Güncelleme Tarihi:
Bu konuda yapılan bir çalışma fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinin büyük kısmının geçen yıl tercih edilme ve yerleştirmede neredeyse “sıfır” çektiğini gösteriyor. Örneğin 14 üniversitede fizik, 8 üniversitede kimya, 3 üniversitede biyoloji bölümleri hiç tercih edilmemiş. Matematik bu alanlara göre daha iyi. Hiç değilse 2,3 kişi tercih etmiş durumda.
YÖK Başkanı Yekta Saraç ile bu konuyu geçtiğimiz günlerde konuştuk. Başkan Saraç, “Aldığımız bu karar kimi çevrelerce ‘Temel bilimlere kontenjan verilmeyecek’ şeklinde sunuluyor. Bu doğru değil. Bu sene yeni bir kontenjan planlaması yapılıyor. Bunun nedenleri ortada. Elbette sadece kontenjan planlaması bu sorunun çözümü için yeterli değil” diyor. Saraç, bu alanları tercih edeceklere burs ve yeni istihdam alanları oluşturulması veya mezunlara yeni unvanlar verilmesi gibi desteklerle bu alanları daha cazip hale getirmeyi düşündüğünü belirtiyor.
Saraç, alınacak önlemlerle puanların daha da yükseleceğini ve algının değişeceğini düşünüyor.
Bu alanlarda çalışan onlarca hocanın durumunu da sordum Başkan’a. Bölümlerde az öğrenci olunca ister istemez hocaların da iş yapmayacağı algısını konuştuk. Prof.Dr. Saraç’ın “Bu bölümlerdeki hocalarımızın bilim hayatımız için çok önemli olduğunun bilincindeyiz ve bu bilim insanlarının katkılarından yararlanmayı sürdüreceğiz” sözlerinden, hocaların artık gerçek işleri olan araştırmaya daha fazla zaman ayıracağı mesajını aldım.
Temel bilimlerin geleceğiyle ilgili alınan kararlar önemli. Ünvan ve istihdam alanlarında olabilecek reel değişikliklerle bu bölümlerin kaderi değişebilir. Umarım en kısa zamanda önlemler hayata geçirilir.