Güncelleme Tarihi:
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu yıl 18-19 Haziran tarihlerinde yapılacak. Sınava başvuru süresi 7 Mart’ta doldu ancak bu tarihi kaçıranlar 16-17 Mart’ta geç başvuru yapabilecek. Diğer yandan sınava hazırlanan adaylar için geri sayım başladı. Bu yıl adayların aşması gereken bir baraj yok. Peki barajsız sınav sistemi uygulamada ne gibi değişiklikler getirecek? Baraj puanı kalktığı için sorular daha mı zor olacak? Üniversite adayları bu yıl sınava nasıl hazırlanmalı? Bu soruları Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’a yönelttik. “Baraj düştüğü için sınavın zor olacağı bir şehir efsanesi” diyen Salim Ünsal hazırlık dönemine ilişkin önerilerini şöyle sıraladı:
1. YENİ NESİL SORULARA ÇOK ÇALIŞIN
2022 sınavlarına ilişkin yapısal bir değişikliğe gidilmedi. Buna göre adayların son 4 yıldır uygulanan sınavlara benzer bir sınava girmeleri bekleniyor. 2018 ve sonrasında uygulanan sınavlarda Matematik testlerinin belirleyici bir rolü vardı. 2022 Sınavlarında da bu rolün devam etmesi bekleniyor. Adayların özellikle yeni nesil soru tiplerine iyi hazırlanmaları, çok yönlü düşünme, işlem ve pratik becerilerini geliştirmeleri gerekiyor. Türkçe testlerinin de yeni sistemde etkinliği artırılmış durumda. Özellikle TYT’de soruların yüzde 67’sini Matematik ve Türkçe testleri oluşturuyor. Türkçe testlerinde de soru paragraflarının nispeten daha uzun metrajlı oluşu adayların okuma ve anlama hızını artırmaları yönünde bir ipucu veriyor.
2. KALAN SÜREDE BAŞARINIZI ARTIRMAK MÜMKÜN
Adayların önlerinde 3 buçuk aylık kısa sayılmayacak bir sürecin olduğunu unutmamaları gerekiyor. Özellikle bu zamana kadar çalışıp da beklediği oranda performans farklılığı yaratamadığını düşünen adayların her şeye rağmen süreci kesintisiz sürdürmeleri gerekiyor. Sınava hazırlık uzun soluklu bir uğraşı. Hem bilgi, hem test ve sınav tekniği, hem de psikolojik süreçlerin senkronize bir biçimde ilerlemesi gerekiyor. Konular ilerleyip daha girift hale geldikçe bu sürecin zorlayıcılığı bir kat daha artıyor. Planlı, programlı ve istekli adaylar daha keyifli bir hazırlık süreci yürütüyor.
3. PUAN GETİRİSİ YÜKSEK OLAN DERSLERE ÖNCELİK VERİN
Adayların seçmek istedikleri yükseköğretim programı için kullanılacak puan türlerine katkısı fazla olan derslere daha ağırlık vermesi gerekiyor. Sınavın AYT kısmına hazırlıkta özellikle bu pragmatist yaklaşımın faydalı olacağını göreceklerdir. Soru çıkma olasılığı yüksek olan konulara daha dikkatli ve özenli yaklaşmak gerekiyor.
4. HAZIRLIK SÜRECİNDE TEKRARLARLA BİLGİLER PEKİŞTİRİLMELİ
Sınava hazırlık süreci oldukça uzun soluklu bir süreç olduğundan adayların belli aralıklarla konu ve test üzerinden tekrarlar yapması yararlı olacak. Eylül, Ekim ayında öğrenilmiş bir konuyu Haziran ayında yapılacak sınavda doğru ve eksiksiz hatırlamak için bu tekrarlar büyük önem arz ediyor. Bu nedenle arada bir geri dönüp nelerin olup bittiğini yeniden gözden geçirmek ve bilgileri zihinde taze tutmak faydalı olacak.
5. TEST TEKNİĞİ KONUSUNDA KENDİNİZİ GELİŞTİRİN
Merkezi sınavlar katılım yoğunluğu, uygulama ve değerlendirme kolaylığı bakımından çoktan seçmeli testler ile yapılıyor. Bu nedenle adayların o ders ve konuları salt bilmesi yetmiyor aynı zamanda o derslerin testlerini çözme becerisini de geliştirmeleri gerekiyor. Çalışırlarken konu ve testin senkronize ilerlemesini sağlamaları önemli. Konuya çalışırken o dersin test özelliklerini de kavramaları ve test tekniği konusunda pratik kazanmaları puan ve sıralarda önde yer almayı sağlayan bir unsur.
6. SIK SIK DENEME SINAVI UYGULAMAK AŞİNALIĞI ARTIRIYOR
Sınav sorularına aşinalık da sürecin bir başka önemli parametresi. Bu nedenle adayların öğrendikleri bilgileri ve kazandıkları test deneyimini gerçek sınav koşullarının bir simülasyonu olan sınav denemelerinde test etmeleri gerekiyor. Belli aralıklarla uygulanan deneme sınavları sınav deneyimine olumlu yansıyan en önemli uygulamalar arasında. Ayrıca adaylar ÖSYM’nin özellikle 2018 ve sonrasında uyguladığı sınavların sorularını mutlaka gözden geçirmeli. Sınava aşinalık kazanma ve soru kalıplarını tanımaları bakımından çok önemli bir egzersiz olacak.
7. SINAV SORULARININ ZOR OLACAĞI ŞEHİR EFSANESİ
Barajların kaldırılması ile birlikte bir şehir efsanesi olarak gündeme gelen soruların daha zorlayıcı olacağı beklentisinin nesnel bir karşılığı yok. ÖSYM son yılların en zorlayıcı sınavını 2021 yılında uyguladı. 2022 yılında uygulanacak sınavların barajların da kalkmasıyla birlikte daha zor olacağına dair kaygının yersiz olduğunu belirtmekte yarar var. Geçen yıl özellikle matematik testlerinde oldukça eleştiri alan bir sınav süreci yaşanmıştı. Bu eleştirileri dikkate alması düşünülen ÖSYM’nin dengeli ve ölçme becerisi daha güçlü bir sınav hazırlaması bekleniyor.