Morali yüksek olanlar avantajlı

Güncelleme Tarihi:

Morali yüksek olanlar avantajlı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2013 11:57

Test stratejisini bilen, morali yüksel adaylar YGS’de avantajlı olacak.

Haberin Devamı

YGS‘ye az bir zaman kaldı. Fem Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, adayları uyardı. “Morali yüksek ve test stratejisini bilenler daha avantajlı olacak. Sınava şartlı girmek düşüncelerin kilitlenmesine neden olabilir. Sınavda kendinize kodlama strateji oluşturun ve zamanı doğru kullanın. Psikolojik olarak rahatlayacağınızı hissediyorsanız ders çalışmaya devam edebilirsiniz. Ama sınava 1-2 gün kala çalışmayı bırakılmak gerek.”

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hamit Coşkun, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) ilişkin, "Sorulara odaklanmak yerine, 'annem ve babam ne der' kaygısı, sınavı olumsuz etkileyecektir" dedi. Adayların birkaç gün önce sınava girecekleri salonu görmesinin psikolojik rahatlama hissi vereceğini, sınav öncesinde farklı şeyler yememesi gerektiğini söyleyen Coşkun, şöyle devam etti: "Sınav öncesinde yapacakları en önemli şeylerden biri de yürüyüş egzersizleridir. Derin nefes alıp verme egzersizleri gibi çalışmalar öğrencilerin kendilerini rahat hissetmesini sağlayacak. Sınav öncesinde ihtiyaçlarını mutlaka gidersinler çünkü sınav sırasında buna izin verilmiyor. Adayların sınavın ortasında şeker almasında fayda var, yanlarında da su getirmeleri gerekiyor."

Haberin Devamı

Beklenen soru tipleri ise şöyle:

Fizik
YGS’de fizik sınavında 14 soru soruluyor. Bu soruların tamamı ilköğretimde okutulan fen bilgisi dersi ile liselerde okutulan fizik dersinin müfredatını kapsıyor. Tüm öğrenciler 8. sınıfın sonuna kadar fen bilgisi ve 9. sınıfın sonuna kadar fizik dersini zorunlu ders kapsamında görüyor. Bu nedenle YGS de 10, 11 ve 12 sınıf konularından ileri düzeyde soru çıkması ihtimali nerdeyse yok. Ancak 10, 11, 12 sınıflarının konularının sade hali ilköğretimde olduğu için bu konulardan basit düzeyde soru sorulabilir. Geçen yıl yeni fizik müfredatını içeren sorular pek sorulmamıştı. Bu yıl geçen yıl göre daha fazla soru çıkma ihtimali var.

Kimya
Kimyada bu sene YGS’de geçen yılın paralelinde bir sınav bekleniyor. Bu yıl sınava girecek öğrenciler 6, 7, 8 ve 9. sınıfta hangi konuları gördüyse bu müfredat dâhilinde soru gelecek.
Genelde birinci basamak sınavlarında kimya şimdiye kadar kolay oldu, öğrencileri zorlamadı.
Muhtemelen bu yılda kolaylıkla yapabilecekleri bir sınav ile karşılaşılacak. Konuların çoğu sözel ağırlıklı olduğundan eşit ağırlık ve sözel öğrencilerinin de çalıştıklarında rahatlıkla yapabilecekleri sorular yer alacak.

Haberin Devamı

Biyoloji
Bu bölümde konu sınırlandırması olmuyor. İlköğretim 6, 7, 8 ile ortaöğretim 9. sınıfında anlatılan tüm konulardan sorular gelebiliyor. Bazı sorular müfredatla ilgili olsa da sorunun içindeki bazı seçenekler müfredat dışı bilgiyi içerebiliyor. Sorular temel biyolojik bilgileri yorumlamaya dayalı olup genel anlamda kolay olmuyor. Sadece 1 veya 2 soru biraz daha seçicilik özelliği gösteriyor.

Türkçe
Sorular müfredata uygun olarak soruluyor. 3 yıldır gelen soruların çoğu beklenildiği gibi anlam sorularından oluşuyor. Geçmiş yıllarda sorulan yazım kuralları ve anlatım bozukluğundan son yıllarda soru sorulmadı. Öğrencilerin en çok şikâyet ettiği konu paragraf sorularının sayıca fazla olması. Adayların sürprizlere açık olması gerekiyor. Daha önce en çok 8 adet gelen paragrafta yardımcı düşünceden 2012 YGS’de 13 adet soru soruldu.

Haberin Devamı

Tarih
Bu bölüm 15 sorudan oluşuyor. Son 10 yılın çıkmış soruları çözülerek hazırlanmak mümkün. Konularla ilgili temel bilgiler ve kavramlar çok iyi bilinmeli. Öğrenciler kendi tarih sözlüğünü oluşturmalı. Yapılan en büyük hata ise öğrencilerin konuyu ezberlemesi olur. Son yıllarda ÖSYM’nin benimsediği soru tiplerinde amaç, verilen bilgiler ve öncüller doğrultusunda öğrencinin yorum kabiliyetini ölçmek.

Coğrafya
Coğrafya YGS soruları müfredata uygun olup daha çok 9-10. sınıf konularını içeriyor. Güncel konulara ait sorular da gelebiliyor. Genel coğrafi özelliklerin, özellikle Türkiye açısından, fazla detay içermeden sorulacağı öngörülüyor. Hazırlanırken konularla ilgili öncelikle temel bilgiler öğrenilmeli, daha sonra da bu konularla ilgili sorular çözülmeli.

Haberin Devamı

Felsefe
Sorular daha çok yoruma dayalı oluyor. Yapılan 3 YGS’de de gelen felsefe soruları zorluk ve konulara göre dağılımı bakımından benzerlik gösteriyor. Bazı sorular kavrama ve yorumlama becerisiyle birlikte bilgi gerektiriyor. Sorular, öğrencileri öncelikle felsefenin temel bilgi ve kavramlarını bilmelerini, buna bağlı olarak anlama ve kavrama becerilerini ölçüyor.

Din
Bu sene ilk kez sorulacak olan din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının evrensel değer içerikli olup yoruma dayalı olacağı düşünülüyor.

Matematik
Temel matematik testi geometri dâhil 40 sorudan oluşuyor. 9. sınıf ve ilköğretimde gösterilen konuların tamamını kapsıyor. Temel matematik testinde her öğrencinin çözebileceği çok basit soruların yanında yoruma dayalı, öncüllü sorular ve birkaç belirleyici soru tipi yer alıyor. Başarılı olabilmek için, sistemli bir şekilde çalışıp, konu iyice anlaşıldıktan sonra, çıkmış sınav soruları, test ve soru bankaları ile pratik yapılmalı. Matematik sorularının işlem ağırlıklı olması zor olmadığı halde çözümler için vakit alabilir. Bundan dolayı turlama tekniği uygulanmalı.

Haberin Devamı

Geometri
Sorularda görsel algı ve problem çözme yeteneğini ölçülüyor. 2–3 tane seçici soru olması bekleniyor. Seçici sorular karmaşık bilgi ve ezber gerektirmiyor. Geometriye ilgi duyarak çalışmış ve yeterince soru çözmüş olan bir öğrenci, tüm soruları doğru cevaplayabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!