Güncelleme Tarihi:
Hüseyin ÖZBALI/ANKARA, (DHA)- AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,Süleyman Demirel Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nden Fizyoterapist Handan Çalkar, egzersizlerin vücudu dinç tutup, ruhu sağlıklı hale getirdiğini söyledi. Yaptıkları egzersizlerin kan şekerini düşürüp, kolesterolü de dengede tuttuğunu kaydeden Çalkar, kilo alımını engellediğini, vücudu obezite tehlikesinden uzak tuttuğunu belirtti.
Fizyoterapist Handan Çalkar, 18-24 Mart Yaşlılar Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, yaşlanmanın; zamanın ilerlemesiyle organizmanın tüm hücre, doku ve organlarında fonksiyonların azalmasıyla ortaya çıkan olağan bir süreç olduğunu hatırlattı. Yaşlanma ile beraber kas-iskelet sisteminde de bir takım değişiklikler meydana geldiğini kaydeden Çalkar, bu sürece sağlıklı girilmesinin en önemli yollarından birinin de egzersiz yapmak olduğunu kaydetti. Çalkar, "Egzersiz sayesinde tansiyon dengede olur. Egzersiz yaparken stresten uzak oluruz ve bu nedenle psikolojimiz de sağlıklı olacaktır. Egzersizler bağırsakların daha düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Egzersiz ile birlikte bol su tüketilirse kabızlık sorunu olmayacaktır. Düzenli egzersiz yapan bir kimsenin bedeni sabahları yorgun olmaz ve uykudan dinç uyanır. Egzersizler sayesinde tüketilen besinler daha rahat ve kolay sindirilir, güzel bir vücudumuz olur" dedi.
Yaşlılarda egzersizin önemi nedeniyle Süleyman Demirel Huzurevi'ne yeni bir egzersiz sistemi kurduklarını belirten Handan Çalkar, 'HUR' sistemiyle yapılan egzersizin, hassas eklemlere ekstra yük bindirmeden, kasların kasılma biçimine tamamı ile uygun şekilde yapılmasını sağladığını belirtti. Çalkar, "Ayrıca sistemin tamamen basınçlı hava ile çalışması nedeniyle misafirlerimize en uygun egzersiz programını 100'er gramlık aralıklarla çizebiliyoruz, normalde diğer egzersiz ünitelerinde bu 5 kilogramlık aralıklarla mümkün oluyor. Bu sayede egzersiz makinelerinin kullanımı sırasında ortaya çıkan kontrolsüz hareketlerin engelleyerek meydana gelebilecek olumsuzlukların ve yaralanmaların da önüne geçilmiş olunuyor" dedi. Çalkar, bacaklar, kollar ve karın bölgesini çalıştıran, ayrıca vücudun diğer bir çok bölgesinin çalıştırılmasını sağlayan özel makara sistemi ile beraber toplam 5 adet cihazın bulunduğunu kaydetti.
SİSTEM SAYESİNDE TEKERLEKLİ SANDALYEDE EGZERSİZ
Çalkar, kuvvetlendirme egzersizlerinin yaşlılar üzerinde kalp hastalıkları, inme, hipertansiyon, tip II diyabet, kemik erimesi, obezite, kolon kanseri, meme kanseri, idrar kaçırma problemi ve depresyon risklerini azalttığını da kaydetti. Çalkar, "Bunun yanı sıra fiziksel aktivitenin, düşme ve düşmeye bağlı yaralanma riskini azalttığı, eklem limitasyonlarını önlediği ve kronik hastalıkların tedavisinde etkili olduğuyla ilgili bilimsel kanıtlar bulunmaktadır. Burada her misafirimizin önce fiziksel değerlendirmesini yaptıktan sonra kendilerine özel egzersiz programlarını çiziyoruz. Ve hatta HUR sisteminin esnek yapısı sayesinde tekerlekli sandalyeye bağımlı misafirlerimiz de bu sistemden faydalanabiliyor. Cihazlarımızın özellikle yaşlılar için dizayn edilmiş olması sebebiyle onların egzersizlerini çok daha kolay ve konforlu şekilde yapmasını sağlıyoruz. Bu da yaşlılarımızın egzersiz programlarına katılımını, hayata olan bağlılıklarını ve moral ve motivasyonlarını arttırıyor" dedi.
FOTOĞRAFLI