Geçtiğimiz yılın benim için öne çıkan lezzetlerini paylaşmaya devam ediyorum. Tarsus’taki Yeşilova Kebap’ta yediğim kuşgözü lahmacunun lezzeti üst düzeydi. Urla’daki Meydan Lokantası’nın terbiyeli nohut pilavı da tattığım en güzel yemeklerindendi. Belki de bir daha yaşayamayacağım fine dining deneyiminiyse elbette Japonya’da yaşadım.
#GastronomiTokyo yemek maceralarımızın son bölümüne geldik, bugün sokaktayız. Tokyo’da sokak yemeği için favori noktam Tsukiji Balık Pazarı. Birkaç yıl önce dünyanın en iyi orkinoslarının geldiği balık pazarı yeni yerine taşındı ama bu pazarın dışında konuşlanan Tsukiji Market hâlâ sokakta, turistlere Japonya’nın deniz ürünü ağırlıklı lezzetlerini sunmaya devam ediyor.
#Somer SiviroğluTokyo’da en popüler restoranları ziyaret ettim. Sıra suşiye geldiğinde lokallerin gittiği iyi restoranlara rezervasyon yaptırmanın ne kadar zor olduğunu gördüm. Son anda en iyilerden olan Udatsu’da yer bulmayı başarabildim. Denediklerim inanılmaz lezzetliydi. Sonuç olarak eğer Japonya’da suşi yemediyseniz, ‘iyi suşi yedim’ dememelisiniz.
#SuşiYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriBen Michelin yıldızlı lokantaların pek meraklısı değilim. Eğer birileri davet etmezse, oralarda yemek yemek aklımın ucundan geçmez. Bunun sebepleri var. Öncelikle bu tür restoranlar oldukça pahalı. Hesabı öderken canınız epey sıkılabilir. Sözün özü: Lezzet turizminde ‘Michelin Yıldızlı’ lokantaya gitmek şart değil, parası olanlar için sadece lezzetli bir deneyimdir.
#SeyahatJaponya’da ’Suşi patronu’ olarak bilinen iş adamı Kiyoshi Kimura 200 kiloluk dev ton balığına 117 bin dolar ödedi.Japon işadamı Kiyoshi Kimura, nesli tükenmekte olan 200 kiloluk dev ton balığı için yapılan açık arttırmada 117 bin dolar verdi ve kazandı.Açık artırma, Tsukiji balık pazarında gerçekleşen geçen yılki en yüksek açık arttırma fiyatının üç katı olsa da 2013 yılında yapılmış olan 1,3 milyon dolarlık rekor satış fiyatının çok altında kaldı.
#JaponyaBayram öncesi, nedeni ne olursa olsun yollara düşecek olan gezginlere lezzetli öneriler sunacağım. Bu öneriler de kentlerin ünlü pazarları olacak. Müze gibi pazarlarda gezinirken kendinizden geçeceğinizden, ağzınızın suyunun gürül gürül akacağından adım gibi eminim. Buralarda görecekleriniz müzelerde gördükleriniz kadar heyecanlandıracak sizi
#PazarJaponya, tarihi, kültürü, doğası, bilim ve teknolojideki ağırlığı ve dünya ekonomisindeki yeri itibariyle tanınması, gezilmesi görülmesi gerekli bir ülke. Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 46’sı büyüklüğündeki 3900 adada yaşayan 130 milyon kişi dünyanın ABD’den sonraki en güçlü ikinci ekonomisini döndürmekte. Bir hafta boyunca dakika tehir yapmadan saatte 250-300 km süratle bizi ülkenin değişik köşelerine taşıyan "Şinkansen" (mermi) trenleri bu gücün önemli simgelerinden biri.