Aileler, hızla değişen dünyada çocuklarını en iyi şekilde geleceğe hazırlamak için arayışlarını sürdürürken, eğitimciler de onlara yol gösterecek çalışmalar yapıyor. Nisan ayında düzenlenecek ‘Uluslararası Erken Çocukluk ve Temel Eğitim Konferansı’nda da ‘çocuklarımızı güçsüzleştiriyor muyuz, okullar ve eğitim nereye gidyor; oyun mu akademik başarı mı?’ gibi sorulara cevap aranacak.
#Temel Eğitim KonferansıMillî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Yeşil ekonomiye geçişi destekleyen eğitim stratejisi geliştirme, yeşil istihdam fırsatları yaratma ve çevreye duyarlı sektörlerde iş gücünün yetkinliğini arttırma; üretmeye çalıştığımız yeni modelin önemli başlıkları arasında” dedi.
#Yusuf TekinBakü’de İklim Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail’in saldırılarıyla hem insanları katletmeyi hem de ağır kimyasallarla büyük bir çevre kıyımına yol açmayı sürdürdüğünü söyledi. Erdoğan “Bu ağır insani ve çevre felaketine sebep olanların uluslararası mahkemelerde bunun hesabını vermeleri gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanSON zamanların en sevindirici hadiselerinden biri dünyanın en prestijli ekonomi ödülü olan Nobel Ekonomi Ödülü’nün bu yıl Türkiye’den çıkan bir iktisatçıya, Galatasaray Lisesi mezunu Daron Acemoğlu’na verilmesi oldu.
#Nobel Ekonomi Ödülüİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Uluslararası temel tüm insan hakları sözleşmelerine taraf olan ülkemiz, 4 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, 1 milyon 45 bin 722 ikamet izni sahibi yabancının yanı sıra, 3 milyon 89 bin 904 geçici koruma altında bulunan Suriyeliyi ve 213 bin 169 uluslararası koruma sahibi yabancıyı misafir etmektedir." dedi.
#İçişleri BakanlığıSingapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) Rektör Yardımcısı Prof. Ling San “Yapay zekâ, bilgiyi kolayca getirse de ‘doğru ve yanlışı’ ayırt etmek için öğrenmeye daima ihtiyacımız olacak. Yapay zekâyı keşfetmesi gereken eğitimciler, ‘öğrenmeyi özelleştirmek’ ve öğrencilerin derslerinde geride kalıp kalmadıklarını analiz etmek amacıyla yapay zekâyı kullanabilirler” dedi. Prof. Dr. San ile yeni nesil eğitimi konuştuk.
#Prof. Ling SanZaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#TYTÜrün Güvenliği Konferans’ında konuşan Ticaret Bakanı Bolat, “Ürün güvenliği tüketiciler için, sağlığın ve güvenliğin korunması ile zarar görme riskinin azaltılmasını sağlamaktadır. Genel olarak ürün güvenliği, toplumun sağlık ve güvenlik standartlarını yükselterek toplumsal refahı artırır” dedi.
#Ömer BolatAlara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara UrungaAnkara’da Mithatpaşa Caddesi üzerinde bulunan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), ülkemizde insan haklarının, eşitlik, sosyal adalet gibi kavramların içselleşmesi için çalışan kamu kurumlarından.
#Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik KurumuGeçen hafta tarımda sürdürülebilir çözümlere odaklanan Gıdada Etki Konferansı’na katıldım, kadınların bu alanlardaki etkinliğini arttırmayı amaçlayan ‘Empowering Women in Agriculture’ girişimlerini dinledim. Doğayı ve geleceği kelimenin tam anlamıyla ‘dert edinen’ girişimcilerden aldığım ilhamla lezzetli tarifler hazırladım…
#Deniz YOLDAÇBu yıl 13’üncüsü düzenlenen ‘Uluslarlarası Suç ve Ceza Film Festivali’ başladı. Etkinliğin kurucusu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Türk Ceza Hukuku Reformu’nun mimarlarından Prof. Adem Sözüer’le buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem bu yılın teması ‘Herkes için adalet’i konuştuk hem de Adem Hoca’dan suç ve cezayı en iyi anlatan filmler listesi aldık.Prof. Sözüer’in bir de bireysel ‘Anayasa’ teklifi var: “1. Mutlu olmak temel hakkınızdır. 2. Mutlu olma hakkınız sınırlandırılamaz. 3. Mutlu olma hakkınızı kullanınız.”
#Uluslarlarası Suç Ve Ceza Film FestivaliWWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliği ve QNB Finansbank finansal desteği ile yürüttüğü ‘Doğa Öncüleri Gençlik Programı’ kapsamında doğal hayatı korumak için hazırlanan projeler Ulusal Gençlik Konferansı’nda tanıtıldı.
#WWF-Türkiye29 Ekim 2023, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü. Bu nedenle bu yıl Cumhuriyet Bayramı daha da büyük bir coşkuyla kutlanacak. Ülkenin her karışında verilen kurtuluş mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. İstiklal yolunda 100’üncü yılın gururunu doyasıya yaşayıp kuruluş ruhunu en çok hissedeceğimiz 12 şehirden öneriler hazırladık.
#Serda BüyükkoyuncuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta düzenlenen 78'inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sonrası Türkevi'nde gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin ücretlerinde ne zaman artış olacağıyla ilgili olarak, "Fazla uzamaz. Yani en kısa zamanda. Uyguladığımız Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışında toplumun tüm kesimleri gibi tabii ki emeklilerimiz de payını alacaktır" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok konuşulan Elon Musk ile görüşmesinin detaylarını da anlattı. Erdoğan, "Musk ile gerek Tesla'nın Türkiye'de yatırım yapması gerekse uzay çalışmalarında müşterek adım atma konularını görüştük. Arkadaşlarımızla bir çalışma inşallah yapacaklar. Ben kendisini İzmir Teknofest'e davet ettim. İzmir Teknofest'e de büyük ihtimalle gelecek" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın 11 Şubat tarihinde 84 yaşında ölümü, Türkiye’nin uğradığı 6 Şubat deprem felaketinin yol açtığı büyük sarsıntı dönemine rastladı. Bu durum, depremin yarattığı şok ortamı ve toz bulutunun altında Baykal’ın ölümünün basında hak ettiği ölçüde yer bulmasına izin vermedi kaçınılmaz olarak. Oysa 1960’lı yılların ortalarından 2010’lu yıllara kadar uzanacak şekilde yarım yüzyıla yayılan bir zaman kesitinde Deniz Baykal’ın bir politikacı olarak Türkiye’nin siyasi serüveninde, bu ülkede tarihin akışının izlediği çizgi üzerinde önemli izleri var.
#Deniz Baykalİnsan kimi zaman, hakikatin acı suretiyle yüzleşmek istemediğinden yaşadığı anların bir rüya olmasını ister. Psikolojik olarak bir kaçış mekanizmasıdır aslında bu. Asla inanmak istemediğimiz bir hakikati kabul etmeye karşı gösterdiğimiz direnç. Nihayetinde tüm kaçış yolları tükenir ve hakikate teslim oluruz. İnkarın yerini kabul ve uyum almaya başlar. İşte tamda böyle zamanlardan geçiyoruz. Yaşadıklarımızın bir rüya veya yanılsama olmasını istiyoruz lakin hüzün ve hakikat bir tokat gibi çarpıyor suratımıza.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Erdoğan başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliği için “Türk demokrasisinin olgunluk seviyesini de gösterecek bu önemli teklif konusunda Meclisimizin gerekli adımı atacağına yürekten inanıyorum. Şayet Meclisimiz üzerine düşeni yerine getirmezse elbette son sözü milli irade söyleyecek, son kararı milletimizin bizatihi kendisi verecektir” dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan