Amerikalı yazar ve doktor Daniel Mason, üçüncü romanı ‘Kış Askeri’nde, I. Dünya Savaşı’nda doktor olarak cephe gerisine gönderilen 22 yaşındaki bir tıp öğrencisinin yaşamak ve yaşatmak için verdiği zorlu mücadeleyi anlatıyor. Savaşın açtığı yaralara, vicdana, hataya ve kefarete, aile ilişkilerine, ilk aşkın coşkusuna dair temalar ve motifler barındıran sürükleyici bir hikâye.
#Kış AskeriTÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "Bin yıl önce olduğu gibi, 100 yıl önce de milletimiz en zor ve namüsait şartlardan, kurtuluş ve zafer inşa etmenin yolunu bulmuştur. Kimsenin zerre şüphesi olmasın ki; bundan sonra da bulmaya tam olarak muktedirdir" dedi.
#SİVASAnne Frank bugün Google'ın doodle'ı oldu. Özel günlere doodle uygulamasıyla dikkat çeken Google için günün arama konusu yazar Anne Frank oldu. Anne Frank'ın hayatı vatandaşlar tarafından merak kediliyor. Peki, Anne Frank kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Anne Frank'ın kısaca hayatı...
#Anne FrankSon devir hikayecileri arasında yer alan Kenan Hulusi, 1906 İstanbul doğumludur. İstanbul Erkek Lisesini bitirdikten sonra İÜ da İstanbul Lisesi Edebiyat Fakültesi'nde yükseköğrenimine devam etti. 1934'de, "Vakit"te de gazeteciliğe başladı. Kısa zaman içinde de yazı işleri müdürü oldu. Adapazarı'nda yedek subaylığını yaparken, 38 yaşında bir tifüs salgınında öldü. Bir Yudum Su kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır sizler için derledik.
Bilimsel adı Phthiraptera olan bitler, insan ve hayvanların derisiyle beslenen asalak bir böcek türüdür. En hızlı üreyen türleri baş bitleridir. Kasık bitleri cinsel yolla bulaşır. Anoplura adıyla da bilinen vücut bitleri ise yalnızca memeli hayvanlarda ve insanlarda görülür. Bit yavrusuna ne ad verilir tüm detayları ile derledik.
Gazeteci Yenal Bilgici’nin elinden çıkan yoğun bir araştırmanın ürünü olan ‘Memlekette Tuhaf Zamanlar’, ‘hakikat sonrası’ kavramının ve bu kavramın damgasını vurduğu dönemin Türkiye’deki tezahürüne odaklanıyor. Türkiye’de hakikat sonrası dönem üzerine konuşmak, düşünmek isteyenler için gerçek anlamıyla tam teşekküllü bir rehber.
#Memlekette Tuhaf Zamanlarİnsanlık tarihine baktığımız zaman birçok hastalığın ortaya çıktığı görülmüştür. Bu hastalıklar salgın şekilde yayılarak büyük kitlelere ulaşmıştır. Özellikle bazı hastalık türleri geniş bir kitlenin yok olmasına neden olmuştur Bu hastalıkların birçok farklı sebeplerden kaynaklandığı görülmüştür. Sizler için Tarihteki en büyük salgın hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkÇevresel faktörler insan sağlığı üzerinde her zaman için çeşitleri etkileri ortaya çıkarmaktadır. Eğer çevresel faktörlerin olumsuz koşullarda olduğu görülürse insan sağlığına ciddi etkileri olacaktır. Bunun sonucunda ise birçok hastalık çıkma ihtimali bulunmaktadır. Sizler için çevre sorunlarıyla ortaya çıkan hastalıklar ve belirtileri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkBulaşıcı hastalıkların birçoğunun bildirimi zorunlu olmaktadır. Özellikle günümüzde tüm dünyayı saran COVID-19 salgını dünya üzerinde bulunan bulaşıcı hastalıklardan yalnızca bir tanesidir. Bunun yanında dünyada AIDS, Akut Kanlı İshal gibi pek çok bildirimi zorunlu hastalık bulunmaktadır. Bu bakımdan bildirimi zorunlu olan hastalıkların neler olduğunu ve bu hastalıklar ile alakalı birçok konuyu öğrenebilir ve günlük hayatta kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bildirimi zorunlu hastalıklar nelerdir ve nereye bildirilir? Bildirimi zorunlu hastalıkların grupları ve listesi (B, C ve D Grubu) nedir detayları ile derledik.
#SağlıkBir dönem Türk Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (TÜSİAD) başkanlığını da yürüten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ile bir araya geldik. Göçmen bir ailenin oğlu olarak Bursa Karacabey’de iki odalı küçük bir evde dünyaya gelen Muharrem Yılmaz ile çocukluk dönemlerini, doğduğu evi ve iş hayatına başladığı yıllardaki zorlukları konuştuk. İşte Muharrem Yılmaz’ın 1957’de Karacabey’de başlayıp bugünlere gelen yolculuğu...
#Muharrem YılmazKoronavirüsün adeta yıkıp geçtiği Hindistan bu kez de orman tifüsü ya da dang hummasına benzeyen hastalık yayılmaya başladı. Özellikle çocukları etkileyen ve kurbanlarını çok hızlı öldürdüğü söylenen hastalık, kısa sürede 30 bin kişiye birden bulaşarak büyük panik yarattı.
#Hindistan6 Eylül’de başlayacak olan ‘zorunlu’ PCR testinin ücretli mi ücretsiz mi olması gerektiği tartışması, ‘Karar yasal mı değil mi? Kişiler PCR testine zorlanabilir mi?’ tartışmasına evrildi. Birçok sosyal medya kullanıcısı ‘zorunlu’ uygulama karşısında mahkemeye gideceğini duyururken hukukçular da kararın makul ve Avrupa’da örnekleri olmasına rağmen anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekiyor.
#YazarDüşen vaka sayılarının Delta varyantına bağlı olarak yeniden artmaya başlaması ile Fransa restoran, bar, kafe, sinema, hastane, AVM gibi kamuya açık mekanlara girişte aşı ya da PCR testi zorunluluğu getirdi. 15 Eylül’den sonra sağlık çalışanlarına ise aşı zorunlu hale gelecek. Bilim Kurulu Türkiye için de benzer bir uygulama talep ediyor. Talep, kabine toplantısında tartışılacak ancak bazı hukukçular ve doktorlar ‘Zorunlu aşı’ uygulamasına kapı açtığı ve hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile duruma karşı. Yasal ve etik anlamda pozitif de olsa böyle bir ‘ayrımcılık’ mümkün mü? Sordum.
#YazarSnowden’ın ‘Salgınlar ve Toplum’u salgınların tarihine odaklanıyor. Veba, çiçek, sarıhumma, tifüs, dizanteri, kolera gibi salgın hastalıkların nasıl çıkıp yaygınlaştığının, toplumların bu hastalıklara karşı nasıl savunma geliştirdiklerinin soluk soluğa okunduğu bir kitap...
#Frank M. SnowdenÇocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
#ÇOCUKÇocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
#Dr. Mine Ertan OkumuşTürkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, 155 yıl önce salgın hastalıklarla mücadele merkezine dönüştürülen, Urla'ya bağlı Karantina Adası'ndaki 16 yapının restorasyonu için ihale açtı. Restorasyon ihalesi 16 Haziran 2020 tarihinde yapılacak olan Karantina Adası, 323 bin metrekarelik bir alana sahip.
#Karantina Adası