Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceğinin sinyalini verdiği andan itibaren dünya tek bir soruya odaklandı: Bundan sonrası için Putin'in aklında ne var? Bu sorunun cevabı sadece savaşın değil Avrupa'nın ve dünyanın geri kalanının uzun vadeli kaderini belirlemeye aday. Geçtiğimiz günlerde Kremlin'in iç yüzünü en iyi bilenlerden biri olan Rus gazeteci Mihail Zigar'ın kaleme aldığı bir yazı da Putin'in ruh haline ve kafasından geçenlere dair çarpıcı detaylar içeriyordu. İşte çok ses getiren o yazıdan kritik ayrıntılar ve dünyayı bekleyen olası sonuçlar...
#Vladimir Putinİşgalin başında Rusya'ya açık destek veren Çin'den son günlerde gelen açıklamalar kafaları karıştırdı. Çin'in tavrı savaşın kaderini nasıl etkiler? İki ülke arasındaki ticari çıkmaz ne? İşte her geçen gün daha da karmaşıklaşan Çin Rusya ilişkilerinin tüm ayrıntıları...
#ÇinABD demokrasisinin en önemli zafiyetlerinden biri seçimlere katılım oranının eskiden beri düşük olmasıdır. Amerikan halkının sayıca azımsanmayacak bir kesimi geleneksel olarak sandık karşısında kayıtsızdır. Seçme hakkına sahip vatandaşların katılımı üzerinden yapılan hesaplamalarda, sandığa gidenlerin oranının genellikle yüzde 50-55 bandında seyretmesi sıkça karşılaşılan bir durumdur.
#YazarABD’de bütçe krizinin ardından hükümetin kısmen kapanması nedeniyle Noel Bayramı’nı Beyaz Saray’da geçiren ABD Başkanı Donald Trump, telefonda konuştuğu 7 yaşındaki Coleman isimli çocuğa “Sen hâlâ Noel Baba’ya inanıyor musun” diye sordu. Çocuğa Noel Baba’ya bu yaşta inanmanın marjinal bir durum olduğunu söyleyen Trump’ın yorumu sosyal medyada ses getirdi. Çocuğun cevabını dinleyen Trump, daha sonra gülümseyerek “Peki. Keyfine bak” dedi.
#AbdDavos’ta ‘Daha İyi Bir Kapitalizme Doğru’ panelinde konuşan Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının dünya başkanı Carlos Ghosn, Hürriyet’e özel açıklamalar yaptı. Carlos Ghosn, daha önce hazır olduklarını açıkladığı Nissan yatırımı içinse “Türkiye’de otomotiv pazarı çok iyi gidiyor. Yatırımının hayata geçmesi büyük olasılık” diye konuştu.
#Gila BenmayorSuudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Prens Muhammed bin Selman, ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın Ortadoğu konusundaki uzman köşe yazarı Thomas Friedman’a konuştu. Friedman, Prens Muhammed bin Selman ile Riyad’daki kraliyet saraylarından birinde gece bir araya geldi. Friedman’ın ilk sorusu başkentteki Ritz-Carlton Oteli’nde yolsuzluk gerekçesiyle tutulan prensler ve eski bakanların durumu oldu.
#Suudi Arabistanİçişleri Bakanlığı'nın attığı tweet'i nasıl sildiğini, Sabah'ın yayınladığı "uyarıyı" sosyal medyadaki tepkiler üzerine nasıl "kuşa çevirdiğini" gördünüz mü? Milli iradenin gücü işte bu... Hiç merak etmeyin, bütün zorluklara rağmen demokrasi hem Türkiye'de, hem de dünyada uzun vadede kazanacak. Yeri geldiğinde demokrasi için sesimizi yükseltelim, yeter... Ondan sonra başka sorular soracağız kendimize, bakın anlatayım:
#Yeni MedyaDünyanın dört bir yanından 100’ün üzerinde kadın lider, New York’taki opera binasında bu yıl 7’ncisi düzenlenen ‘Dünya Kadınlar Zirvesi’ için bir araya geldi. Toplantının gala yemeğinde onur konuğu olan ve bir konuşma yapan Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, “Gerçek özgürlük bireysel değil kolektif bir haktır. Tek ses değildir, koroyu oluşturan birçok sestir” dedi.
#Dünya Kadınlar ZirvesiDünya Kadınlar Zirvesi’nin ilk günkü oturumunun en önemli panellerinden biri, New York Times Gazetesi yazarı Thomas Friedman’ın Afganistan First Lady’si Rula Ghani ile yaptığı söyleşiydi.
#Dünya Kadınları ZirvesiDünyanın dört bir yanından 100’ün üzerinde kadın lider, New York’taki opera binasında “Dünya Kadınları Zirvesi” için bir araya gelirken toplantının ilk günü verilen gala yemeğinde onur konuğu olan ve bir konuşma yapan Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, medya ve kadınların özgürlüklere dair tartışmada oynadıkları role değindi. Vuslat Doğan Sabancı, “Gerçek özgürlük bireysel değil kolektif bir haktır” diyerek, ”Kadının bu alanda katkı sağlamaya dönük özel bir rolü var. Davranışlarımızdaki nezaket ve düşüncelerimizdeki sevgiyle sadece sizin ve benim değil herkesin kabulleneceği ve kendini özgür hissedeceği konuşmalara öncülük edebiliriz” ifadesini kullandı.
#Vuslat Doğan SabancıBilim ve teknolojik gelişmeler son elli sene içersinde kocaman dünyayı küçücük bir köye dönüştürdü. New York Times'in ünlü köşe yazarı Thomas Friedman 'Dünya düzdür' (The World is Flat') adlı çok satan kitabında bu dönüşümün öyküsünü, anlatır. Türkçe düz anlamına gelen Flat sözcüğü sınırların kalktığını yani Küreselleşmeyi ima eder.
Şunun şurasında daha iki hafta bile olmadı; “’Yeni Türkiye’ ya da ‘Ortadoğu’nun yalnız Sünni’si’” başlıklı yazımda, Katar’ın Mısır ile yakınlaşmaya itilmiş olmasından ve bunun sonucunda artık “Türkiye-Katar ekseni”nden söz edilemeyeceğinin altını çizmiştim.