FAZLA kilosu olan her çocuk obez bir yetişkin olacak diye bir şey söylenmesi doğru olmasa da çocukluk döneminde görülen fazla kilo yetişkinlik dönemi obezite riskini artırır. Çocukluk dönemindeki fazla kilo, pediatrik hipertansiyon, Tip II diyabet, ileride gelişebilecek kalp damar hastalıklarına sebep olabileceği gibi, çocuğun özgüven gelişimini ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Yılmaz Bay, kilo fazlalığı ve aileye düşen görevleri anlattı.
#1Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler diyetimizin temelini oluşturan üç ana besin grubudur. Glikoz, karbonhidratların yapı taşıdır. Bu kelime Yunanca tatlı anlamına gelir ve vücudumuzun ana enerji kaynağıdır. Sizler için glukoz hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Glukoz NedirSeçimdi, sandık sonuçlarıydı, itirazlardı derken haftalardır, haklı olarak kendimizi öylesine kaptırdık ki bu akışa, önümüze düşen birçok başka haberi ‘es geçiyoruz’. Dün yabancı medyayı tararken Dünya Sağlık Örgütü’nün son açıklamasına denk geldim. Şöyle diyor DSÖ: “Yapay tatlandırıcı kullanmayın. Tatlandırıcılar bir fayda sağlamadığı gibi Tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarında artışa neden olabilir.” Şeker, kanser tedavi sürecimde beni de en çok yoran konuydu. Şekerden uzak durayım diye tatlandırıcı kullanıyordum ama ne büyük hata imiş. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’yı aradım. Yapay tatlandırıcıların zararlarını, şeker ihtiyacını nereden sağlamak gerektiğini ve dahası şekeri nasıl bırakacağımızı 5 maddede anlattı.
#Dünya Sağlık ÖrgütüModern tıptaki gelişmelere rağmen bazen tıbbi durumlar düzeltilememektedir. İlerlemiş, ilerleyici veya ölümcül bir hastalık, herhangi bir yaştaki bir kişinin günler, haftalar, aylar veya bazen bir yıldan fazla bir süre içinde ölmesine neden olabilecek, tedavisi olmayan, yaşamı sınırlayan bir durumdur. Peki, tedavisi olmayan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkGünümüzde öne çıkan popüler besin ya da besin takviyelerinin çoğu eski zamanlardan günümüze tıbbi olarak kullanılan bitkilerden oluşmaktadır. Dünyanın pek çok yerinde yetiştirilebilen ve bir yabani ot olarak bilinen demir dikeni (Tribulus terrestris) de bunlardan biri. Bitkinin meyvesi, yaprakları ve kökünün farklı medikal kullanım alanları mevcuttur.
#Tribulus TerrestrisDiyabet (şeker hastalığı), kan glukoz düzeylerinin yüksek olması ile karakterize kronik bir hastalıktır. Gebelerde şeker hastalığı oldukça sık görülmekte olup tüm gebeliklerin %5-10'unda ortaya çıkmaktadır. Gebelikte şeker hastalığı 2 şekilde incelenir. Birincisi gebelikten önce var olan şeker hastalığının (aşikar diyabet) gebelikteki devamı, ikincisi ise gebelikle birlikte ortaya çıkan ve gebelikten sonra düzelen şeker hastalığıdır. (gestasyonel diyabet)
#Hamilelikte DiyabetGinseng, büyük kazık köklü çok yıllık otsu bir bitkidir. Çin, Japonya, Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde yabani olarak bulunan ginseng, tüm şifalı bitkiler içerisinde en etkili adaptogen (strese karşı direnci artıran bir ajan) olduğu düşünülür. İşte ginseng bitkisinin faydaları
#Ginseng NedirNobel Tıp Ödülü, bu yıl vücut saatinin işleyişini aydınlatan bilim adamlarına verildi. İnsanlar dahil canlı organizmaların 24 saatlik güne adapte olduğu bilinmesine karşın içsel saatin moleküler düzeyde işlendiği bilinmiyordu. Amerikalı 3 bilim adamı yaptıkları araştırmalar ile sistemin inceliklerini detaylı olarak açıkladılar.
#Uykunun SırrıNobel Tıp Ödülü, bu yıl vücut saatinin işleyişini aydınlatan bilim adamlarına verildi. İnsanlar dahil canlı organizmaların 24 saatlik güne adapte olduğu bilinmesine karşın içsel saatin moleküler düzeyde işlendiği bilinmiyordu. Amerikalı 3 bilim adamı yaptıkları araştırmalar ile sistemin inceliklerini detaylı olarak açıkladılar.
#UykuNobel Tıp Ödülü, bu yıl vücut saatinin işleyişini aydınlatan bilim insanlarına verildi. İnsanlar dahil canlı organizmaların 24 saatlik güne adapte olduğu bilinmesine karşın içsel saatin moleküler düzeyde işlendiği bilinmiyordu. Amerikalı 3 bilim insanı yaptıkları araştırmalar ile sistemin inceliklerini detaylı olarak açıkladılar.
#Sirkadiyen RitimKötü huylu kolesterol (LDL) yüksekliğini normal seviyelere indirmek için “statin” grubu ilaçların kullanımı konusunda tartışmalar sürüyor. Bir grup “Kolesterol faydalı bir maddedir, düşürülmemeli” derken, bir başka grup “Kolesterol artışı görüldüğü yerde kafası ezilmesi gereken bir zararlıdır” düşüncesinde.