<B> Merve YENAL</B>
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2003 22:13
DanoneSA işe alımdan ücretlendirmeye kadar insan kaynaklarının tüm süreçlerinde yetkinliklere ve performansa dayalı bir sistem uyguluyor. DanoneSA İnsan Kaynakları Direktörü Gülgün Tekindur bu sayede 'yüksek performanslı takım kurma' hedefine ulaştıklarını söylüyor.
Günümüzde en son teknolojiyi kullanmak şirketler için çok kolay. En profesyonel sistemler kısa zamanda tüm şirketlere yayılıyor. Bu nedenle asıl rekabet nitelikli çalışanlara ulaşma ve onları elde tutmada yaşanıyor.
Gıda sektöründe hizmet veren DanoneSA, insan kaynakları alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Taze sütlü ürünler pazarında yüzde 20, su pazarında yüzde dokuz pazar payı ile lider durumda. DanoneSA İK Direktörü Gülgün Tekindur'a göre bu başarıda yürütülen insan kaynakları uygulamalarının önemli bir rolü var. Şirket bünyesinde eleman seçiminden eğitimine kadar her alanda, yetkinliklere ve performansa dayalı kapsamlı insan kaynakları çalışmaları yapılıyor.
DanoneSA'nın geçmişi Sabancı Holding ve Fransız Danone Grubu'nun 1997'de yaptığı ortaklığa dayanıyor. 1998'de Tikveşli Gıda'yı ve bir yıl sonra da Birtat markasını satın alarak hızla büyümüş. Bugün Petite Danone, Tikveşli, Danone Doğal Yoğurt, Dany, Danone Meyve Keyfi ve Danetta'dan oluşan geniş bir ürün yelpazesine sahip.
Toplam 574 çalışanı var. Bunlardan 250'si beyaz, 324'ü mavi yakalı. DanoneSA İnsan Kaynakları Departmanı'nın vizyonu yüksek performanslı bir takım oluşturmak.
ZORLU ELEMEDanoneSA'da çalışmak isteyen adaylar birkaç basamaklı bir elemeden geçiyor. Belli bir pozisyon için başvuran adaylar önce bir form dolduruyor. Buradaki bilgiler ışığında başvurular arasından bir ön eleme yapılıyor. Ön elemeyi geçen adaylar önce insan kaynakları departmanı tarafından bir mülakata alınıyor. Daha önceden belirlenen profile göre değerlendiriliyor. İnsan kaynaklarının uygun gördüğü adaylar daha sonra yöneticiler tarafından ikinci bir mülakata alınıyor. Ve nihayet
seçim yapılıyor.
Şirket işe alımlarda 'yetkinlik bazında' mülakat tekniği uyguluyor. DanoneSA bünyesinde çalışacak bir kişinin sahip olması gereken yedi tane yetkinlik belirlenmiş. Bütün yöneticiler elemanlarını bu yetkinliklere göre değerlendirerek işe alıyor. Bunlar analitik ve kavramsal düşünme, yaratıcılık, takım çalışması, sonuç odaklılık, problem çözme, iletişim becerileri, etki ve tesir.
Ayrıca, adayın gireceği pozisyona göre sahip olması gereken teknik yetkinlikler de değerlendiriliyor. Bu kapsamlı mülakata yalnızca o kişinin çalışacağı departman müdürleri değil, bazen beraber çalışacağı departmanların müdürleri de katılıyor.
İşe alım süreci ile her şey bitmiyor. Tekindur bir sonraki adımın yeni elemanı en iyi şekilde şirkete adapte etmek olduğunu söylüyor. Buradaki amacın yüksek performanslı takım çalışması için takıma yeni giren çalışanların en kısa sürede adapte olması olduğunu belirtiyor. Şirket kültürü, şirket çalışanları, şirketin insan kaynakları ve yapacağı işle ilgili bir oryantasyon programına tabi tutuluyor. Oryantasyon programı ortalama iki üç hafta sürüyor.
Tüm çalışanların performansı daha önceden belirlenen yıllık hedefler bazında ölçülüyor. 'Hedeflere göre değerlendirme sistemi' çapında yılda iki kez çalışanların performansı gözden geçiriliyor. Temmuz ayında sözlü bir değerlendirme yapılıyor. Yıl sonunda uygulanan değerlendirme hem sözlü hem de yazılı şekilde gerçekleşiyor.
Performans değerlendirmenin sonuçlarına bağlı olarak çalışanların gelişim, eğitim ve kariyer planlaması yapılıyor. Aynı zamanda o kişinin bir sonraki yılın başındaki ücret değerlendirmesine ışık tutuyor. Tekindur şirketteki bütün insan kaynakları süreçlerinin performansa dayalı olduğunu söylüyor.
MEZUNLAR PROGRAMIDanoneSA her yıl bir kez üniversitelerin 'kariyer günleri'ne gidiyor. Bu yıl Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ,
Koç Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi'ne gidilmiş. Bu yıl ilk kez başlayacak olan 'Uluslararası Mezunlar Programı' hakkında bilgi verilmiş. Program üniversiteyi yeni bitirmiş yüksek potansiyele sahip mezunları işe almayı ve onlara yurt dışında Danone bünyesinde iki üç yıl kariyer imkanı sağlamayı amaçlıyor. Gülgün Tekindur program kapsamında adayların Batı Avrupa ülkelerine gönderileceğini söylüyor: ‘‘Yeni program kapsamında farklı ülkelerden kişiler değişik ülkelere giderek bir oryantasyona tabi tutulacak. Bu gelişim programı için satış, pazarlama, finans ve endüstriyel bölümde çalışmak üzere dört kişiyi işe alacağız. Şu an 350 kişiden 20 adaya indik. Bu 20 kişi bir seçme ve değerlendirme merkezine tabi olacak. Danone Grup'ta çalışmak için yetkinliklerinin olup olmadığını bilimsel yöntemlerde test edeceğiz. Seçilenler önce DanoneSA'da bir oryantasyondan geçecekler. Daha sonra çalışacakları ülkeye gidecekler.‘‘