Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava katılacak 8’inci sınıf öğrencileri için maraton şimdiden başladı. Tarihi henüz açıklanmamış olsa da katılacağı sınavın ardından hayal ettiği liseye geçmek isteyen öğrencileri, bu yıl neler bekliyor? Sınavda başarılı olmak için neler yapmak gerekiyor?
#Konuk Yazar2021 YKS’ye başvurular 4 Şubat’ta başladı. 2 Mart’a kadar adaylar online başvurularını tamamlayacak. Bu tarihler arasında başvuru işlemini gerçekleştiremeyenler için ise 17-18 Mart tarihleri arasında geç başvuru işlemleri yapılacak. Unutan ya da sonradan sınava başvuru yapmak isteyen adaylar bu tarihlerde başvurularını tamamlayacak.
#YksLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsTüm dünyanın koronavirüs salgınıyla uğraştığı bugünlerde eğitimle ilgili birçok konu ön plana çıkıyor. Uzaktan eğitim, sınav, ailelerin dikkat etmesi gereken konular, aile içi iletişim, stres ve zaman yönetimi, kaygı bozukluğunun önlenmesi gibi birçok konuyla karşı karşıyayız.
#Sınavİyi bir üniversiteye girmek için binlerce öğrencinin ter dökeceği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 12 Mart’ta yapılacak. Adaylar heyecan, korku ve stres üçgeninde hazırlığa hız verdi. Biz de uzmanlara hangi derse nasıl çalışılması gerektiğini sorduk. Testlerde dikkat edilecek noktaları da anlattılar.
#YGSİyi bir üniversiteye girmenin ikinci adımı olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) az bir süre kaldı. Adaylar, 18-19 Haziran’da LYS-4 ve LYS-1’e, 25-26 Haziran’da da LYS-2, LYS-5 ve LYS 3’e girecekler. Uzmanlar, son haftanın konu tekrarıyla değerlendirilebileceğini söylerken, sınav sırasında rastgele işaretleme yapılmaması konusunda uyarıyor. En önemli öneri ise; paniğe kapılmayıp morallerin yüksek tutulması.
#LYSÇoktan seçmeli testler yaşamın bir parçası. Sorulması gereken soru, ne kadar büyük bir parçası olması gerektiği. Örneğin ABD’de üniversitelere girişte standart test sonuçlarına bakılır ama başka kriterler de kullanılır (kompozisyon, mülakat, özgeçmiş, portföy vs.). Öte yandan ülkemizde hem liseye hem üniversiteye (hem de devlete) girişte sadece standart test sonuçları kullanılıyor.
#EğitimOrtaokul 8’inci sınıfların iyi bir liseye girmek için yarışacağı TEOG ortak sınavlarına geri sayım başladı. 1 milyon 174 bin 427 öğrenci 25-26 Kasım’da 6 dersten sınava girecek. Sınavlar için 83 öğretmen soru hazırladı, akademisyenler inceledi ve yaklaşık 3 bin soru havuza alındı. Adaylar ve aileler sınava kısa bir süre kala heyecanlı günler geçirirken uzmanlar da, “Birinci dönem sınavlarında konular az, yüksek puan alınabilir” diyerek öğrencileri rahatlatmaya çalışıyor.
#TEOGDanoneSA işe alımdan ücretlendirmeye kadar insan kaynaklarının tüm süreçlerinde yetkinliklere ve performansa dayalı bir sistem uyguluyor. DanoneSA İnsan Kaynakları Direktörü Gülgün Tekindur bu sayede 'yüksek performanslı takım kurma' hedefine ulaştıklarını söylüyor. <br><br>