ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2007 09:21
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de her yıl 1 milyon 400 bin bebekten 38 bininin, 1 yaşına gelmeden hayatını kaybettiğini belirterek, gebelik süresince doktor kontrolünde olmanın ve ilk altı ay için anne sütünün önemini vurguladı.
Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı “Anne ve Çocuk Sağlığı Raporu” açıklandı. Bakanlık, raporla anne ve bebek ölümlerini önleme konusunda, ilgili tüm kesimlere önemli görevler düştüğüne vurgu yaptı.
BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLERİ
Anne ve Çocuk Sağlığı Raporu’nda, Türkiye’de her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin bebek doğduğu ancak 38 bin bebeğin 1 yaşına gelmeden hayatını kaybettiği belirtildi. Raporla, 1 yaşından önce ölen bebeklerin yaklaşık 22 bininin 1 aylık olmadan hayata gözlerini yumduğu açıklandı.
Raporda, 1 aylık bebek ölümlerinin yüzde 66’sının ilk bir haftada gerçekleştiği ifade edildi. Bebek ve çocuk ölümlerine yol açan birçok hastalıktan korunmak için, gebelikten itibaren düzenli doktor kontrolüne, bebeklerin ilk altı ay için anne sütüyle beslemesine ve takvimine uygun olarak yapılan aşılara dikkat çekildi.
ANNE SÜTÜ
Anne sütünün içerdiği 100’e yakın yararlı maddeyle, bebekler için ilk altı ay “mükemmel tek besin” olduğu vurgulanan raporda, anne sütüyle beslenen bebeklerin hastalıklara karşı daha dirençli oldukları bildirildi.
DOKTOR KONTROLÜNDE DOĞUM
Raporda, hamile tüm kadınların gebelikleri süresince doktor kontrolünde olmaları ve doğumlarını bir sağlık kuruluşunda yapmalarının, anne ve bebek sağlığı açısından çok önemli olduğuna işaret edildi. Raporda, “Hamilelik süresince düzenli olarak yapılan hekim kontrolüyle, anne ve bebekte ortaya çıkan kansızlık, bebeğin anne karnında oksijensiz kalması, erken doğum, annenin gebelik zehirlenmesi ve ‘düşük doğum ağırlıklı’ bebek doğumu gibi anne ve bebeği etkileyen hastalık ve durumlar önceden fark edilerek önlem alınabilir” denildi.
GENÇ YAŞTA DOĞUM RİSKLİ
Bakanlık, annenin ilk gebeliğinin 20 yaşın altında olmasının ani bebek ölümleri açısından önemli bir risk taşıdığını da açıkladı. Raporda hamileliği süresince sağlık personeli yardımı almayan ve doğumunu evde, sağlık personeli desteği olmaksızın gerçekleştiren annelerin bebeklerinin çok önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğuna vurgu yapıldı.
İKİ DOĞUM ARASINDA EN AZ İKİ YIL OLMALI
Annenin gebelikleri arasındaki sürenin kısalığının da ani bebek ölümleri açısından riskli olduğuna işaret edilen raporda, iki doğum arası en ideal sürenin iki yıl olduğu kaydedildi.
Raporda, annenin doğumdaki yaşının 35 ve üzerinde olmasının, doğum sırasında gerçekleşen “anne ölümü” oranlarında 3.11 kat artışa yol açtığına dikkat çekildi.
BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞI İÇİN EN TEMEL KONU AŞILAR
Rapor ayrıca, aşıların önemine dikkat çekerek, sağlık ocaklarında ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde BCG verem, çocuk felci, difteri-boğmaca-tetanos karma aşısı, kızamık-kızamıkçık-kabakulak üçlü aşısı, menenjit ve hepatit B aşılarının ücretsiz yapıldığını hatırlattı.
Sağlık Bakanlığı’nın bebek ve çocuklar için uyguladığı aşı takvimi ise şöyle:
“-Bebekler doğar doğmaz: Hepatit B ilk doz.
-Birinci ayın bitiminde: Hepatit B ikinci doz.
-İki ay dolunca: BCG verem, difteri- boğmaca- tetanos karma aşısı, ağızdan çocuk felci aşısı, menenjit ilk doz.
-Üçüncü ayın bitiminde: Difteri- boğmaca- tetanos karma aşısı ikinci doz, ağızdan çocuk felci aşısı ikinci doz, menenjit ikinci doz.
-Dört ay dolunca: Difteri-boğmaca-tetanos karma ile ağızdan çocuk felci aşısı, menenjit üçüncü doz.
-Altıncı ay dolunca: Hepatit B üçüncü doz.
-12’nci ay dolunca: Kızamık- kızamıkçık- kabakulak üçlü aşısı.
-16-24 ay dolunca: Difteri- boğmaca- tetanos karma aşısı ile ağızdan çocuk felci aşısı, menenjit dördüncü doz.”
Ayrıca, okul dönemi çocukları için ilköğretim birinci sınıfta ‘erişkin tipi difteri dozu’ içeren tetanos- difteri aşısı, ağızdan çocuk felci aşısı, kızamık- kızamıkçık- kabakulak üçlü aşısı, ilköğretim 8’inci sınıfta ise ‘erişkin tipi difteri dozu’ içeren tetanos- difteri aşısı ile kızamıkçık ve Hepatit B aşıları uygulanıyor.