Haşimato hastalığı nedir, neden olur?

Güncelleme Tarihi:

Haşimato hastalığı nedir, neden olur
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2018 12:14

Son yıllarda adı sıkça duyulan Haşimato hastalığı, özellikle kadınlarda sıkça görülüyor. Sinsi bir şekilde ilerleyen Haşimato hastalığında tiroit bezinin yapısında bozukluklar neticesinde hem geçici hem de gerçek takibi gereken tiroit nodülleri olabilir. Peki, Haşimato hastalığı nedir, neden olur?

Haberin Devamı

Haşimato hastalığı, vücudun kendi koruma sisteminin tiroid hücrelerine saldırdığı bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden kat kat fazladır (10:1 ila 20:1) ve genellikle 45 ila 65 yaşı arasında rastlanır.CTLA4 gen polimorfizmi ile genetik yatkınlık görülür.
Bu hastalık Kuzey Amerika da hipotiroidin başlıca sebebidir ancak Avrupa ülkelerinde bir diğer bağışıklık sistemine dayalı tiroid bozukluğu olan Ord tiroditi daha sık görülür.

Haşimato hastalığının belirtileri hipotiroid ve guatr belirtilerine benzer. Hastalık başlangıcında hiçbir belirti olmayabilir. Ancak TSH 3 den fazla olunca yani tiroid yetmezliği gelişmeye başlayınca kilo alma, halsizlik, yorgunluk, elde ve yüzde şişme, adet bozukluğu, kabızlık, saç dökülmesi olabilir.

HAŞİMATO HASTALARI HANGİ BESİNLERİ TÜKETMELİ?

Haşimato hastaları beslenmelerine dikkat etmeli. İşte Haşimato hastalarının tüketebileceği besinler:

Probiyotikler: Yararlı bağırsak bakterileri Haşimato hastalarında tiroid inflamasyonunu azaltır. En kolay ulaşılabilecek probiyotik yoğurt ve kefirdir.

Selenyum: Antienflamatuar ve antioksidan etkisi nedeni ile önerilmektedir. Selenyum içeren besinler şöyle sıralanabilir: Fındık, ceviz, ayçekirdeği, karaciğer, ton balığı, tuna balığı, somon, tavuk (göğüs), hindi, mantar, chia tohumu, ıspanak.

İyot: Tiroid hormonlarının sentezlenmesi için iyot gereklidir. Hastalara iyot takviyesi önerilebilir.

D vitamini: Haşimato hastalarında D vitamini eksikliği sıklıkla rastlanmaktadır. Dolayısıyla hastalar güneşlenmeyi ihmal etmemeli.

B vitamini: B5 ve B12 vitaminleri bağırsak-beyin aksını dengeleyen vitaminlerdir. Bu nedenle Haşimato hastaları için de önerilmektedir. B 5 tatlı patates, brokoli, avokado, mercimek, yoğurt, somon gibi gıdalarda; B 12 kırmızı et, ciğer, uskumru, somon, sardalya, peynir çeşitlerinde bulunur.

 

BAKMADAN GEÇME!