Gürcistan vizesiz seyahat edebileceğiniz komşu ülkelerimizden bir tanesi. Batum bize yakın olması sebebiyle daha çok tercih ediliyor ama başkent Tiflis çok daha etkileyici bir rota. Peki Tiflis’te neler yapmalı, hangi lezzetleri tatmalı? İşte size Tiflis gezi rehberi…
#TiflisHafta sonu Gürcistan’daydım, başkent Tiflis ve Batum vardı radarımda. O da ne! Sağım solum Türk. Öyle ki gittiğimiz bazı kafe ve otellerin sahipleri de öyle. Öğrendim ki turizm gelirlerindeki artış ve Birleşmiş Milletler Avrupa Komisyonu’nun 1.2 milyon kişinin yaşadığı başkent Tiflis’e ulaşım, barınma, alt yapı dahil birçok alanda Avrupa’nın örnek şehri yapmak için bütçe ayırması, Türk yatırımcının dikkatini de buraya çekmiş. Özellikle emlak piyasası... “Uçmuş” durumda. Gayrimenkul yatırımının yeni gözdesi Gürcistan’da hangi koşullarda ev sahibi olunuyor, Tiflis yaşamak için nasıl bir yer, ülkenin demografik yapısı ne? Gayrimenkul ve yatırım danışmanı Oğuz Kaan Karaer ile konuştum.
#GürcistanBazıları bir arkadaşıyla yola çıkıyor, bazıları daha kalabalık... Kimileri de sosyal medyada oluşturulan seyahat gruplarında kendine yol arkadaşı buluyor. Geziyor, başka kültürleri keşfetmek istiyorlar. Seyahatsever kadınlarla ‘kız kıza seyahat’in güzelliklerini konuştuk.
#Necla BAYRAKTARTiflis’e iner inmez arabamıza atlıyor ve iki saat mesafedeki Tsinandali bölgesine doğru yol alıyoruz. Epik bir coğrafyanın içindeyiz. Ruhsuz modernleşen Batum’dan sonra burası ilaç gibi geliyor. O yüzden “Tiflis ve çevresini görmeden gerçek Gürcistan’ı hissedemezsiniz” diyor ülkeyi bilenler.
#GastronomiO çok meşhur peynirlerini seyahatinizin odağına alarak Kars ve çevresinde etkileyici bir tura çıkmak ister misiniz? Bu şimdiye kadar kişisel girişimlerle yapılan bir turizm türüydü. Ancak Almanya’daki benzerlerinden ilhamla hazırlanan peynir rotası dünyanın en iyileri arasına girmeye aday. Aralık ayındaki müze açılışıyla başlayacak yeni dönemde benzersiz peynirlerin izinden köy köy gezip Kars’ın muhteşem doğası ve tarihini iki günlük bir turla doyasıya yaşayabileceksiniz.
#HürriyetPandeminin etkisi azalmaya başlayınca seyahat planları da başladı. Biz de önümüze haritayı koyduk ve kendimizi Tiflis programı yaparken bulduk. Tiflis’i seçmemizin nedeni güvenli, ucuz ve hafta sonuna sığdırabileceğimiz bir şehir olmasıydı. Kimlikle girilebiliyor olması da cabası. İki günde ruhumuzu da midemizi de tıka basa doyurduk.
#Gazetehaberleri“Zaman makinesi diye bir şey olsaydı ve ben bu makineyle geçmişe doğru yola çıksaydım Tiflis'te nelerle karşılaşırdım?” diye düşündüm önce. Bulduğum yanıtları da bugünün Tiflis’iyle yan yana getirdim. İnsanın içine derinden işleyen kültürü, köklü tarihi, farklı akımları birleştiren mimarisiyle Tiflis’in eskiden olduğu gibi bugün de Kafkaslar’ın gözbebeği olduğunu gördüm.
#TiflisBu yazıya konu ülke ve şehirler, her yıl milyonlarca turistin aktığı kültleşmiş rotalar değil. Hiçbiri için uzun yollar kat etmeniz gerekmiyor. Gelin bu kez yakınları keşfedin. Rahatlıkla gidebileceğiniz, farklı kültürlerin arasına dalacağınız, tarihten ilginç izler yakalayabileceğiniz, doğasına hayran kalacağınız ve cebinize dost coğrafyalar... Bu bayramda ne yapacağınıza karar vermediyseniz bir son dakika rehberi olarak da bakabilirsiniz.
#Hesaplı RotalarGudauri, henüz sevgililer günü planını belirlememiş olan kayak severler için bütçe dostu harika bir yer. Gudauri, pistleri yüksek standartlarda, kar kalitesi muazzam ve aynı zamanda oldukça ucuz bir kayak merkezi. Üstelik buraya gitmek için ne vize ne de pasaport sahibi olmanız gerekmiyor. İşte detaylar…
#GudauriYeni yıla binlerce kişinin katıldığı sokak partisinde mi girmek istersiniz yoksa mercan denizinde rengarenk balıkları seyrederek mi? Belki damağınızda unutulmaz tadlar bırakacak özel bir akşamı ya da çocuğunuzu sevindirecek aile tatilini tercih ediyorsunuz. İşte size gerçekleştirmek kadar hayalini kurmak bile güzel 33 öneri.
Sırtçantalı gezgin Erdem Gürses, otostopla gittiği Gürcistan’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Mtsheta kasabasına hayran kaldı. Aragvi Nehri’nin kıyısındaki kasabanın tarihi dokusu, doğal güzellikleri, yemekleri özellikle de şaraplarından etkilendiğini söylüyor.
Gürcistan’ın İmereti Bölgesi’ndeki Kutaisi, bir zamanlar sanayi merkeziydi. Ülke bağımsızlığını ilan ettikten sonra nüfusunun yüzde 70’i kenti terk etti. Parlamentonun başkentten taşınması bu yıl Kutaisi’nin kaderini bir kez daha değiştirdi. Mayısta parlamentonun açılmasıyla hareketlenen şehir bugün yapılacak genel seçimlerden sonra, yeni dönemde uluslararası ilgi odağı olacak.