Teknoloji çağının yeni vebaları ‘dijital hastalıklar’ oldu. Mesela belirtisi WhatsApp’ta aşırı mesaj atmak olan ‘WhatsAppitis’, telefonsuzluk korkusu anlamına gelen ‘nomofobi’ ya da sürekli mail kontrol etme şeklinde kendini gösteren ‘crakcberry’ gibi... Uzmanlar uyarıyor: Çocuklarınızı bu hastalıklardan koruyun.
#TeknolojiTwitter, Facebook, Tiktok... Cep telefonu, akıllı saat, tablet... Her geçen gün daha fazla vakit geçirdiğimiz sosyal medya platformları ve teknolojik araçlar, adına 'dijital çağ hastalıkları' denilen bir sürü rahatsızlığı da ortaya çıkardı. İşte “Bundan 30 yıl önce obezite bir hastalık dediğimizde 'yiyen insansan zarar gelmez' diye karşı çıkılıyordu. Bugün ise Hikikomori, WhatsAppitis dediğimizde uzaydan gelmişiz gibi bakıyorlar ama durum ciddi" diyen uzmanların ışığında yeni çağın hastalıkları ve uzmanlardan önemli uyarılar...
#Dijital HastalıklarCUMHURBAŞKANLIĞI Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, sosyal medyada paylaşım yapılamadığında kendini kötü hissetme ve telefonsuzluk korkusunu ifade eden İngilizce terimler “fomo ve nomofobia”ya karşılık Türkçe terimler kullanılması için çalışma başladığını açıkladı.
#GazetehaberleriHasta olmak akciğeriniz, bağırsaklarınız ya da idrar yollarınızın tekelinde değil. Adına akıl dediğimiz soyut düzenek de düzenli olarak hastalıklardan müzdarip olabiliyor. Dijital hayatın (biraz alacaklı gibi) kapımızı çalıp ayakkabılarını çıkarmadan içeri girdiği bu çağda, teknoloji de mental bozukluk evreninde önemli bir alan kaplamaya başladı.
#Teknoloji“Ben evde ütü yaparken, önce iş arkadaşımın mutlu düğün fotoğrafı, ardından komşumun Maldivler tatilinde eşine verdiği romantik öpücük, hemen sonra eski lise arkadaşımın iş yerindeki terfi partisinde kahkahası. Peki ya ben? Ben renklileri ütülüyorum. Herkes çok mutlu, ben hariç.”
Teknolojik aletlerin gelişmesiyle hepimiz telefon bağımlısı olduk, yan yanayken bile bir arada olamıyoruz. Radikal yazarı Cüneyt Özdemir, restoranlarda cep telefonu kullanımının sınırlanmasını önerdi. Hatta kapısına “girişte telefonların bırakılması mecburidir” ibaresini koyacak restoranı takdir edeceğini yazdı. Kelebek yazarı Onur Baştürk’ten Özdemir’e destek geldi. Baştürk, “ mekan girişinde telefon bırakmak bize sökmez, ama ‘sepet uygulaması’ yapılabilir” diye yazdı.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, insanlarda cep telefonu olmaması fobisinin (NomoPhobia) başladığını belirterek, “İnsanların yüzde 91’i cep telefonunu 7 gün 24 saat, en fazla 1 metre mesafede tutuyor. Yüzde 66’sı uyurken de telefonu yanında bulunduruyor” dedi.