Güncelleme Tarihi:
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenecek ortak sınavlar için geri sayım başladı. Ortaokul 8’inci sınıflarda okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin iyi bir liseye girmek için yarışacağı merkezi ortak sınavlar, 25-26 Kasım’da düzenlenecek. Sınavlar için 83 öğretmen tarafından 4 bin 500 soru yazıldı. Sorular, 25 öğretmen ve 22 akademisyen tarafından incelendi. 2 bin 991 soru havuza alındı. Toplam 16 bin 259 okulda düzenlenecek TEOG birinci dönem ortak sınavlarında, 200 bin öğretmen görev yapacak. Öğrenciler kendi okullarında sınava girecek, öğretmenler ise başka okullarda görevlendirilecek.
ERMENİ ÖĞRENCİLERE DİN SORUSU
Bu yıl ilk kez Ermeni okullarında eğitim gören 218 öğrenciye, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca onaylanan müfredat ve kazanımlar kapsamında kendi din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınav yapılacak. 42 öğrenci de Musevilere yönelik ayrı bir müfredat içinde din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından sınava girecek. 572 öğrenci ise bu testten muaf tutulacak.
Bakanlık geçen yıl tüm azınlık okullarına yazı göndererek öğrencilerinin TEOG’da din kültürü dersinden muafiyetlerinin kaldırılmasını isteyip istemediklerini sormuştu. Bir Musevi okulunun isteği üzerine ortak sınavlarda, sadece bu okulun öğrencilerinin yanıtlaması için 20 din kültürü ve ahlak bilgisi sorusu sorulmuştu.
GEÇEN YIL 4 BİNDEN FAZLA BİRİNCİ ÇIKTI
Öğrenciler son günlerde çalışmalarını hızlandırırken, geçen yıl birinci dönem ortak sınavlarında 4 bin 742 öğrencinin bütün soruları doğru yaparak birinciliği paylaştığını hatırlatan uzmanlar ise şöyle söylüyor:
“İlk dönem sınavlarında eğitim öğretim yılı başından itibaren işlenen ünitelere ilişkin sorular çıkacağı için konular az. Bu nedenle daha yüksek puan alınabilir. Geçen yıl birinci dönem sınavlarında 4 bin 742 öğrenci birinci olmuştu.”
TEOG NEDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, eğitimi dershane ve sınav yerine okul odaklı hale getirmek amacıyla, daha önce ortakokul 8’inci sınıflara uygulanan Seviye Belirleme Sınavı’nı (SBS) kaldırarak yerine getirdiği sistem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) olarak adlandırılıyor. TEOG’da öğrenciler eğitim öğretim yılı içinde birinci ve ikinci dönem ortak sınavlarına giriyor.
NOTLAR KARNEYE DE YANSIYOR
Altı temel ders için, her iki dönemde yapılan sınavlardan biri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştiriliyor. Bu yıl merkezi ortak sınavlara 1 milyon 174 bin 427 öğrenci katılacak. Soru kitapçıkları A, B, C ve D olmak üzere dört tür hazırlanıp okullara gönderilecek.
TEOG ortak sınav puanları, liselere yerleştirmelerin yanı sıra karne notlarına da yansıyor. Sınavlar her ders için ayrı oturum şeklinde düzenleniyor. Her oturumdan sonra yarım saat mola veriliyor. Altı temel ders ise şöyle:
- Türkçe
- Matematik
- Fen bilimleri
- Din kültürü ve ahlak bilgisi
- T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük
- Yabancı dil
UZMANLARDAN ÖNERİLER: Yüksek puan şansı
- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu’nun sayfasından sınava gireceğiniz her dersle ilgili sorumlu olduğunuz ünite, konu ve kazanımlar çizelgesini bilgisayarınıza masa üstüne kaydedin. Her konu ile ilgili MEB’in odsgm.meb.gov.tr/kurslar/ internet sitesinde yayınlanan örnek soruları çözmeyi ihmal etmeyin.
- Sınavlarda çok başarılı olmak istiyorsanız yanlış yaptığınız her sorunun doğrusunu öğrenmek için çaba harcamalısınız. Soru ile ilgili konuyu tekrar edip çaba harcadığınız halde çözemediğiniz soruları öğretmenlerinize sorun.
- Doğru çözümünü öğrendiğiniz her yanlış sorunun benzeri beş soru daha çözerek bilginizi pekiştirebilirsiniz.
Yanlışlar, doğruları etkilemiyor
- Birinci dönem sınavlarının avantajı, konuların az olması. Çünkü sınavda birinci dönemin başından TEOG tarihine kadar olan konulardan sorumlu tutulacaksınız. Bu nedenle ilk dönem sınavlarında daha yüksek puan almak mümkün. Unutmayın, geçen yıl birinci dönem TEOG sınavlarında 4 bin 742 öğrenci soruların tamamını yaparak birinci olmuştu.
- Her sınavda soru hazırlama tekniği gereğince çok zor, zor, normal, kolay ve çok kolay sorulara yer verilir. Çok kolay ve kolay sorularda bit yeniği aramayın.
- Yanlışlar doğruları götürmeyeceğinden cevaplarından emin olmadığınız soruları önce iki seçeneğe düşürün, daha sonra birini seçin.
- Birinci dönem sınavları çok az konuyu kapsayacağından ve ilk sınavlarda öğrencileri korkutmamak adına kolay hazırlanabileceğinden ve sürenin uzun olması nedeniyle, her branşta 3-4 tane zorlayıcı soru olabilir. Bu sizi panikletmesin.
- Sınavı bitirseniz de sınıftan çıkamayacağınızdan sürenizi olabildiğince etkin ve sonuna kadar kullanın.
Mideniz öğrenmeye engel olmasın
- Sınava birkaç gün kala günlük hayatınızda hazır yiyeceklerle beslenmeyi bırakın. Şekerli içecekleri ve dışarıda yapılmış kızartmaları en aza indirin. Ağır ve çok yemek, sindirim süresini uzatır ve uykunuzu getirir.
- Fazla tüketilen unlu ve nişastalı ekmek, börek, makarna gibi besinler beynin gelişimini olumsuz etkilediği gibi gereksiz kilo almanıza da neden olur. Bir şeyler öğrenmeye çalışıyorsanız, kolay hazmedilen yiyecekler tüketmeniz gerekiyor. Böylece mideniz öğrenmeye engel olmaz.
BİRİNCİLERDEN TÜYOLAR: Hayal ettim, emek verdim
Başarımın temelinde yatan olgu, hayal kurmak. Hayal ettim, hedefimi belirledim ve bunu gerçekleştirmek için emek verdim. 4’üncü sınıftan itibaren, ödevlerimin dışında 2 saat soru çözdüm. Yapamadığım soruları kesip bir deftere yapıştırdım. Onları doğru cevaplayana kadar çabaladım. Sınavlara hazırlanırken aslında okuldaki yazılılarda ne yapıyorsak onu yapmalıyız. TEOG’daki tek fark okulumuzda yapılan yazılılara bütün Türkiye’deki öğrencilerle aynı anda giriyor olmamız. Bu süreçte asla stres ve heyecan yapmamak gerekiyor. Ben başarımın sırrını stres ve heyecan yapmamaya borçluyum. 8’inci sınıfa kadar her türlü aktiviteye katıldım. 8’inci sınıfta hata yapmamak için daha fazla çalıştım. Daha az televizyon izledim, daha az bilgisayar oyunları oyandım. Sevdiğim programları takip edemedim. Ailemle doya doya vakit geçiremedim. Hep kendime, “8 ay kısa bir zaman sık dişini” dedim. Ayrıca, bütün bu süreçte Doğa Okulları’ndaki öğretmenlerimin ve ailemin üzerimdeki emeğini inkar edemem. Öğretmenlerimiz bizi sınava çok iyi hazırladılar. Özellikle annemin öğretmen olması benim için büyük bir avantajdı. Beni hep doğru motive etti. Sınav bittiğinde çok çok mutlu oldum, Robert Kolej’e yerleştim. Sorumluluklarını yerine getirmiş bir yetişkin gibi hissettim. Hayallerimin gerçek olması inanılmazdı. Artık kuşlar gibi özgürdüm.
Güvenlik tedbirleri arttı
TEOG sorularının baskı sürecinde kapalı dönem çalışmasına katılan 60 personel, sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra 20 Ekim-26 Kasım’da kapalı devre çalışmasına alındı. Bakanlığın, Gölbaşı İlçe Jandarma Komutanlığı ile yaptığı protokolle güvenlik tedbirleri artırıldı. Bu kapsamda, sınav evrakının basım aşaması olan kapalı devre süresince 24 saat esaslı silahlı nöbetçi uygulamasına geçildi. Alınan diğer tedbirler ise şöyle:
- Bu yıl, her yazılı dersin sınavında kullanılacak öğrenci yoklama listesi, salon oturma düzeni planı ve tutanak tek evrak olarak düzenlendi. Öğretmen sınava girmeyen öğrencinin durumunu, adının karşısına kodlayarak belirtecek.
- Salon görevlileri, sınav salonlarında gazete, kitap okumayacak; öğrencilerin dikkatini dağıtacak şekilde ve gerekmedikçe konuşmayacak. Sınav süresince topuklu ayakkabı giymeyecek ve cep telefonu gibi cihazlarla sınav salonuna gelmeyecekler.
Mazeret sınavları Aralık’ta
Sınavdan önce özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri süresi içinde modüle işlenen 1 öğrenci hastanede, 152 öğrenci evde, 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta ve 1 öğrenci cezaevinde sınava alınacak.
Ortak sınavlara, 172 görme engelli ve 400 az gören ile 1.125 işitme, 5 bin 690 zihinsel ve 1.141 ortopedik engellinin yanı sıra 215 süreğen hastalığı bulunan öğrenci katılacak. Az gören öğrenciler ve görme engelli öğrenciler için var olan sorular, içerik ve biçim açısından düzenlendi. Bunların dışında herhangi nedenden mazereti oluşan öğrencilerle ilgili tedbirler valiliklerce alınacak, durumları tutanakla tespit edilip bakanlığa bildirilecek.
HAFTA SONU DA BAŞVURU YAPILACAK
25-26 Kasım’daki sınavlara giremeyen öğrencilerin mazeret sınavlarına başvuruları, süresi içinde hafta sonu da alınabilecek. Geçen yıl mazeret başvuruları 5 iş günü içerisinde yapılıyordu. Milli Eğitim Bakanlığı yayınladığı genelge ile "5 iş günü" ifadesini "5 takvim günü" olarak değiştirdi. Böylece geçen yıl hariç tutulan cumartesi-pazar günleri, bu yıl mazeret başvuru sürecine dahil edilmiş oldu. Mazeretini belgeleyen adaylar 12-13 Aralık’ta yapılacak sınavlara katılabilecek. girmeyen ‘sıfır’ alacakMazeretliler hafta sonları bakanlığın belirlediği okullarda sınavlara girecek. Hiç sınava girmeyen veya mazereti kabul edilmeyen öğrencilerin karne notu bu sınavdan ‘sıfır’ almış sayılarak hesaplanacak. Örneğin, üç yazılı sınav ve bir performans notu olan öğrencinin yıl sonu ortalaması 4’e bölünerek bulunacak. Öğrenci bu dersten merkezi sınava girmemişse ‘sıfır’ almış sayılacak ve ortalamasını bulmak için notların toplamı 4’e bölünecek.
YARIN: Başarının yolu test çözme tekniklerinden geçiyor