Temel Bilimler haberleri sayfasında Temel Bilimler hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2891 Temel Bilimler haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Temel bilimler programlarına ilişkin YÖK’ün başarı bursu uygulamasıyla birlikte bu programların tercih edilme oranları da arttı. 91 öğrencimiz TEBİP kapsamında burs aldı. Bunlardan 28’i fizik, 24’ü matematik, 22’si kimya, 17’si de biyoloji programında kayıtlı. Öğrencilerimiz aylık 950 lira burs alıyor” dedi. Başkan Saraç ayrıca, temel bilimler özelinde gidişatın istedikleri gibi olmadığını belirterek, “TYT’de 40 soruda matematik ortalaması tüm adaylarda 5.9, fen bilimleri testinde 20 soruda ise 2.8. Bu tablo bir şeyler söylüyor, demiyorum bu tablo ikaz ediyor, ihtar ediyor. Temel bilimler teknoloji ve uygulamanın esası. Temel bilimlerin zayıf olduğu bir ülkede ve yükseköğretim sisteminde, nitelikli bilgi üretiminden ve kalkınmadan söz etmemiz mümkün değil.” diye konuştu.
#YÖKYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 2017-2018 döneminden itibaren yer bilimleri alanları olan maden, jeoloji ve jeofizik mühendisliği programları ile temel bilim alanları fizik, kimya, biyoloji, matematik programlarına ilk üç sırada yerleşen tüm öğrencilere bir yıl boyunca aylık 625 lira burs verileceğini açıkladı.
#YÖK2014 yılında Academic Cooperation Association (ACA), lisansta temel bilimler (Liberal Arts) eğitimi konusunu gündemine alan bir toplantı düzenledi ve bu yolla yeniden üniversitelerin özellikle lisans eğitimi düzeyinde konuyla ilgili çalışmalar yapmalarının önemine dikkati çekti.
#Temel Bilimlerİki milyona yakın öğrencinin katılacağı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) 18 gün kalmışken, son yıllarda ‘sıfır çeken’ bölümler olarak tanımlanan fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi temel bilimler alanları ile ilgili tartışmalar hâlâ sürüyor. YÖK geçen yıl 11’den az öğrencinin kayıt yaptırdığı bölümleri kapatma kararı aldı. Bu karar, “Temel bilimler olmazsa, bilim olmaz” gerekçesiyle akademik çevre tarafından eleştirildi. Peki ne olacak bu temel bilimlerin hali? Yanıtını, akademisyenlerden aldık.
#EğitimBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Üniversite sınavında ilk 5 bine girip temel bilimleri tercih eden öğrencilerimize, aylık 2 bin lira burs vereceğiz. Temel bilimleri tercih eden ikinci 5 bine de ayda bin 500 lira burs sağlayacağız" dedi.
#BursGeçtiğimiz hafta yükseköğretimde “temel bilimler” tartışması gündeme oturdu. Bu bölümler tercih edilmediği için kontenjanlarının azaltılması uzun zamandır konuşuluyordu. YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç da, tercih edilmeyen üniversitelerdeki temel bilimler bölümlerinin kapatılarak güçlendirilmesi ya da yeni kararlarla desteklenmesi çabasında.
#TercihYÖK, yeni kurulan ve temel bilim alanları henüz gelişmemiş üniversitelerin, öğrenciler tarafından tercih edilmemesi nedeniyle fizik, kimya, biyoloji gibi programlarının boş kaldığına, bu alanların güçlendirilmesi için bazı adımların atılacağına dair bir hatırlatma yaptı. ODTÜ, Hacettepe, İstanbul gibi gelişmiş üniversitelerde temel bilimler programlarının kontenjanlarının dolu olduğunu belirten YÖK, tüm programların kapatılmayacağını duyurdu.
#Temel BilimlerYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerdeki temel bilimler programlarıyla ilgili bir dizi çalışma yürüttüklerini belirtti. Saraç, "Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle, temel bilimleri tercih edecek öğrencilerimiz, ileride bu tercihlerinin kendileri için çok doğru olduğunu görecek" dedi.
#KontenjanBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üniversite sınavında ilk 5 bine giren öğrencilerden temel bilimleri tercih edenlere aylık 2 bin lira, 5 bin ile 10 bin arasındaki öğrencilerden temel bilimleri tercih edenlere ise aylık bin lira burs verileceğini açıkladı.
#Bursİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Akıllı Şehirler İnovasyon Merkezi’nde Türkiye’deki şehirlerin birer dijital ikizi kurulacak. Bu sayede şehirleri ve insan yaşamını etkileyen ulaşım, doğal afet, çevre kirliliği veya iklim koşulları gibi soruna neden olabilen birçok faktör önceden saptanacak ve bunların neden olabileceği sorunlar çözüme kavuşturulacak.
#İTÜTürkiye yerel yönetim seçimleri için sandık başına gidecek. Seçimler yaklaşırken, İstanbul Avrupa Yakası'nda yer alan Sarıyer'in hangi partide olduğu merak konusu oldu. 38 mahalleden oluşan Sarıyer'in nüfusu 350.454. Peki Sarıyer Belediyesi hangi partide? Sarıyer Belediye Başkanı kimdir? 2019 Sarıyer yerel seçim sonuçları...
#Sarıyer Belediyesiİstanbul Bilim Olimpiyatları Yarışması 2023 yılı ortaokul düzeyi bilgisayar kategorisinin ikinci aşaması, Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapıldı. Sınavda başarılı olan öğrenciler, TÜBİTAK sınavlarına hazırlanabilecek.
#Demirören Medya Ve Teknoloji Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesiİstanbul Bilim Olimpiyatları Yarışması 2023 yılı ortaokul düzeyi bilgisayar kategorisinin ikinci aşaması Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yapıldı. İstanbul'daki farklı ortaokullardan 50 öğrencinin girdiği sınavda 5 soru soruldu. Başarılı olan öğrenciler, madalya ve çeşitli ödüller alarak proje kapsamında TÜBİTAK sınavlarına hazırlanma olanağı kazanacak. Oradan milli takıma girmeyi başaranlar ise Türkiye'yi uluslararası yarışmalarda temsil edecek. Demirören Medya ve Teknoloji MTAL'den 8 öğrenci de lise düzeyinde olimpiyatlara hazırlanıyor.
#İstanbul Bilim OlimpiyatlarıMüzik dünyasının efsane isimleri Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, geleneksel halk müziğimiz ve âşık edebiyatımızın en güzel örneklerini sunmak üzere Londra’daki EartH Hackney’de sahne alacaklar. Çağdaş şarkılara geniş ve derin bir perspektife sahip ikili ile Çiğdem Aslan ve Tahir Palalı’nın yer alacağı konser 3 Mart Pazar günü, saat 19.00’da başlayacak.
#Londraİlk kez bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Albay Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkması ile ülkemizde uzaya olan merakın da katlandığını görüyoruz. Bilindiği üzere aralarında Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu dört kişilik mürettabattan oluşan Spacex firmasının Axiom3 ekibi Falcon 9 roketiyle, 19 Ocak’ta 00.49’da fırlatıldı ve mürettebatın yer aldığı Dragon kapsülü 36 saat sonra Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) kenetlendi. Alper Gezeravcı’nın, ISS’de geçecek 14 günlük süre zarfında, programa dâhil edilen 13 bilimsel deneyi gerçekleştirmesi planlanmıştı.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün “ihtisas üniversitesi” olarak belirlediği üniversiteler bölgesel kalkınmaya katkı sunmak amacıyla ortaya koydukları ürünlerde markalaşma yolunda birbiriyle yarışıyor. Belirlenen 25 üniversitede teknolojiden enerjiye, gıdadan turizme kadar farklı alanlarda bulundukları bölgenin öz kaynaklarının değerlendirildiği projeler üretiliyor.
#Yükseköğretim KuruluYükseköğretim Kurulu (YÖK), ‘temel bilimler’ olarak adlandırılan matematik, fizik, kimya ve biyoloji programlarının kalitesini artırmak, bu bölümleri cazip hale getirmek amacıyla öğrencilere çift ana dal ve yan dal imkânı sağlamıştı. YÖK, kararın bu programlarda taban puanları ve başarı sıralamalarını yükselttiğini açıkladı. 2023-YKS sonuçlarına göre taban puanlar yaklaşık 10-35 puan aralığında artarken, başarı sıralamalarında da 61 binlere kadar ulaşan yükselmeler gözlendi.
#Temel Bilimlere İlgi ArttıYaptığım en keyifli, en uzun ve bitmesini istemediğim sohbetlerden oldu. Televizyoncu, müzisyen, denizci, gurme ve hayatında en önem verdiği ‘merak’ı ile yaşam gustosu olan bir Ayhan Sicimoğlu. Hayat deneyimi ve algısı ile kendisine değil bir sayfa, kitaplar çıksa yetmez. Dolu dolu geçen röportajımızı Çeşme’nin güzel havasında gerçekleştirdik. Kışın kapımıza dayandığı bu soğuk günlerde görsellerle, sohbetimizle umarım içinizi ısıtırız. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta yaşamı, entelektüelliği, içi dolu tarzı ile çok renkli bir isim olan Ayhan Sicimoğlu’nu ağırladık. Sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Yaptığım en keyifli, en uzun ve bitmesini istemediğim sohbetlerden oldu. Televizyoncu, müzisyen, denizci, gurme ve hayatında en önem verdiği ‘merak’ı ile yaşam gustosu olan bir Ayhan Sicimoğlu. Hayat deneyimi ve algısı ile kendisine değil bir sayfa, kitaplar çıksa yetmez. Dolu dolu geçen röportajımızı Çeşme’nin güzel havasında gerçekleştirdik. Kışın kapımıza dayandığı bu soğuk günlerde görsellerle, sohbetimizle umarım içinizi ısıtırız. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta yaşamı, entelektüelliği, içi dolu tarzı ile çok renkli bir isim olan Ayhan Sicimoğlu’nu ağırladık. Sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nin 21 Kasım Salı günü gerçekleşen açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ile çocuklar ve çok sayıda davetliler katıldı.
#Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim MerkeziDaha önce uzayda 203 gün kalan Andre Kuipers ve 167 gün uzayda kalıp önümüzdeki sene Artemis 2 programı ile ay yolculuğu yapacak olan Victor Glover, Hürriyet’e konuştu: “Uzay ekonomisi çok önemli, her bir dolarlık yatırım NASA’da 3 ila 7 dolar olarak geri dönüyor. Yatırımlar geleceğimiz için. Her ülke buna dahil olmalı. Ekonominin tüm alanlarını uzayda göreceğiz. Tüm göstergeler bize ekonomiler için değişim zamanının geldiğini gösteriyor” dedi.
#Andre KuipersÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen programlarda öğrenciler, not ortalaması kısıtlaması olmadan çift ana dal ve yan dal eğitimi alabilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan bu kararın detaylarına ilişkin açıklamada bulunan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Temel bilimler için yaptığımız düzenlemelerdeki ana hedefimiz bu alandaki kaliteyi artırmaya yönelik” dedi.
#YÖKAmazon Türkiye, Tuzla Belediyesi ve Habitat Derneği ortaklığında İstanbul Tuzla Şelale Eğitim Parkı’nda Teknoloji Sınıfı açıyor. “Teknolojiyle Geleceğe Gülümse” projesi ilk yılında 4 binden fazla gencin bilgisayar bilimi, kodlama, makine öğrenimi ve 3D tasarım becerileri edinmesine yardımcı olmayı hedefliyor.
#Amazon Türkiyeİzmir Körfezi'nin, hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve suların arıtılmadan denize verilmesiyle birlikte 1960’lı yıllarda Akdeniz'in en kirli noktalarından biri haline dönüştüğünü belirten Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan, "İç ve orta körfezin kuzey kısmında yaklaşık 13 kilometrelik bir sirkülasyon kanalı açılması planlanıyor. Açılırsa temizlenme süreci hızlanacaktır. Evsel ve sanayi atıklarının denize karışmasını engellersek körfez biyolojik iyileştirme ile kendi kendini temizleyecektir" dedi.
#İzmir KörfeziKanal D'nin sevilen müzik ve eğlence programı Şarkılar Bizi Söyler Türkü Gecesi ile izleyenlere keyifli anlar yaşatacak. Şarkılar Bizi Söyler konukları bu hafta Resul Dindar, İsmail Altunsaray, Ender Balkır, Tuğçe Kandemir, Kaan Kısaparmak ve Coşkun Sabah gibi değerli isimlerden oluşuyor. Konuklarından İsmail Altunsaray da merak edilenlerden biri oldu. Peki, İsmail Altunsaray kimdir, kaç yaşında, nereli? Şarkılar Bizi Söyler konuğu İsmail Altunsaray şarkıları...
#İsmail AltunsarayYÖK yaptığı açıklamayla lisans ve lisansüstü öğrencilerine verilen burs miktarları farklı miktarlarda artırdı. 100/2000 Doktora Bursu çalışan öğrenciler için 910 TL’den 2500 TL’ye, çalışmayan öğrenciler için ise 3825 TL’den 7500 TL’ye yükseltildi. Lisans Destek Bursu 1000 TL’den 1875 TL’ye çıkarıldı.
#Burs