Tırnak yeme alışkanlığının zararları Kovid-19 salgını ile el hijyeninin ön plana çıktığı bu dönemde daha önemli hale geldi. Bu davranışın aile içinde fark edilmemiş sorunların çözümü için bir sinyal ve şans olarak görülmesi gerektiğine dikkat çeken Klinik Psikolog Aylin İpek Timur, önlenmesi için tavsiyelerde bulundu.
#Tırnak Yeme Alışkanlığı6 Şubat’ta yaşadığımız büyük afetin travmatik sonuçları ilk günden beri birçok kişinin ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar travma sonrası stres bozukluğunun olaydan aylar sonra da ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Bu durum ‘gecikmeli başlangıçlı’ olarak tanımlanıyor.
#TravmaTüm Türkiye günlerdir "sahte doktor" olarak anılan Ayşe Özkiraz'ı konuşuyor. Akıllara durgunluk veren ayrıntılar peş peşe ortaya çıkıyor. Ancak anlaşılan o ki Özkiraz ne ilk ne de tek. Çok benzer bir vaka geçtiğimiz günlerde ABD basınında manşetlere taşındı. Christopher Massimine isimli Amerikalının söylediği yalanlar en az Özkiraz'ınkiler kadar şoke edici. İşte tüm ayrıntılar...
#Patolojik YalancılıkUzman Psikolog Haydeh Faraji, sosyal medyanın beden algısı bozukluğu olarak bilinen dismorfofobiye sebep olabileceğini belirtti, "Bu hastalık ergenlerde yetişkinlerden 6 kat daha fazla görülüyor. Beden dismorfik bozukluğu olan her 4 kişiden biri intiharı düşünüyor, her 8 kişiden birn de bunu deniyor" dedi.
#Dismorfofobi NedirUzman Psikolog Haydeh Faraji, sosyal medyanın beden algısı bozukluğu olarak bilinen dismorfofobiye sebep olabileceğini belirtti. Faraji, bu hastalığın ergenlerde yetişkinlerden 6 kat daha fazla görüldüğünü vurguladı. Beden dismorfik bozukluğu olan her 4 kişiden birinin intiharı düşündüğüne vurgu yapan Faraji, her 8 kişiden birinin de bunu denediğini söyledi.
#DismorfobiDünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünya nüfusunun neredeyse yüzde 30’unu etkileyen kansızlık; saç dökülmesi, çarpıntı ve halsizlik gibi birçok rahatsızlığa neden oluyor. Doğru beslenmemek ve tedaviyi ihmal etmenin ilerleyen yaşlarda ciddi hastalıklara zemin hazırlayabildiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bünül, “Çocuklarda büyüme gelişme geriliği, yetişkinlerde halsizlik ve baş dönmesi ve yaşlılarda ise nefes darlığının sebebi kansızlık olabilir. Bazı özel durumlarda ise taş, toprak, kahve, buz yeme isteği de kansızlık belirtisi olabilir” dedi.
#BuzAranızda sınavlara hazırlanırken ‘Başarısız olacağım’ korkusu yaşayan var mı? Hepimiz bir dönem zihnimizi kurcalayan bu duygu ile karşılaşıyoruz. Aslında korkmak gayet insani bir durum. Önemli olan onun bizi yıpratmasına izin vermeden, nasıl bir motivasyon aracına dönüştürebileceğimizi bilmek.
#SınavGeçtiğimiz Pazar günü Çocuk İstismarına Karşı Bilinçlendirme semineri gerçekleştirildi. Uzman Psikolog Pınar Mermer, Avukat Seray Uysal ve Avukat Ebru Arayan’ ın katılımıyla düzenlenen seminerde cinsel eğitim ve cinsel istismar konuları hakkında önemli bilgi paylaşımlarında bulunuldu.
Geçtiğimiz Pazar günü Çocuk İstismarına Karşı Bilinçlendirme semineri gerçekleştirildi. Uzman Psikolog Pınar Mermer, Avukat Seray Uysal ve Avukat Ebru Arayan’ ın katılımıyla düzenlenen seminerde cinsel eğitim ve cinsel istismar konuları hakkında önemli bilgi paylaşımlarında bulunuldu.
Depresyon, beslenmeyi de iştahı da olumsuz etkiler. Bazı kişiler, yemek yemeyi tümüyle kesmek bile isteyebilir, acıkmayı unutabilir. Bazıları ise depresyon nedeniyle hiç doymayacakmış gibi çok yemek tüketir. İkinci gruptaki kişiler, beslenmelerine dikkat etmeli ve kazanacakları kiloların onları daha da depresif bir ruh haline sürükleyebileceğini unutmamalıdırlar.
Hiç tartışmayan, kavga etmeyen karı-koca azdır. Peki bu durumda çocuklar ne hisseder? Ebeveynler kesinlikle çocukların yanında tartışmaktan kaçınıp steril bir ortam mı sağlamalı? Yoksa ‘uygarca’ tartışmayı başararak, görüş ayrılıklarının bulunabileceğini de göstermeli mi? Kesin olan, çocuklar anne-babalarının kavga etmesinden hiç mi hiç hoşlanmıyor. Daha fenası güvende hissetme duyguları sarsılıyor. Anne-babanın sadece birbirlerini değil, kendilerini de sevmediğini düşünüyor. İşte uzmanların konuyla ilgili görüşleri