Güncelleme Tarihi:
Işık, geçen hafta sonu gerçekleştirilen oturumla üniversiteye giriş sınavı maratonunun sona erdiğini belirterek, bu aşamadan sonra üniversite tercihlerinin gündeme geleceğini hatırlattı.
Matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerin yüzyıllardır devam eden uygarlığın temel taşları olduğunun altını çizen Işık, TÜBİTAK, Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları 2003-2023 Strateji Belgesinde de bu konunun üzerinde hassasiyetle durulduğunu söyledi.
Işık, teknoloji üretilebilmesi, teknoloji düzeyinin yükseltilebilmesi ve Türkiye'nin dışa bağımlılıktan kurtulması için uygulamalı bilimlere paralel olarak temel bilimlerin de gelişmesi gerektiğini belirtti. Son yıllarda öğrencilerin önemli kısmının temel bilimleri tercih etmediğini hatırlatan Işık, söz konusu tablonun gelecekte Türkiye'nin en önemli handikaplarından biri olacağını söyledi. Bu durumu engellemek için ülkede temel bilimlerin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Işık, üniversite sınavına giren öğrencilere "Temel bilimleri tercih edin, memur maaşı gibi burs bağlayalım" çağrısında bulundu.
"Çift anadal kontenjanını da yükselttik"
TÜBİTAK Bilim Kurulunda alınan kararla, temel bilimleri tercih edecek öğrencilere verilecek burs kapsamının genişletildiğini dile getiren Işık, şöyle konuştu:
"Temel bilimlere teşvikin artırılması amacıyla, ilk 10 bin kişiye kadar verilen bursların, ilk 25 bine yükseltilmesine ve burs miktarlarının da yeniden düzenlenmesine karar verdik. Üniversite sınavında ilk 5 bine girip temel bilimleri tercih eden öğrencilerimize, aylık 2 bin lira burs vereceğiz. Temel bilimleri tercih eden ikinci 5 bine de ayda bin 500 lira burs sağlayacağız.
YÖK ve TÜBİTAK'ın yaptığı ortak çalışmayla, çift anadal kontenjanını da yükselttik. Böylece ilk 10 binde olup başka bölümlerde okuyan, ikinci anadal olarak temel bilimleri seçen öğrencilerimiz ise ayda 750 lira burs almaya hak kazanacak."
"TÜBİTAK 2205 Yurt İçi Lisans Burs Programı"
Uluslararası Bilim Olimpiyatları ve Uluslararası Proje Yarışmasında, Türkiye adına birincilik, ikincilik ya da üçüncülük kazanan, sınavla veya sınavsız yerleşme hakkını kullanarak veya ÖSYM tarafından yapılan LYS MF puan türünde ilk 5 bin kişi arasında yer alarak; matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerine yerleşenler ile YGS-1 puan türünde ilk 5 bin kişi arasında yer alarak; felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık 2 bin lira burs verilecek.
MF puan türünde sıralamada 5 bin 1 ile 10 bin kişi arasında yer alarak üniversitelerin matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerine yerleşenler ile YGS-1 puan türünde ilk 5 bin 1 ile 10 bin kişi arasında yer alarak; felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık 1500 lira burs sağlanacak.
MF puan türünde sıralamada 10 bin 1 ile 20 bin kişi arasında yer alarak üniversitelerin matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerine yerleşen örgün lisans öğrencileri de aylık bin lira burs almaya hak kazanacak. MF puan türünde sıralamada 20 bin 1 ile 25 bin kişi arasında yer alarak üniversitelerin matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerine yerleşen örgün lisans öğrencilerine ise aylık 750 lira burs ödemesi yapılacak.