Vücutta organlarda ve dokularda kolajen isimli yapılar bulunur. Canlılar için kolajen oldukça önemlidir. İnsan sağlığı için de faydalı olması sebebi ile kişiler tarafından bu madde araştırılmaktadır. Kolajen nedir? Kaç tip kolajen vardır? Collagen ne için kullanılır? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Kollajen Nedir?Suyun bağırsak fonksiyonlarını düzene sokma özelliği ile sindirim sistemini rahatlattığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, beslenmenin temel taşı olan suyun, doğru kaynaktan ve yeterli miktarda alındığında yenileyici ve arındırıcı etkisiyle cildi de beslediğini belirtiyor. Bu anlamda özellikle pH değeri 7.4’ün üzerinde olan alkali suların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.
#Su İçmekSağlığımız açısından çok önemli bir yere sahip olan kolajen proteini, bizi hastalıklara karşı koruyor, cildi gençleştiriyor ve kemiklerimizi güçlendiriyor. Vücudumuzun doğal olarak ürettiği ancak yaşlanmayla birlikte üretimi azalan kolajen, günümüzde gıda takviyesi olarak da alınabiliyor. Yapılan klinik çalışmalar da kolajen hidrolizatının ağız yoluyla tüketilmesinin sağlık açısından olumlu etkileri olduğunu destekliyor.
#Et SuyuDermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Balevi, “Farklı kolajen tiplerinin de farklı dokularda farklı yoğunlukta oldukları biliniyor. Örneğin cildin yüzde 70’ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturuyor. Bu durumda eğer kolajeni cildinize destek için kullanacaksanız tip 1 ve 3 kolajen karışımlarını özellikle de tip 1 kolajen tercih etmeniz lazım” dedi.
#Kolajenİnsan vücudundaki tüm doku ve organlar için gerekli olan kolajen, bağ dokularını güçlendirerek, hastalıklara karşı kalkan görevi üstleniyor. Günümüzde kolajen yönünden çok zengin olan kemik suyu başta olmak üzere dışarıdan takviye almak çok yaygın. Ancak kolajen takviyelerinin kişilerin rahatsızlıklarına uygun şekilde tüketildiği taktirde fayda sağlayacağı unutulmamalıdır.
#KolajenKolajen, insan vücudunun en önemli yapı taşlarından biridir. Cilt, tendonlar ve kaslar dahil olmak üzere vücut yapımızı oluşturan çeşitli bağ dokularının ana bileşenidir. Bilinen 28 tip kolajen vardır. Fakat en bilineni tip; 1 ve 3'tür. Bu tip kolajenler vücudumuzdaki toplam proteinin yaklaşık %80-90'ını oluşturur. Peki tip 1 ve tip 3 kolajenin faydaları nelerdir?
#Tip 3 KolajenKemik suyunun tam bir şifa kaynağı olduğunu hepimiz duyuyoruz. Peki bu besinin cilde olan muhteşem etkilerini biliyor musunuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Erdi Abdullah Uğur konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. İşte kemik suyunun cilde faydaları...
#Cilde İyi Gelen BesinlerSıkı ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için dengeleri iyi kurmanın önemli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Erdi Abdullah Uğur, tek başına diyet veya spor yapmanın yetmediğini söyledi. Uğur, “Sıkı bir cilt için haftada 2 gün kemik suyu çorbası içebilirsiniz” dedi.
#Kemik SuyuKolajen destekleri zamanımızın “gözde” cilt, saç, eklem destekleri. Ne var ki hem oldukça pahalılar, hem de farklı tip kolajenlerin farklı marifetleri var. İşte bu nedenle “kolajen takviyeleri satın alırken” dikkat edilmesi gereken bazı “püf noktalar” var. Bunlar ve diğer mühim ayrıntıları yeniden ve toplu halde bir defa daha hatırlamaya ne dersiniz? Yanıtınız “evet” ise buyurunuz...
#Osman MüftüoğluKolajen bedenin mihenk taşı. Tıpkı kas ve kemikler gibi o da biz yaşlandıkça azalıyor. O azaldıkça da cilt, kas, eklem, kemik kısacası bedendeki hemen her türlü destek dokusu daha erken yaşlanıyor. İşte bu nedenle yaş 40’ı geçince “kolajenine sahip çık” gibi bir kampanyayı süratle devreye sokmak gerekiyor. En mühimi de kolajeni bol besinlere müracaat etmek. Peki hangi besinlerde daha çok kolajen var? Liste uzun. İlk 5 bence en önemlileri...
#Osman MüftüoğluDünya genelinde her 10 kişiden 4'ünde görülüyor. ABD'de yapılan araştırmalar, bu hastalığın ülkede karaciğer nakli ihtiyacının en hızlı büyüyen sebebi olduğuna işaret ediyor. Hastalığın ilerleyişini durdurmak hatta hasarı geri çevirmek mümkün ama hastalar teşhis aldığında maalesef çok geç kalınmış oluyor. İşte MASLD hakkında bilinmesi gerekenler...
#Yaşam3 yıldızlı İtalyan Dal Pescatore gibi lokantalar trend dışı mükemmelliyetçilik peşinde. Aynı yemeği 30 sene yapabiliyor ve sadece minik detaylarla oynuyorlar. Örneğin ‘tortelli di zucca’. Bu kadar basit gözüken bir hamurişi nasıl baş döndürücü bir başyapıta dönüşür?
#Dal PescatoreSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sağlık köşemin konuğu Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erol Koç. Kendisiyle kolajen konusunu konuştuk. ‘Kolajen nedir? Ne kadar süre alınmalı? Ne kadar kullanılmalı?’ sorularıyla beraber kolajenin önemi ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Şenol KalyoncuTürkiye'nin kozmetik sektöründeki yenilikleri ve gelişimini şekillendiren yerli markalar arasında yer almak için sağlam adımlar atan Clibus Kozmetik’i kuran iki kadın girişimci Tanya Martinova ve Arzu Çakırca, Türkiye'nin kozmetik sektörünü ve özellikle ozon içerikli ürünlerini değerlendirdi, şirketin yeni markası, saç ekimi öncesi ve sonrası kullanıma uygun olan Ozonlu Dermalyva Plus ürünleri hakkında bilgi verdi.
#1Tanınmış sporculardan müzisyenlere birçok ünlü isme destek veriyor. Kendi yaşlanma sürecini durdurmak için de önlem üstüne önlem alıyor. Ünlülerin performans uzmanı, sağlıklı ve uzun ömürlü olmak için kullandığı takviyeleri anlattı...
#Gıda TakviyeleriGüneşin yüzünü gösterdiği saatlerin artması ile güneş koruyucu konusu yeniden gündemde. Güneş koruyucu konusunda farkındalık artsa da günlük hayatta hala koruyucu kullanmayan çok fazla insan var. Ancak uzmanlar güneş koruyucuların sadece yaz aylarında değil, tüm yıl boyunca ve hatta kapalı mekanlarda bile kullanması gerektiğinin altını çiziyor. Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, konunun önemini tam anlatmak için “Cilt kanserinin yüzde 90 sebebi güneş ışığı” dedi ve güneş koruyucular hakkında merak edilen her şeyi anlattı
#Güneş KoruyucuSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRP20’li yaşlarda botoks yaptırmak isteyene "Daha hiç kırışıklığın yok bu yaşta botok mu yaptırılır' denir, yüzümüzde azıcık çizgi belirse "Botoks için geç kalmışsın, kırışıklıklar yüzünde yer edecek" diye panik havası estirilir.Her kafadan bir ses çıkıyor ama dermatolog ve plastik cerrahlar, botoks yaptırmaya başlamak için en uygın zamanın ne zaman olduğunu söylüyor?
#BotoksKırışıklıklarla mücadelenin en etkili yollarından biri olan botoks ama bu konuda her kafadan bir ses çıkıyor. 20’li yaşlarda botoks yaptırmak isteyene ‘Daha hiç kırışıklığın yok bu yaşta ne botoksu, sakın yaptırma’ diye akıl veren çok olur birçok dermatolog ve plastik cerrah, botoks yaptırmaya başlamak için yüzde çizgilerin belirmesini beklemeden botoks yaptırılmasını tavsiye ediyor. Her kafadan bir ses çıkıyor ama bu konuda bilim ne diyor? Önleyici botoks gerçekten genç görünüm süresini uzatıyor mu?
#Botoks