Boris Vian, ‘Saint-Germain-des-Prés Rehberi’nde 2. Dünya Savaşı sonrası Paris’in nasıl değiştiğini, kentin kültür ve eğlence semtinin nasıl bir çekim merkezi halini aldığını o yılları bizzat yaşamış büyük bir yazarın akıcı ve neşeli üslubuyla anlatarak turist rehberlerinin ciddi havasını bozuyor.
#Boris Vian20’nci yüzyıl Fransız avangard tiyatrosunun önde gelen isimlerinden olan Eugène Ionesco, yazarlık kariyerindeki ilk ve tek romanı olan ‘Yalnız Adam’da hayatı kavramakta ve sürdürmekte zorlanan bir adamın zihninde dolaşıyor. Yabancılaşma, ölüm korkusu, varoluş sıkıntıları, yaşamın saçmalığı gibi pek çok Ionesco temasını barındıran şaşırtıcı bir roman.
#Yalnız AdamAstroloji ile burçlar insanlığın daima rağbet ettiği bir konuyu oluşturmuştur. Günümüzde de aynı rağbeti sürdürebilmektedir. Çok sayıda insan 16 Nisan'ın hangi burcu kapsadığını, bu burcun yükselenini ve özelliklerini, 16 Nisan tarihte yaşanan olayları ve bu tarihte doğan ünlüleri merak etmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#16 Nisan Hangi Burç Ve Burcu Ne?“Da-da!”; Bebek sesi… 1.Dünya Savaşı yıllarında, savaşın getirdiği yıkım ve umutsuzluk hisleriyle, başını “Tristan Tzara”nın çektiği bir grup sanatçı yerleşik sanat formlarına meydan okuyan, devrimci “Dadaizm” akımının öncüsü oldular. Bu “sanat akımı” öncelikle şiir alanında yeşermeye başladı. Öncüleri, “bireyci anarşizm” felsefesinden etkilenerek, insanın düşünmesinin ve bu doğrultuda bir düzen oluşturma çabasının savaşlara sebep olarak insanlığa zarar verdiğini savlayarak “düzen-bozucu” bir eğilimle “sanat” yapmaya giriştiler.
#Musa DedeBankacılık merkezi ve dünyanın en üst yaşam standartlarına sahip kentlerinden. Fakat Zürih, turistik açıdan aynı oranda ilgi çekmiyor. Oysa İsviçre’nin en önemli sanat merkezlerinden. Dadacılığın doğum yeri. Yazar James Joyce’un sığınağı. Mimar Le Corbusier’nin son eserini ithaf ettiği şehir. Zürih’teki yaratıcı ruh bugün de yaşıyor: Gastronomiyle rock müziğini buluşturan restoranlar, kokteyl mucidi barlar, sabaha karşı 04.00’te açılan elektro kulüpler… Alışverişi sevenler için, Bahnhofstrasse’nin lüks butiklerinden endüstri bölgesindeki bağımsız tasarımcı mağazalarına, ikinci el dükkânlarına kadar pek çok seçenek mevcut.
#ZürihParis’ten yola çıkıp, bir devre damga vuran İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin serpildiği Balkanlar’ı adımladım... Selanik, Ohri, Resne ve Manastır... Kendisi de cemiyetin bir üyesi olan yeni roman kahramanım Şehsuvar Sami’nin peşinde bir dedektif gibi şehir şehir dolaştım. Buralarda heyecanlandım, büyülendim ve her adımda kahramanımın ne hissettiğini anlamaya çalıştım.
#Ahmet ÜmitPaul Auster'ı artık herkes tanıyor. Hürriyet Pazar Gazetesi'ne yaptığı "Ülkenize gelmem" açıklamasıyla iki haftadır gündemde. Başbakan'dan kitap yayıncılarına kadar topa girmeyen kalmadı. Bu arada 'Kış Günlüğü' adlı kitabı bir ayda ikinci baskısını yaptı. Biz gelecek mi gelmeyecek mi diye tartışırken, dünya bir başka Auster'ı heyecanla bekliyor: Ünlü yazarın albüm çıkarma hazırlığındaki güzeller güzeli şarkıcı kızı Sophie.
Salvador Dalı, şaşırtıcı başarılar peşinde koşan bır tuhaflık düşkünü mü, yoksa ikiyüzlülüğün kol gezdiği bir çağda özü sözüne uygun bır sanatçı mı olduğu hep tartışılan bir insan oldu. Ressam, gravürcü, heykelci, sinemacı ve şair olarak her dalda eser verdi, gerçeküstücülüğü vurguladı, XX. yy’da az rastlanır bir teknik ustalık gösterdi. Ona dáhi mi demeli, yoksa bır muzıp mı?
Çağdaş Tük resim sanatının öncülerinden olan sanatçı, yaşamının büyük kısmını yurtdışında geçirmiştir. Bundan dolayı Türkiye’de olduğu kadar Avrupa’da da kendi dallarında tanınmış sanatçı ve aydınlarla tanışıp dostluklarını pekiştirme olanakları bulmuştur. Akademik bir eğitim almamasına rağmen birçok konuda kendisini geliştirmiş ve düşüncelerini açıkça söylemekten geri durmamıştır. Siyasi görüşleri dolayısıyla dönemin yönetimleri tarafında soruşturmalara maruz kalarak Anadolu’da sürgün dönemleri yaşamıştır.