Yazın kızgın sıcağı azalırken Kaş’ın manzaralı tepelerinden başlayıp Simena’da ortaçağ şövalyelerinin inşa ettiği görkemli kalede sona eren güzergâhı adımlayalım mı? Likya uygarlığının boy verdiği topraklarda bir hafta boyunca doğa ve tarihle iç içe, unutulmaz bir yürüyüş... Yola çıkmak için ihtiyacınız olan tek şey cesaret.
#Melih USLU500 kilometrelik Likya yolu, Akdeniz’in en güzel manzaralarına ev sahipliği yapıyor. İnsanların gerçekten Anadolu’nun 3000 yılını, en canlı eserlerini Myra’da amfi tiyatroda olduğu gibi görebilecekleri, Gelidonya Feneri’nde denizi seyredecekleri ve hemen her koyda denize girebilecekleri bir bölgede bu hunhar otelciliğin nedenini anlamak çok güçtür. Yürüyüş yolunun trafiğe kapatılması gerekir; sadece insanlar, bisiklet ve bunun gibi araçlarla gezilebilmelidir. Bu bölgede, hele kıyılarda otel ruhsatı verilmemesi gerekir. Koylardaki tekne trafiğine dikkat edilmelidir. Kirliliğin en önemli unsurlarından biri son zamanlardaki sorumsuzca tertiplenen ve yürütülen tekne gezileridir.
#Likya YoluGünümüzde Teke Yarımadası olarak bilinen Antalya ile Fethiye arasındaki bölgede gelişen Likya uygarlığı, ardında sadece görkemli bir kültürel miras değil aynı zamanda çarpıcı efsaneler de bıraktı. Bu hafta birbirinden zarif antik kentlerin büyüleyici atmosferinde Likya’nın mitolojik hikâyelerinin izini sürelim.
#Teke Yarımadası“Keşfe giden yolda zekânın fazla rolü yok. İnsanın bilincinde bir sıçrama olur ki siz buna ister sezgi deyin, ister başka bir şey...” Einstein, bu sözlerle doğaçlama çıkılan gezileri de kastetmiş olabilir mi bilmiyorum ama bu kez sezgisel rotamız 2.400 yıllık sarp bir uygarlığa uzanıyor. Arykanda’dayız, Akdeniz’in ‘en yüksek kayalığının yanındaki yer’de...
#SeyahatBir bölgenin coğrafyası o bölgenin yerleşimini etkileyen bir özelliğe sahiptir. Yerleşimini etkileyen durumlar özellikle bölgenin engebeli olması, yağış almasına, turizm faaliyetleri, sanayileşme, ulaşım gibi birçok etken bulunmaktadır. 7. Sınıf sosyal bilgiler konuları içerisinde yer alan yerleşmeyi etkileyen faktörler konu anlatımı ile ilgili detaylar yer almaktadır.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Yerleşmeyi Etkileyen Faktörler Konu AnlatımıÜlkemiz 7 coğrafi bölgeden oluşan her bölgenin kendine ait özellikleri bulunan nüfus yapısının da her bölgede farklılık gösterdiği ülkelerden bir tanesidir. Ülkemizin her bölgesinde farklı özelliklerde olması dolayısıyla Türkiye'de meydana gelen nüfus yapısı da farklılıklar göstermektedir. 7. Sınıf sosyal bilgiler dersi Türkiye'nin demografik özellikleri konu anlatımı ile ilgili detayları derledik.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Türkiye'nin Demografik Özellikleri Konu AnlatımıBen yazı kasımda bitirenlerdenim. Güneyde yaz kasım ayının ortalarına kadar devam ediyor ve inanın özellikle eylül ve ekim aylarında Antalya çok daha keyifli oluyor. Geçen yazımda Fethiye’den bahsetmiştim. Bu yazımda da Fethiye gezisinin devamında yolculuk ettiğim Çıralı, Olimpos, Adrasan ve Finike’den bahsedeceğim. Ülkemizin gizli kalmış cennet köşeleri diyebilirim. Gezip görmekte fayda var. Neden mi? Gelin anlatayım…
#AdrasanFethiye ile Antalya arasında kalan büyük yarımada, haritalarda Teke Yarımadası olarak yazılıyor olsa da tarih boyunca ‘Likya’ olarak bilinir. Bu coğrafyayı bana adım adım keşfetme imkânını veren Likya Yolu’nu seneler önce ilk defa yürüdüğümde “Acaba tekrar buralardan geçer miyim?” sorusunu sormuştum kendi kendime. ‘Evet’ yeniden geçtim üstelik bu kez koşarak...
#Fethiyeİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, dün Marmara'da peş peşe meydana gelen 3 deprem, Ege Denizi ve bugün de Yunanistan'ın batısında İyon Denizi'nde meydana gelen depremlerle ilgili hurriyet.com.tr'ye önemli açıklamalarda bulundu. Üç depremin birbirini tetiklemediğini belirten Ercan, Marmara'da meydana gelen 4.2'lik depremin ardından büyük bir deprem beklemediğini söyledi ve ekledi: ''Marmara, 1999 depreminden sonra aşırı boşaldığından yakın sürede büyük bir deprem beklemiyorum. Ne var ki, ana deprem oluncaya dek Marmara’da bu ile bundan büyük gerginlik depremleri olacaktır. Geciken Kentsel Dönüşüm ivedilikle bitirilmelidir. Yoksa çok üzüleceğiz.''
#Ahmet Övgün ErcanMaltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Ercan, Bodrum Yarımadası’nın depremselliği, kırıklar ve yer yapısını belirlemek amacıyla ekibiyle çalışmalara başladı. Bodrum Yarımadası’nda bir haftadır deprem yaratıcı kırıkları incelediklerini kaydeden Prof.Dr. Ercan, "İki ana kırık gözledik. Bunlardan birincisi Gökova Körfezi’nin güneyinde Bodrum, Gümbet, Bitez Karaincir, Akyarlar önünden Ege Denizi’ne kavuşan diri bir kırıktır. Bu kırık genç olduğu için 6,5-6,7 değerinde bir deprem üretebilir" dedi.
Antalya’daki Teke Yarımadası’nın güney ucunda 977 metrelik Eren Tepe yükseliyor. Zirvesinden aşağıya bıçak gibi inen sırt Markiz Tepe’ye doğru alçalıp Gelidonya Feneri’nin önünde denize dalıyor. Uzantısı Beşadalar’ı oluştururken, Finike ve Antalya körfezlerini de bölüyor. Tarihi Likya Yolu’nun en güzel manzaralı yürüyüş parkurlarından biri bu tepenin eteğinde. Markiz Tepe - Adrasan parkurunda güneşli bir ekim günü yaklaşık altı saat yürüdüm. Patika çam, meşe korularının içinden geçiyordu. Doğa sonbahar yağmurlarıyla canlanmış, siklamenler açmıştı. Ciğerlerimi adaçayı, kekik, biberiye kokularıyla, hafızamı birbirinden güzel koy manzaralarıyla doldurdum.
Hobiler boş vakitlerinizde ruhunuzu dolu tutan etkinlikler. Herkes bir hobi sahibi olabilir. Bir ya da birkaçıyla uğraşarak hem kendinizi geliştirip zamanınızı değerlendirebilirsiniz, hem de yeni insanlarla tanışabilirsiniz. Yalnızlığını gidermek, bir kız arkadaş bulmak, yeni iş bağlantıları kurmak için hobi kurslarına yazılanların sayısı hiç de az değil. İşte size birçok sosyalleşme önerisi. Siz sadece nasıl tiplerle karşılaşmak istediğinize karar verin.
Bugüne kadar gizli kalmış, tarih ve doğa tutkunlarının keşfini bekleyen bir güzellik Gömbe. Antik çağ insanları "Komba" demiş bu efsaneler yaylasına. Artemis adına tapınak yapmış, ardından erken Hıristiyanlık dönemini yaşamış. Ne zaman ki Anadolu ereni Abdal Musa Sultan’ın yolu düşmüş buraya, keramet sahibi olmuş Gömbe’nin buz gibi suları. Bu keramet sürer gider günümüzde de.
Akdeniz, yüzyıllardır uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir bölge. Dağlarından denizine tarihi kalıntılara rastlamak mümkün. Antik dönemin en bilinen uygarlıklarından Likya’nın dağları ve yaylaları bir kitaba konu oldu. 36 yıllık dağcı Ömer Faruk Gülşen, ‘Likya’nın Dağları ve Yaylaları’ adlı kitabında, Beydağları’ndaki zirvelere, yaylalara nasıl ulaşılacağını anlattı.