İnsan sağlığını etkileyen pek çok faktör bulunur. Özellikle belli belirtiler ile ortaya çıkan bu hastalıklara zaman kaybetmeden doğru tedaviyi uygulamak gerekir. Bu şekilde hastalığın ilerlemesi de durdurulur. Nodül ise en merak edilen konulardan birisidir. Nodül nedir ve neden olur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Nodül Nedir?Açlık vücudumuzun besinlere ihtiyaç duyduğunu belirten doğal bir sinyaldir ve yemek yedikten sonra bu sinyal ortadan kalkar. Ancak hormonal dengesizlik, tiroid bozukluğu, diyabet vb. tıbbi nedenler sürekli açlık hissetmenize neden olabileceği gibi günlük hayatta uygulanan özel diyetler, uyku düzensizliği, aşırı stres gibi beslenme şekli ve yaşam tarzıyla ilgili olan faktörlerde sürekli aç hissetmenize sebep olabilir.
#BeslenmeBaşka bir ifade ile her iki kadının birinde fibrokistik meme durumu vardır. Bu nedenle, kadınların fibrokistik hastalık durumu ile ilgili farkındalıkları önemlidir. Tıbbi Farmakoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Iraz, fibrokistik meme tanısı konan kadınlar için bilgi verdi. Fibrokistik meme tanısı konan kadınlar ne yapmalı? Fibrokistik meme kansere dönüşür mü? Fibrokistik değişikliğin tedavisi var mıdır?
#FibrokistikMemede fibrokistik hastalık özellikle 30-50 yaş arası bayanlarda daha sık görülür. Kadınların yaklaşık %60’ını ilgilendirecek kadar yaygın bir durumdur. Tıbbi Farmakoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Iraz, fibrokistik meme hakkında bilgiler verdi.
#FibrokistikVücut içerisinde değişik faaliyetleri düzenleyen maddelere hormon denir. Vücudumuzda her hormon farklı bir görev üstlenmiştir. Bu görevler büyüme, gelişme, üreme ve metabolizma gibi canlının yaşamsal faaliyetlerini oluşturan sistemlerin düzenlenmesidir. Hormonlar aynı zamanda vücudun çevreye vermiş olduğu tepkiye göre organların ihtiyaç duyduğu besin ve enerjinin sağlanmasını da gerçekleştirmektedir. Peki, Endokrinoloji nedir? Endokrinoloji bölümü hangi hastalıklara bakar? İşte, detaylar.
#Endokrinoloji Nedir?Son yıllarda adı sıkça duyulan Haşimato hastalığı, özellikle kadınlarda sıkça görülüyor. Sinsi bir şekilde ilerleyen Haşimato hastalığında tiroit bezinin yapısında bozukluklar neticesinde hem geçici hem de gerçek takibi gereken tiroit nodülleri olabilir. Peki, Haşimato hastalığı nedir, neden olur?
#Haşimato HastalığıNTV yeni bir sağlık dizisine başlıyor. Bu dizinin tanıtım anonslarında kullandıkları bir cümle ile ben de sık karşılaşırım: Ne yesem yarıyor! Bu gerçekten doğru mu? Yani bazı insanlar ne kadar yerse yesinler (az da yeseler, çok da yeseler) mutlaka şişmanlıyor mu? Bugün bu sorunun yanıtını vermeye çalışacağız. Ama hemen belirtelim, bu yanıtı vermek pek de kolay değildir.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Tuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#Tuz