Tuğçe Isıyel ‘Ya Hiç Karşılaşmasaydık’ta hayatlarımızı belirleyen ’karşılaşmaları’ nasıl daha sağlıklı, kabullenici biçimde yaşayabileceğimizin ilhamını veriyor. Kendi terapi bilgisi ve deneyimleriyle yazar, düşünür, bilim insanlarının düşüncelerini harmanlıyor; okuru, sessizce kendi içine bakmaya davet ediyor.
#Tuğçe IsıyelPsikoterapist Tuğçe Isıyel’in hayatımıza etki eden karşılaşmalardan yola çıkarak yazdığı ilk kitabı ‘Ya Hiç Karşılaşmasaydık‘ raflardaki yerini aldı. Isıyel’le ilişkileri, onları dönüştüren sosyal medyayı ve ‘varoluşun sızlayan yeri’ sözleriyle tanımladığı çocukluğumuzu konu eden kitabı üzerine söyleştik.
#Psikoterapist Tuğçe Isıyel