Yaz boyu kısa-uzun tatiller, yakın-uzak seyahatler için her fırsatı değerlendireceğiz. Varılan yerden çok yolda olmayı sevenlerin vazgeçemediği yol üstü yemekçilerinin en güzellerinden bir öneri listesi hazırladık. ‘Denize’ giderken kullanılan yollara göre de bölümlere ayırdık. Okurken bile müdavimlerin ağzını sulandıran, bilmeyenleri yola çıkma hevesiyle dolduracak adresler arasında salaş etçiler de var, kahvaltıcılar da; alışveriş edilecek peynirciler de var, klasikleşmiş tostçular da...
#Ebru ErkeOrdu’da fındıkla yapılan nefis çikolatalı ezmenin lezzeti kadar ilham kaynağı olduğu Kybele projesi de beni çok etkiledi. “Fındıklarımız dünyanın her yerine gidip oradaki en kaliteli çikolataları lezzetlendiriyorsa neden bunu biz de yapmayalım” diyerek pırıl pırıl bir üretimhane kurmuşlar…
#Ebru ErkeYerel yemeklerin peşinde çok uzun bir gün bizi bekliyor olabilir ama bu, güne Ordu tostuyla başlamamıza asla engel değil. Tostu meşhur şehrimiz çok ama benim için Ordu tostunun yeri ayrı. Ot kavurmalarından buğulama balıklara, Gürcü mutfağından en iyi fındık kremasına Ordu’da ‘yeri ayrı’ öyle tatlar var ki…
#SeyahatEskiden annelerimiz bayat ekmeğin arasına taze kaşarı, sucuğu koyar, makinede ısıtır tabağın içinde önümüze koyardı, "Al sana tost." Şimdi öyle değil mis gibi tost yapan dünya kadar mekan var. İsimleri, malzemeleri, sunumları, lezzetleri farklı farklı. Kullanılan peynirler, soslar, et ürünleri, vejetaryen tostlar aldı başını gitti. Tost üzerine kafa yorsanız tez bile yazarsınız. Tostta sınır tanımıyorlar. Ancak en hoşuma gideni ise çikolatalı muzlu tatlı kıvamındaki tosttu. Tatlıdan tost olur mu demeyin bal gibi olur. Evet, şaka yapmıyorum ballısı bile var. Anadolu Yakası'nın en gözde tostçularını sizler için buldum...
#TostçularDev künefeler, kebaplar, pirinç pilavı üstüne işkembe, balkabağı içinde ahtapot, yıllardır şerbetiyle tükettiğimiz klasik tatlıların üzerinde çikolata sosları… Adana kebabın, bonfilenin, burgerlerin, köftelerin ve her tür etin üzerinde bir çedar sosu şelalesi… Geçen hafta ‘Yemek Terörü’ adlı Twitter hesabı, ‘Star Wars kostümüyle cağ kebabı kesen bir ustanın videosunu paylaşıp “Halkımız artık normal sunum istemiyor. Bu olanların başka bir açıklaması yok çünkü” diye yazdı. Gerçekten öyle mi? Şeflerimize ve yemeklerimize ne oldu? Türk mutfağı çedar peyniri istilası altında mı? Yemeklerdeki bu dönüşüm nasıl başladı, neden artarak büyüyor, kalıcı olacak mı? Şeflere, gastronomi yazarlarına ve müşterilere sorduk.
#Star WarsSonbahar ‘da ne zamandır gitmek istediğim bir rotaydı Ayvalık. Ayvalık’ta üç gün boyunca tarihi Rum sokaklarda dolaşıp fotoğraf çekme, insanlarıyla tanışma, lezzetlerini deneyimleme fırsatım oldu. Yine bir kez daha huzur ve keyif verdi Ayvalık. Hadi detaylara bakalım…
#Cunda AdasıSonbahar ‘da ne zamandır gitmek istediğim bir rotaydı Ayvalık. Ayvalık’ta üç gün boyunca tarihi Rum sokaklarda dolaşıp fotoğraf çekme, insanlarıyla tanışma, lezzetlerini deneyimleme fırsatım oldu. Yine bir kez daha huzur ve keyif verdi Ayvalık. Hadi detaylara bakalım…
#Cunda AdasıPeynir kadar güzel bir şey olmadığını artık hepimiz kabullendik herhalde. Kahvaltının kraliçesidir, böreğe, makarnaya konur, etle de yakışır tavukla da sebzeyle de... Tek başına bile yenir hiç rahatsızlık vermez. Ya "Peynirle yapılabilecek en basit ve buna rağmen en güzel şey nedir?" diye sorsalar? Cevap belli: Tost tabii ki...
#TostTempo’nun yıl sonu özel sayısının sürprizi, ünlülerin ünlülerle yaptıkları röportajlar. Rıdvan Dilmen, Cengiz Çandar’la; Ahmet Ümit, Vedat Türkali ile; gazeteci Ahmet Hakan ise Cahide, Al Jamal, Joke, Perestroyka gibi mekânların işletmecisi İzzet Çapa’yla konuştu.