Paylaş
Nedeni şu: Egzersiz konusunda yapılan her çalışma bu ikilinin özellikle otuzlu yaşlardan sonra, hele hele yaş ellileri geçince çok ama çok önemli bir faktör olduğunu gösteriyor. İsterseniz egzersizin faydalarını bir kez daha hatırlayalım, bunun için de eski yazılarımıza kısaca bir göz atalım.
KOLESTEROL SORUNUNUN
ÇÖZÜMÜNÜ KOLAYLAŞTIRIR
Egzersizin kalp hastalığı riskini düşürmesinin yollarından biri de kolesterol seviyesini kontrol altında tutmasıdır. Kötü huylu LDL kolesterolün arterlerden temizlenmesine yardımcı olan iyi huylu HDL kolesterolün seviyesini artırır.
Yüksek yoğunlukta ve düzenli egzersiz, HDL düzeyini yüzde 5-15 artırır. Erkekler orta miktarda egzersiz yaptıklarında, yükselen zararlı kolesterol seviyeleri (LDL kolesterol) azalma eğilimi gösterir. Örneğin haftada 3 kez 30-35 dakikalık bir egzersizle bu etki sağlanabilir.
KEMİKLERİ KORUR
Aerobik egzersiz, kemik gücünün korunmasında etkilidir. Kemikler üzerinde stres yaratır ve bu stres kemik gücünün artırılması ve devamında yardımcıdır.
Osteoporozis olarak bilinen kemik yoğunluğunun azalması, yaşla birlikte oluşur. Bu, menopoz sonrası kadınlarda erkeklere oranla daha yaygındır. Erkeklerde daha yoğun bir kemik yapısı bulunduğundan, onlarda yoğunluğun azalması daha uzun sürer.
Her tür aerobik egzersiz, daha güçlü kemiklere sahip olmanızı sağlar. Sabit veya hareketli bisiklet sürmek bile etkili olabilir. Uyluk ve kalçalarınızdaki kaslar güçlenirken kemiklere doğru itilirler bu da kemik gelişimini uyarır.
BELLEĞİ DESTEKLER
Egzersizin, zihinsel formunuzun azalmasını engellediğini unutmamalısınız.
Uzun dönemli hafıza (uzak geçmişteki olayları hatırlama yeteneği) yaşla birlikte gerilemez. Fakat kısa dönemli hafıza (son olayları hatırlama yeteneği) yaşla birlikte geriler. Bunun bir sebebi, yaşlandıkça beyin hücrelerinin her zamankinden daha az besin öğesi ve oksijen almalarıdır.
Egzersiz, beyin hücrelerine sağladığı yüksek besin öğesi ve yüksek oksijen seviyesi ile de yaşlanma etkilerini oldukça geciktirir.
Aerobik egzersiz ayrıca, mesaj iletici aracı kimyasalların miktarının artmasına yardımcı olur, böylece mesajlar beyin hücrelerine daha çabuk taşınır.
Yaşlanma zekâ veya kavramsal yeteneği de etkileyebilir. Bu tip hafıza için beyin daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Çabuk düşünme ve fikirleri çabuk kavrama yetişkinlikte azalmaya başlar, yaşlılığa kadar devam eder. Aerobik egzersiz, bu süreci de yavaşlatır.
DİYABET VE KANSERDEN KORUR
Egzersiz, vücudun insüline duyarlılığını artırır. İnsüline karşı olan bu duyarlılığın artması ile kan şeker seviyesi düşer ve insülin yapımı azalır. Aktif insanların, genetik olarak hastalığa yatkın olsalar dahi, Tip II diyabet hastası olma riskleri daha azdır. Ek olarak belirtiler ortaya çıksa dahi egzersiz, bu belirtilerin yaşlandırıcı etkilerini azaltır. Egzersiz şeker hastalığında kan şekeri ayarını kolaylaştırır.
Tip-2 diyabette, daha az insülin üretmeye başlar ve insülin direnci gelişir. Fiziksel aktivite, diyabeti önleyebilir veya geciktirebilir.
Düzenli ve ılımlı egzersiz alışkanlığı kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltabilir. Gelişmiş toplumlarda kalın bağırsak kanseri görülme sıklığı diğer toplumlara göre daha fazladır. Nedenine gelince; araştırmacılar, yağdan zengin diyetleri ve sakin bir hayat yaşamımızı suçlamaktadırlar. Birçok çalışma fiziksel olarak formda olan insanların kalın bağırsak kanserine yakalanma riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir.
Fiziksel aktivite kanserin, özellikle erkeklerde yaygın olan kolon ve prostat kanserinin önlenmesinde rol oynayabilir.
Aynı şekilde, düzenli ve ılımlı egzersizin meme kanserini önleyebileceği düşünülmektedir. Ön çalışmalar düzenli olarak egzersiz yapan kadınların yapamayanlara göre meme kanserine üçte biri oranında daha az yakalandıklarını göstermektedir. Bir çalışmaya göre, düzenli egzersiz yapan kadınlarda risk yüzde 37 oranında azalmaktadır.
Prostat kanseri de egzersiz ile önlenebilir mi? Prostat kanserinin artmış testosteron seviyesi ile ilişkili olduğu ve düzenli yapılan egzersizin testosteron düzeyini düşürdüğü bilinmektedir. Sürekli olarak egzersiz yapan erkeklerde prostat kanseri çok daha az görülmektedir.
Bir çalışmada, haftada 4000 kaloriden daha fazla egzersiz yapan erkeklerde prostat kanseri anlamlı oranda daha düşük, buna karşılık 1000 kaloriden daha az egzersiz yapan erkeklerde ise anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur.
DEPRESYON VE ANKSİYETEYİ AZALTIR
Egzersiz alışkanlığı depresyon ve anksiyeteyi azaltır. Egzersizin önemli duygusal yararları vardır. Depresyonu, anksiyeteyi ve diğer psikolojik bozuklukların şiddetini hafifletir. Depresyon yaşlılarda çok yaygın görülmesine karşın çoğunlukla teşhis edilemeyen bir problemdir.
Doktorlar yıllardan beri egzersizin, özellikle sosyal ortamlarda yapılan egzersizin klinik depresyonu hafiflettiğini bilmektedirler. Egzersiz ayrıca anksiyete bozukluklarını azaltmakta ve ruh sağlığını diğer yöntemlerden de iyileştirmektedir.
Psikolojik rahatsızlık tanısı konulmamış insanlarda bile egzersiz insanların kendilerini daha mutlu hissetmelerine neden olmaktadır. Düzenli egzersiz strese karşı vücudun verdiği cevabı azaltır. Yani stres karşısında daha rahat olur, kendinizi daha rahat hisseder ve stresli olaylarla daha rahat başa çıkabilirsiniz. Hepimizin stresi vardır. Fakat formda kalarak stresin yaşlandırıcı etkilerinden kaçınabiliriz.
Paylaş