Genellikle guatr hastalarına uygulanan ve “tiroit ince iğne aspirasyon biyopsisi” olarak da bilinen tiroit biyopsis neden yapılıyor ve operasyon esnasında nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, bu konuda merak edilenleri sizler için anlattı.
#Tiroid BiyopsisiBoynunuzun ön kısmında yer alan ve metabolizmanızın en önemli oyuncuları tiroid hormonları üreten tiroid bezinin büyümesi ‘‘Guatr’’ olarak bilinir. Pek çok guatr hastasında tiroid bezindeki büyümeye, ‘‘Tiroid Nodülü’’ olarak bilinen yumrular-şişlikler eşlik eder. Guatr ve tiroid nodülleri ülkemizde çok sık karşılaşılan sağlık sorunlarıdır.
Enerji seviyenizin azaldığını, belleğinizin güçsüzleştiğini düşünüyor, yorgunluk ya da depresyon gibi daha önceden hiç tanışmadığınız sorunların sağlığınızı tehdit ettiğinden endişe mi ediyorsunuz? Kilonuzu korumakta güçlük çekiyor, çok kolay kilo alıp zor mu kilo veriyorsunuz?.. Özellikle orta yaşlı kadınlarda görülen benzeri birçok sağlık sorununun nedeni ‘‘hipotiriodi’’ olabilir.
Son yıllarda sıkça duyduğumuz Anti TG hastalığı, bağışıklık sisteminin antikorları yanlış yönlendirmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi vücuda zarar veren antikorları tiroid bezine yönlendirerek yok etme girişiminde bulunur. Sizler için Anti TG hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Anti TG (Anti Tiroglobulin) NedirProstat kanseri erkekler arasında en yaygın kanser türlerinin başında geliyor. Öte yandan kansere bağlı ölümlerde de erkekler arasında ikinci sırada yine prostat kanseri yer alıyor. İngiltere'de prostat kanserine umut olacak çok önemli bir tedavi yöntemi geliştirildi. Uzmanlar, elektrik akımları ile yapılan bu tedavinin prostat kanseri için umut olduğunu ve hatta oyunun kurallarının değişeceğini söylüyor. İşte 'NanoKnife' adı verilen bu teknik hakkında merak edilenler...
#Kanserİnfertilite ya da halk arasında bilinen adıyla kısırlık günümüzde pek çok çiftin yaşadığı bir sorun haline geldi. Hem kadın hem de erkekte görülebilen infertilite için yaş ve gen faktörü oldukça önemlidir. Peki, İnfertilite (Kısırlık) nedir, nasıl teşhis edilir? İşte infertilite belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#İnfertiliteTıp bilimi içerisinde gelişmeler gösteren alanlardan birisi de biyopsidir. Biyopsi birçok kişi tarafından kulak aşinalığı olsa da tam manasıyla bilinmeyen bir terimdir. Peki Biyopsi nedir ve nasıl yapılır? Biyopsi neden ve ne zaman yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Biyopsi Nedir?Rahat bir nefes almak, rahat konuşmak, yemek yerken yutkunma zorluğu yaşamamak… Hepsi yaşam rutini içinde sahip olduğumuz özellikler olsa da tiroidin fonksiyonlarını yerine getirmemesi ve kansere yol açmasıyla birer lükse dönüşebiliyor. Boyunda şişlik, nefes darlığı, yutkunmada zorluk, ses kısıklığı, kilo artışı veya kaybı, cilt ve saç kalitesinde bozulma, yorgunluk ve duygu durum bozukluğu gibi bulguları da beraberinde getiren tiroid sorunları ise düzenli tetkik ve doktor kontrolü ile üstesinden gelinebiliyor.
#Tiroidİnsan sağlığını etkileyen pek çok faktör bulunur. Özellikle belli belirtiler ile ortaya çıkan bu hastalıklara zaman kaybetmeden doğru tedaviyi uygulamak gerekir. Bu şekilde hastalığın ilerlemesi de durdurulur. Nodül ise en merak edilen konulardan birisidir. Nodül nedir ve neden olur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Nodül Nedir?Çölyak nedir sorusu, pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan kişilerde glutene maruz kalma sonucu gelişen, kronik, immün aracılı bir ince bağırsak enteropatisidir Çölyak hastalığı temelde ince bağırsağı etkilese de, klinik özellik yelpazesi hem intestinal hem de ekstraintestinal semptomlar ile çok geniştir. Her yaş grubunda, her ırkta ve her iki cinste de görülebilir. İşte, Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı bilgiler ışığında Çölyak hastalığı hakkında detaylar..
#ÇölyakGebelik süresince haftaya göre planlanan tarama testlerinin zamanında yaptırılmasının hem anne hem bebek sağlığı için büyük bir önem taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Temel, "Gebelik süresince anne adaylarının hekimleri tarafından önerilen bazı tarama testlerini kesinlikle ihmal etmemelerini öneriyoruz" dedi.
#Kadın Hastalıkları Ve Doğum UzmanıKendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük yaşamınızda sebepsiz yere sinirlenip çarpıntı yaşıyorsanız bu durum tiroit bezi hastalıklarına işaret edebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
#TiroidBiyopsi terimi genel olarak mikroskop altında genetik inceleme amacıyla parça alınması ifadesini ortaya koymaktadır. Halk arasında parça alımı olarak tanımlanan biyopsi, alınan dokuların mikroskobik incelemeye gitmesi ile anlamlandırılmaktadır. Peki, biyopsi nedir ve ne anlama gelmektedir? Biyopsi neden yapılır? İşte, biyopsi hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Biyopsi