Menengiç kahvesi, Gaziantep nohut dürümü, Karamanlı rezenesi, Paşa helvası, Adana taş kadayıfı, Deva-i misk helvası, Sultandağı kirazı, Sultandağı gılli kirazı, Adana karakuş tatlısı, Bayburt süt böreği ve Bayburt ekşi lahana olmak üzere 11 ürüne daha coğrafi işaret tescili verildi.
#Tescilli Yöresel LezzetlerCNN Travel, dünyanın dört bir yanından birçok hamur işi lezzetini bir araya getirdi. Bazı kültürlerde 'ekmek' olarak nitelendirilen hamur işi lezzetleri listesinde ülkemizden ise simit yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Simitlerin peşinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 10 şehirden mutlaka tadılması gereken 10 simit…
#RotaTürk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Duyar, Ordu’nun Akkuş fasulyesinden sonra ‘Kabataş helvası’, ‘Perşembe ceviz helvası’ ve ‘Yayla pancar turşu’sunun patent tescillerinin yapıldığını açıkladı. Duyar, Ünye taşı ve Ünye beyaz bentonit taşı için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.
#OrduTürkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaBayram tatilini, küçük bir hafta sonu kaçamağına dönüştürmeye ne dersiniz. Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayan, içinde biraz aktivitenin de olacağı en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. İstanbul ve Ankara’ya yakın birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#RotaKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşGeçen hafta Ayvalık’ta, ‘Ayvalık Vizyon Çalıştayı’na davetliydim. Özellikle son dönemde kent vizyonu, turizm ve gastronomi alanında başarılı çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya, İznik ve İnegöl gibi ilçelerin ilgilerini çekecek, kendi şehrimiz için dersler çıkarabileceğimiz kararları sizlerle paylaşacağım.
#RAMAZAN BAŞANSevdiklerimizi buluşturan sofralar kurmak hayatın en büyük zevklerinden. Bu sofralarda konukların yeni tatlar keşfedecekleri yerel peynirlerimizi sunmak, davete değer ve farklılık katar, sohbetin de derinleşmesine aracı olur. İyi düzenlenmiş, lezzetli, özenli bir peynir tabağının ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.
#PeynirYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#Rotaİstanbul’un kültür zenginliklerine canlılık katmak üzere hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali dün başladı. 12 Haziran’a kadar 7’den 70’e herkes için 2 bine yakın etkinlik yapılacak. Bölgenin köklü tarihine ışık tutan bir lezzet rotası da oluşturuldu. Şehirdeyseniz atın kendinizi Beyoğlu’na; ister tatlı rotasını takip edin, isterseniz de sokak yemeklerinin peşinden gidin.
#GASTRONOMİBayram tatili için bavulunuzu hazırlamaya başladıysanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayacak bir tatil için en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel ve pek fazla cep yakmayan 15 öneride bulundular.
#RotaRamazan ayı boyunca özenle kurulan iftar ve sahur sofralarına taşınan lezzetlerin kıymeti bir başka... Bu süreçte sağlığımızı koruyacak seçimler yaparken tattan vazgeçmemek önemli. Hele bir de o sofra yerel malzemelerle kurulmuşsa, örneğin Karacadağ pirinciyle yapılmış bir pilav masaya geliyorsa... Yazarımız Sahrap Soysal’a göre kullanılan ürünün hikâyesini anlamak en az pişirilen yemeğin tadı tuzu kadar mühim. Diyetisyen Berrin Yiğit ise “Kan şekerini dengede tutmak için kuruyemiş ve kuru meyvelerin gücünden faydalanmak, büyük öğünler yerine ara vererek az az yemek gerek” diyor.
#RamazanUzun tatilleri yazın yapmaya alışkın olduğumuz için kış tatillerine çok ilgi göstermiyoruz. Bir de kışın havaların iyice soğuk olduğu zamanlar gelince tatil aklımızın köşesinden bile geçmiyor. Halbuki Türkiye’de kışın da baharı ya da yazı yaşayacağınız yerler var. Uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler’ diye sorduk. 5 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#TatilÜlkemizde Roma döneminden Osmanlı’ya, Bizans’tan Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar farklı dönemlere ait kalıntılara ev sahipliği yapan pek çok otel var. Tarihten izler taşıyan bu otellerin her köşesinde bir hikâye bulabilirsiniz. Yaşanmışlıkların zenginliğini misafirlerine taşıyan bu tarihi mekânlar adeta geçmişe bir pencere açıyor. Jürimize sorduk, nostalji dolu bir tatil vaat eden en güzel otelleri sıraladık.
#GazetehaberleriFenerbahçe'nin dünyaca ünlü yıldızı Mesut Özil, memleketi Zonguldak'ın yöresel lezzetlerinin tutkunu çıktı. Özil'in akrabaları, yıldız futbolcunun memleketine gittiği zaman özellikle Beyaz baklava, cevizli kömeç ve Devrek simidi yemeden ayrılmadığını belirtti.
#Mesut ÖzilUNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Afyonkarahisar'da, ailesiyle işlettiği restoranında müşterilerine yöresel lezzetler sunan Ayşe Safkurşun, geçmişi uzun yıllara dayanan kentin eşsiz damak tadı "çullama köfte"nin lezzetini geleceğe taşıyor.
#Çullama KöfteDünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan ve 10 binden fazla lezzetin oylamaya sunulduğu TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Adana kebabı toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti arasından ikincilik elde etti.
#Adana KebabıMalatya’nın Akçadağ ilçesinde yöresel lezzetler arasında yer alan ‘Akçadağ kömbesi’ için Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvuru sonucu olumlu sonuçlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yer alan Akçadağ kömbesinin yakın zamanda tescilleneceği öğrenildi.
#MalatyaKütahya’ya özgü, asırlık lezzetler; cimcik aşı, bitli helva, köpük helvası ve kızılcık tarhanası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek coğrafi işaret onayı aldı. Tescilli ürün sayısının 9’a yükseldiğini, 2 ürünün başvuru aşamasında olduğunu belirten Vali Ali Çelik, KÜTBO’ya gayretlerinden dolayı teşekkür etti.
#KütahyaTürkiye’nin ilk coğrafi işaretli ürünlerinden Kayseri sucuğu ve pastırması ile Afyon sucuğu ve pastırması arasındaki yarış, Avrupa’ya taşındı. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili alan iki il, bu ürünler için Avrupa Komisyonu’na yaptığı Korumalı Coğrafi İşaret başvuru sonuçlarını bekliyor.
#Coğrafi İşaretli LezzetlerEski Fransız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, çok güzel ifade etmiş: “Yahu, siz 360 farklı türde peyniri bulunan bir ulusu yönetmek kolay mı sanıyorsunuz?” Bu, peynir zevki ve çeşnisi gelişmiş toplumların aslında ne kadar sofistike, zor beğenen insanlardan oluştuğunu anlatan sevdiğim veciz bir söz. Bana sorarsanız bizim de Fransa’dan geri kalan yanımız yok. Bölge bölge, şehir şehir peynir çeşitlerimizin tam sayısını çıkartmak kolay değil, ama güvendiğim bazı araştırmalarda Anadolu’da tam 193 çeşit peynirimizin olduğu, bunlardan sadece dokuzunun resmi tescil altında olduğu belirtiliyor.
#Anadolu Olan PeynirlerGöynük, Bolu’nun 2017’de Citta Slow (Yavaş Şehir)Birliği’ne dahil olan şirin ilçesi… Taş sokaklarında dolaşıp yerel lezzetleri tadacağınız Göynük, neredeyse camdan cama elinizi uzatabileceğiniz kadar birbirine yakın konakları ve 700 yıllık tarihi camisiyle sakin, huzurlu bir mola için isabetli bir adres.
#Göynük