Sağlık Bakanı şiddet eylem planını anlattı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, özel sektörde başarısını ispat etmiş bir isim. Başkanlık sisteminin ilk sağlık bakanı olması nedeniyle yeni sisteme göre Sağlık Bakanlığı’nı yapılandırmak gibi bir misyonu var.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Koca’yı yeni sistem çalışmaları içinde buldum. Öncelikli görevinin sağlıkta dönüşümü sağlamak olduğuna inanıyor. Sağlık sistemini devletin hantallığı ve mevzuat hazretlerinin kıskacından çıkarmakta kararlı. Ama işinin kolay olduğu söylenemez.

Sağlık Bakanı’na zihnini en çok meşgul eden konunun ne olduğunu sorduğumda hiç tereddüt etmeden “Sağlıkta şiddet” yanıtını verdi. Sağlıkta şiddetin önlenmesini kendine misyon edinmiş durumda. Sağlıkta şiddeti önlemek için bir eylem planı üzerinde çalışıyor. Eylem planının detaylarını sordum. Sağlık Bakanı, “Şiddet bizim için kabul edilemez bir konu. Bugün TÜİK rakamları gösteriyor ki sağlık alanındaki memnuniyet, diğer tüm alanlardan fazla. Sağlıkta memnuniyet oranımız yüzde 72 civarında. Ama her gün sağlık çalışanlarına yönelik 10-11 fiziksel şiddet, bunun üç katı kadar da sözlü şiddet, hakaret ve benzeri vaka söz konusu” diye söz başladı. Bakan, çıkarılan yeni yasayla neyi amaçladıklarını anlattı. “Yeni yasayla öncelikli hedefimiz, bir kere fail yakalanabilir olsun, yakalanmasında kamu davası gibi hareket edilsin. Devamında karakoldan serbest bırakılmasın, savcılık ve başsavcılık tarafından dosyanın tekemmül etmesi ile mahkemeye sevki veya serbest bırakılma durumu olsun” dedi.

Haberin Devamı

ŞİDDET EYLEM PLANI SADECE BUNDAN İBARET DEĞİL.

Fahrettin Koca, sağlıkta şiddetle mücadeleye bir bütün olarak bakıyor. “Burada mesele sadece asayiş sorunu değil, dolayısıyla asayiş tedbirleriyle aşılabilecek bir durum da değil. Biz temelde, hastanede hekimlerin güvenilir bir ortamda hizmeti vermesini sağlamalıyız. Hastanın da güvenli bir ortamda sağlık hizmetini alabiliyor olması lazım. O nedenle de bunu doğuran sebepler hasta yüküyse, hekimin yorgunluğuysa, nöbet ve benzeri durumlarsa, bulunduğu ortamın fiziki şartlarıysa, bunlarla ilgili bizim düzenlemeyi yerinde yapıyor olmamız lazım. Buna ilâveten, her geçen gün de toplumsal bilinci, sağlık okuryazarlığını arttırmamız gerekiyor” diyor.

Sağlıkla şiddete isyan edenlerden biriyim. Şifa dağıtan insanların ellerinden öpmek gerekirken onlara el kaldırmak ne kadar üzücü bir iş. Biz ne ara böyle bir millet olduk?

Haberin Devamı

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE EYLEM PLANI

Sağlık Bakanı Koca ile uyuşturucuyla mücadele eylem planını da konuştuk. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptıkları çalışmaları “AMATEM’lerin sayısını arttırıyoruz. Ancak bağımlılıkla mücadelede bizim biraz daha geniş bir yaklaşım içinde olmamız gerekiyor. Sadece ilacını vererek, yatışını sağlayarak değil; onlara tedavileriyle birlikte bir yaşam ortamını nasıl sunabileceğimiz üzerine çalışıyoruz. Bu tip farklı bir yaklaşımla madde bağımlılığıyla mücadele daha anlamlı olabilir” diye anlattı. Bağımlıları sadece ilaç vererek tedavi etmekle yetinmeyip sosyal hayatın içine katma gibi yeni bir yöntem üzerinde çalışılıyor.

Haberin Devamı

SİGARADA TEK TİP PAKET

Sigarayla mücadele en ciddi sorunlarımızdan biri. Sağlık Bakanı, “Denetimleri gevşettiğimizde kullanım oranları tekrar yükseliyor, kazanımlar gidiyor” dedi. Üzüldüm. Biliyorsunuz, yeni yasa ile artık sigarada tek tip pakete geçiliyor. Sağlık Bakanı’na yeni paketin hazır olup olmadığını sordum. Cep telefonundan dünyadaki örnekleri gösterdi. “Paketlerin özendirici olmaması gerekiyor. Pakette markanın logosunun olmadığı, yalnızca ismin yazıldığı, onun da büyüklüğünün yüzde 5’i geçmediği bir yerleştirme olacak. Buna geçiş için yönetmelik çıktıktan sonra 7 aylık bir süre tanıyacağız” diye anlattı. Edindiğim izlenime gelince, dünyadaki örneklerine göre daha az çekici, yani daha çirkin paketler geliyor.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı’nı bulurum da yerli aşı çalışmasını sormaz mıyım?

YERLİ AŞI GELİYOR

Sağlık Bakanı Koca, “Biz önümüzdeki 2023 sürecinde aşı sorununu bitirelim, aşıda yerlileşmeyi sağlamış olalım istiyoruz. Yerlileşme ile ilgili difteri, tetanos, 5’li karma aşı, hepatit ve suçiçeği; bunlarla ilgili çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Tüm üretim süreçleri ülkemizde gerçekleştirilen yerli aşımız, yetişkin tipi tetanos-difteri aşısını 2019 Ağustos ayı itibarıyla teslim almaya başlıyoruz” dedi.

Şimdiye kadar “Haydi çocuklar aşıya” diyorduk, bundan sonra “Haydi çocuklar yerli aşıya” diyeceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları