Devam eden ve gittikçe artan öksürük şikâyeti, kış aylarında genelde soğuk algınlığının habercisi olsa da bazen hiç akla gelmeyen bir soruna işaret ediyor olabilir: Boğmaca! Son aylarda görülme sıklığı artan hastalık ‘100 günlük öksürük’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğmaca neden bu kadar arttı? Nasıl bulaşıyor? Korunmak için hangi önlemleri almalı? Uzmanlar anlattı...
#SağlıkSağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nce, piyasadan çekilme işlemi uygulanan tetanos-difteri aşısına ilişkin, "Aşının toplatılmasını gerektirecek istenmeyen etki bildiriminde bulunulmamıştır. Ancak son denetim esnasında eksiklik görülen bazı süreçlere bağlı olarak komisyon kararıyla ilgili seriye çekme uygulanmıştır" denildi.
#Sağlık BakanlığıAçık test politikasına geçme kararı alınması sebebiyle pozitif vakaları da artık günlük tabloda vereceklerini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bugün vaka sayısı 28 bin 351” dedi. Çin ile 50 milyon aşı için imzaların atıldığını da açıklayan Bakan Koca’nın, Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalardan satır başları şu şekilde:
#GazetehaberleriSağlık Bakanı Fahrettin Koca, ''Yerelleşme ve millileşme politikası doğrultusunda Bakanlığımızın desteğiyle 2015 yılından beri yürütülen çalışmalar ilk sonuçlarını verdi. Uluslararası standartlarda üretilen ilk yerli aşımız kullanıma hazır. Erişkin tipi tetanos-difteri aşısının tüm üretim süreçleri tamamen yerli imkanlarla tamamlandı'' dedi.
#Sağlık BakanıBütün dünya kilitlenmiş halde COVID-19 salgınına karşı bir aşı geliştirilmesini bekliyor. O kadar çok proje var ki belki de korona aşısı, insanlık tarihinin en hızlı bulunan aşısı olacak. Peki, COVID-19’un daha önce üzerinde çalışılan virüslerle aynı aileden olması bilim insanlarının işini kolaylaştırıyor mu? Faz 3 aşaması nedir ve neden bu kadar önemli? Salgının başından beri aşı çalışmaları yürüten uzmanlarla konuştuk.
#Gazetehaberleriİtalya’da parlamentoda kabul edilen yasayla çocuklara okula yazılabilmeleri için aşı zorunluluğu geldi. Uzun tartışmaların ardından geçen hafta Senato’da kabul edilen yasa tasarısı parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nden geçerek yasalaştı.
#AşıSağlık Bakanlığı tetanos ve difteri aşılarını zamanında temin edemeyince, geçen yıl bir milyonu aşkın çocuk aşılanamadı. Şimdi aşı bulunsa da, aile hekimleri, aşı yapılması gereken yüz binlerce çocuğu bulmalarının ve aşılamalarının mümkün olmadığı görüşünde. Bunun için tek çare, ailelerin aşı için aile hekimlerini bulmaları.
Birbirinden ayırt edilemez oldukları için isimleri yok, numarayla anılıyorlar. Kadroya girdikleri tarihten beslenmelerine kadar devletin arşivinde hepsinin ayrı bir sayfası var. Şanlıurfa veya Adıyaman’da doğmuşlar, köylüler tarafından Ankara’ya “göçe” zorlanmışlar. Ayda bir çekirgeye, yani karın tokluğuna çalışıyorlar. Dişisi çiftleştikten sonra erkeğini öldürdüğü için, “zayiat olmasın” diye ayrı evlerde barınıyorlar. Ölene kadar da devletin demirbaşı oluyorlar.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bebek ve çocuk sağlığına yönelik sürdürülen programların, ailelerin aktif katılımı ve desteği ile başarılı olacağını belirterek, “Anne sütü, bağışıklama takvimine uygun olarak yapılan aşılar ve düzenli hekim kontrolü, bebek ve çocuklarımızı ölümlere yol açan bir çok hastalıktan korumaktadır” dedi.