Fonksiyonları açısından vücut sağlığı için oldukça önemli olan tiroid bezleri, uyku düzeninden kalbe kadar pek çok metabolik aktiviteyi etkiliyor. Eksik veya fazla çalışması da hayat kalitesini düşürebiliyor. Peki tiroid hastalığının belirtileri neler, kimler risk altında? Tiroid hastaları nasıl beslenmeli, bu konuda nelere dikkat etmeli? Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, konuyla ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde anlattı.
#TiroidKadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türünün tiroid kanseri olduğunu biliyor muydunuz? Anlaşılması oldukça zor olan tiroid kanseri en çok tedavi edilebilen kanser türlerinden birisi. Sessiz ilerleyen hastalık hakkında Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Abdülkerim Özakay önemli bilgiler verdi.
#Tiroid Hastalığının Belirtileri?Ani değişen hava sıcaklıklarına uyum sağlayamayan ve strese giren vücut, tiroid hastalıklarına daha açık hale geliyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Salim Bereket: “Tiroid hastalıkları en çok ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. Mevsim geçişlerinde yaşanan sıcak-soğuk hava değişimleri bu duruma zemin hazırlayan en önemli nedenlerden biridir.”
#Mevsim Geçişlerinde HastalıklarAnti Tiroglobulin ve Anti TPO bağışıklık sistemini önemli derecede etkileyen antikorlardır. Kanda veya idrarda çıkan Anti TPO, Tiroid bezi hastalıklarının tespit edilmesinde önemli rol oynarlar. Peki, Anti TPO nedir? Normal değeri kaç olmalıdır? İşte Anti TPO yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri
#SağlıkSon yıllarda sıkça duyduğumuz Anti TG hastalığı, bağışıklık sisteminin antikorları yanlış yönlendirmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi vücuda zarar veren antikorları tiroid bezine yönlendirerek yok etme girişiminde bulunur. Sizler için Anti TG hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Anti TG (Anti Tiroglobulin) NedirALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriErkeklerde aşırı cinsel istek aynı zamanda hiperseksüalite şeklinde tanımlanır. Bu durumun nedenleri; tiroid bezleri veya böbrek üstü bezlerinin normalden daha çok çalışması, çiftler arasındaki cinsel uyumsuzluk, tüberküloz hastalığı, hormonal bozukluklardan ötürü biriken androjen, türlü beyin hastalıkları, türlü psikolojik problemler, madde ve alkol kullanımı şeklindedir. İşte erkeklerde aşırı cinsel istek nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.
#ErkekBirçok hastalık yorgunluk ve halsizliğin nedenleri arasında yer almaktadır. Bu hastalıkların başında, kansızlık olarak da bilinen anemi ve diyabet gelir. Bunun dışında beslenme ve uyku alışkanlıkları da kişinin gün içerisinde her zamanki aktivitelerini yaparken bile zorlanmasına neden olabilir. Kadınlarda halsizliğin ve yorgunluğun nedenleri nelerdir? Yorgunluk, hamilelik belirtisi olabilir mi ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda HalsizlikDemans, günlük yaşama müdahale edecek kadar şiddetli hafıza, dil, problem çözme ve diğer düşünme yeteneklerinin kaybı için kullanılan genel bir terimdir. Alzheimer demansın en yaygın nedenidir. Peki, demans belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, demans hastalığı hakkında merak edilenler...
#Demans HastalığıTerleme sorunu, genel olarak kişinin vücudunun kendini rahatlatma ve serinletme yoludur. Özellikle de aşırı bir ısı ya da hareketten kaynaklı olarak da kişiler ani bir terleme ile karşı karşıya kalabilir. Bu gibi durumlarda yaşanan bu terlemeler bazı önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Soğuk terleme neden olur, neyin belirtisidir sizler için derledik.
#Soğuk Terlemeİngiltere’de bir doktor, TikTok’ta, tırnaklarımızın sağlığımız hakkında bize bazı ipuçları verdiğini anlatan bir video paylaştı. Video çok kısa sürede 8 milyon kişi tarafından izlendi, 760 bin beğeni aldı ve yüzlerce yorum yağdı. Peki, kaçımız bunun farkındayız ve tırnaklarımızdaki değişimleri önemsiyoruz?
#Tırnak SağlığıGuatr hastalığı çağımızın en önemli hastalıklarından bir tanesidir. Zehirli guatr hastalığı da guatr hastalığının türleri arasında yer almaktadır. Zehirli guatr hastalığını ilk kez duyan kişiler bu hastalık ile ilgili bilgi yoklaması yapmaktadırlar. Zehirli guatr hastalığının nasıl geçeceğini ve tanısının nasıl olduğu merak edilmektedir. Peki, zehirli guatr nedir? Zehirli guatr nasıl geçer? Zehirli guatr hastalığının tanısı ve belirtileri nasıldır? İşte, zehirli guatr hastalığı ile ilgili tüm bilgiler.
#Zehirli Guatr Nedir Nasıl Geçer?Tansiyon hastalıkları toplumumuzda en fazla görülen hastalıklardan bir tanesidir. Ülkemizde de pek çok kişi yüksek tansiyon şikayeti ile doktora başvurmaktadır. Yüksek tansiyona iyi gelen bitkisel çözüm metotları yer almaktadır. Yüksek tansiyon ile ilgili araştırmalar günümüzde de artmıştır. Peki, yüksek tansiyon nedir? Yüksek tansiyon belirtileri nelerdir? Yüksek tansiyon neden olmaktadır? Yüksek tansiyon nasıl düşürülmektedir? İşte yüksek tansiyon ile ilgili tüm detaylar.
#Yüksek Tansiyon NedirYaş ve doğuştan kalp kusurları gibi bazı bradikardi risk faktörleri kontrol edilemez. Bradikardiyi önlemenin en etkili yolu ise kalp hastalığı geliştirme riskinizi azaltmaktır. Bradikardiyi önlemeye yardımcı olmak için hastalık hakkında detayları derledik.
#Bradikardi Nedir Belirtileri Nelerdir?Son dönemlerin ses getiren dizisi Camdaki Kız’ın dikkat çeken karakterlerinden biri olan Feride’nin taşikardi hastalığının olduğunu söylemesi ile birlikte belki de pek çoğumuzun bilimsel adıyla ilk kez duyduğu taşikardi hastalığı merakla sorgulanmaya başlandı. Diğer adı kalp çarpıntısı olan taşikardi nedir, nedenleri nelerdir? İşte Camdaki Kız Feride’nin hastalığı taşikardi ile ilgili tüm merak edilenler…
#Camdaki Kız Ferideİnsanların başına gelebilecek olan birçok hastalık vardır. Bu hastalıkların tedavisi için öncelikle nedenlerin bilinmesi lazımdır. Nedenleri bilinen bir hastalığın belirtilerine bakarak tedavi yöntemleri belirlenebilir. Sizler için Tremor nedir ve neden olur? Tremor belirtileri, tanısı ve tedavisi nelerdir? Tüm detayları derledik.
#Tremor Nedir Ve Neden Olur?Çölyak nedir sorusu, pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan kişilerde glutene maruz kalma sonucu gelişen, kronik, immün aracılı bir ince bağırsak enteropatisidir Çölyak hastalığı temelde ince bağırsağı etkilese de, klinik özellik yelpazesi hem intestinal hem de ekstraintestinal semptomlar ile çok geniştir. Her yaş grubunda, her ırkta ve her iki cinste de görülebilir. İşte, Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı bilgiler ışığında Çölyak hastalığı hakkında detaylar..
#ÇölyakBoynumuzun ön kısmında kelebek şeklinde olan tiroit bezi metabolizmamız için orkestra şefi gören tiroit hormonlarını üretir. Tiroit hormonları vücudumuzda ki tüm hücrelerin metabolizmasını, büyümesini ve enerji üretimini düzenlemektedir. Tiroit bezi bu etkileri için t3 ve t4 hormonlarını üretir ve depolayıp gerekli miktarda kana verir. Tiroid bezinin az çalışmasına veya vücut için gerekli hormonları yeterli miktarda üretememesine hipotiroidi denmektedir.
#İyot EksikliğiBipolar bozukluğun tanımı, gündemde yer alan psikolojik hastalıkların başında geliyor. Mani, hipomani ve depresyon olarak ortaya çıkabilecek üç ana semptomu olan bipolar bozuklukta, kişiler tedavi edilmesi gereken atak dönemleri dışında sağlıklı oluyor. Duygu durum bozukluğu olarak tanımlanan bipolar, temel sorun şartlara ve duruma uygunsuz ya da abartılı duygulanım içinde olmak anlamına geliyor. İşte, bipolar rahatsızlığı belirtileri ve hastalıkla ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Bipolar Nedir"Arka cebinizden cüzdanınızı çıkaramıyor, dişlerinizi fırçalayamıyor, dolabınızı açamıyorsanız omzunuz donmuş olabilir. Omuzlarda ortaya çıkan, ağrı ile birlikte ciddi oranda hareket kısıtlılığına neden olan sorunlardan biri de donuk omuz sendromudur" diyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Neslihan Aksu, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#SağlıkÇölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen glüten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu gelişiyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de tanılanan 88 bin 790 Çölyak hastası bulunuyor. Çölyak hastalığında, bilinen tek tedavi glütenin ömür boyu diyetten çıkarılması olarak gösteriliyor. Peki, Çölyak hastalığı nedir?
#ÇölyakMelisa çayının faydaları nelerdir sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Hazmı kolaylaştırma ve uykusuzluğa iyi gelmesiyle bilinen melisa çayı hakkında bilgiler merak ediliyor. Peki, melisa çayının faydaları nelerdir?
#Melisa Çayı