Yeni bir araştırmaya göre long COVID yani uzamış COVID geçirenlerin sayısı hiç de az değil. Yorgunluk, beyin sisi, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı gibi geçmek bilmeyen bazı semptomlardan şikâyetçiysek uzamış COVID olma ihtimalini göz ardı etmemeliyiz.
#COVIDGece gündüz demeden canla başla hayat kurtarmaya çabaladılar, günlerce sevdiklerinden uzak kaldılar, koruyucu giysilerin altında zar zor nefes alırken hastalarına nefes olmaya çalıştılar. Maskeler yüzlerinde, tanık oldukları kayıplar ruhlarında derin izler bıraktı. Salgının başlangıcının üzerinden üç yıl geçti, pek çok şey eski haline döndü. Peki ya sağlık çalışanları pandemiden önceki hayatlarına dönebildi mi?
#Covid-19Koronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkCovid 19 vakalarının artmasıyla hastalıkla ilgili bazı bilgiler de merak ediliyor. Uzmanlar vaka sayılarının artışa geçmesiyle yeni varyant BA 5'e karşı da uyarıyor. Peki Covid kaç günde geçer? Koronavirüsün yeni varyant BA.5 belirtileri neler? Covid-19 hastalık süresiyle ilgili detaylar...
#Covid Kaç Günde GeçerOmicron XE varyantıyla birlikte koronavirüs varyantları yeniden gündeme geldi. Bunlardan biri olan delta virüsü belirtileri de merak edilenler arasında yer alıyor. Koronavirüsün tehlikeli varyantlarından olan Delta varyantı ve Delta Plus virüsü belirtileri, Türkiye'de yaygın olarak görülmüştü. Peki, delta virüsü nedir, belirtileri nelerdir? İşte delta virüsü gün gün belirtileri...
#Delta VirüsüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "Salgında vaka sayıları düştükçe ve gündem değiştikçe insanlar hem önlemlerden uzaklaşıyor hem de aşılanma dozlarının önemini gözden kaçırıyor. Yaz döneminin bu şekilde süreceğini düşünüyorum. Sonbahardan itibaren vakalarda tekrar tırmanış görebiliriz. Lütfen vatandaşlarımız aşılarını unutmasın" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerProf. Dr. Hakan Oğuztürk, koronavirüsü yenen fakat çeşitli semptomlarla mücadele etmeye devam eden hastaları, “Bilinçsiz kas gevşetici ya da ağrı kesici ilaç kullanımından kaçınmak gerekiyor” diye uyardı ve “COVID-19 sonrası takip polikliniklerine başvuru yapılarak devam eden sorunların çözümü için profesyonel destek alınması doğru olacaktır” tavsiyesi yaptı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUCovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19Koronavirüs salgınıyla ilgili en büyük bilmecelerden biri olmaya devam eden ve bilim insanlarının hala üzerinde araştırmalar yapmayı sürdürdüğü 'uzun kovid' dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını kâbusa çevirmeye devam ediyor. Uzun Kovid yaşayan kişilerin en büyük dertlerinden biriyse çok büyük sıkıntılara yol açan koku kaybının iyileşmemesi oluyor...
#Uzun KovidUzmanların, koronavirüsün bugüne kadarki en bulaşıcı varyantı olduğunu belirttiği Omicron, tüm dünyada hızla yayılıyor. Bununla beraber hastalar hafif semptomlar gösterdiği için virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sıklıkla grip ya da soğuk algınlığıyla karıştırılabiliyor.
#KoronavirüsBurun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlik gibi belirtileriyle daha çok soğuk algınlığı ve mevsimsel grip gibi geçirilen Omicron varyantı, buna karşın özellikle aşısızlar, eksik aşılılar, bağışıklığı düşük ve kronik hastalıkları olan risk grubundaki kişilerde ağır seyrederek ciddi sonuçlara yol açabiliyor. KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Atar, Omicron ile birlikte son günlerde sık görülen enfeksiyonları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmicronKoronavirüsün Omicron varyantına yakalananların sayısı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artıyor. Bununla beraber PCR testindeki kurallarda değişiklik olup olmayacağı da tartışılıyor. En son Güney Afrika’da yapılan bir araştırma PCR testleriyle ilgili önemli bir sonucu ortaya çıkardı. Araştırmada burundan alınan örneklerin Omicron’un tespiti için en iyi yol olmadığı saptandı. Peki Omicron için PCR test örneklerinde değişiklik mi yapmak gerekiyor? En doğru sonucu hangi test veriyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsAvrupa’da Omikron varyantına bağlı yaşanan vaka artışlarının Türkiye’de de ocak ayından itibaren etkili olabileceği ihtimaline karşı hazırlıklar başladı.Tat ve Koku alma duyusunun kaybı, sadece basit birer rahatsızlık değildir. Altta yatan sebeplere bağlı olarak ciddi hastalıkların habercisi de olabilirler. Soğuk algınlığı, alerji veya kronik rinitle ilgili olmayan aniden gelişen koku veya tat alma kaybı yaşanması durumunda, mutlaka en kısa süre içinde bir doktorla görüşülmesi gerekir. Bu semptom ayrıca çağın yeni salgını koronavirüste de sıklıkla görülünce vatandaşlar değişen mevsim ile birlikte rahatsızlığının ne olduğunu merak ediyorlar. Bilindiği üzere Koku ve tat almaya bağlı gelişen ciddi sağlık sorunlarından biri de COVID-19'dur enfeksiyonudur. İşte konu hakkında detaylı bilgiler.
#Kovid 19Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, 'Omicron' varyantında bazı semptomların değiştiğini belirterek, "Koku, tat kaybı biraz belirti gibiydi. Ne yazık ki yeni varyant biraz daha sinsi. Koku, tat kaybını çok yapmıyor. Koku, tat alabiliyorsunuz ama birden öksürük, ateş, solunum sıkıntısı ile seyredebilir. Gribal belirtiler, baş ağrısı, kas ağrısı, öksürük, solunum sıkıntısı, ateşi olan kişiler, mutlaka PCR testini yaptırsınlar" dedi.
#KoronavirüsTat ve Koku alma duyusunun kaybı, sadece basit birer rahatsızlık değildir. Altta yatan sebeplere bağlı olarak ciddi hastalıkların habercisi de olabilirler. Soğuk algınlığı, alerji veya kronik rinitle ilgili olmayan aniden gelişen koku veya tat alma kaybı yaşanması durumunda, mutlaka en kısa süre içinde bir doktorla görüşülmesi gerekir. Bu semptom ayrıca çağın yeni salgını koronavirüste de sıklıkla görülünce vatandaşlar değişen mevsim ile birlikte rahatsızlığının ne olduğunu merak ediyorlar. Bilindiği üzere Koku ve tat almaya bağlı gelişen ciddi sağlık sorunlarından biri de COVID-19'dur enfeksiyonudur. İşte konu hakkında detaylı bilgiler.
#Kovid 19Koronavirüsün Omicron adı verilen son varyantı dünya çapında yayılmaya ve korku yaratmaya devam ederken uzmanlardan flaş bir uyarı geldi. Doktorlar çocukların da bu varyanta yakalandığını belirterek varyantın ortaya çıkardığı sıra dışı belirtiyi açıkladı.
#OmicronSoğuyan havalarla birlikte çeşitli nedenlerle öksürük günlük yaşantıda sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunu haline geldi. Krup, soğuk algınlığı, grip ve koronavirüs gibi gündemdeki hastalıkların belirtisi olabilen ökürük koronadan nasıl ayırt edilir? Öksürük korona belirtisi mi, hangi öksürük grip hangisi korona belirtisi olabilir? İşte öksürüğü grip ve koronavirüsten ayırt eden özellikler...
#Öksürükİlk Güney Afrika’da keşfedilen, çok fazla mutasyona uğradığı için dünyayı tedirgin eden koronanın Omikron varyantı dünyayı sıra dışı tedbirlere itiyor. Ancak Omikron’un hafif semptomlara yol açtığına dair ilk veriler, ‘Yoksa salgının sonu için iyi haber mi’ sorularına neden oluyor.
#KoroanvirüsTat ve Koku alma duyusunun kaybı, sadece basit birer rahatsızlık değildir. Altta yatan sebeplere bağlı olarak ciddi hastalıkların habercisi de olabilirler. Soğuk algınlığı, alerji veya kronik rinitle ilgili olmayan aniden gelişen koku veya tat alma kaybı yaşanması durumunda, mutlaka en kısa süre içinde bir doktorla görüşülmesi gerekir. Bu semptom ayrıca çağın yeni salgını koronavirüste de sıklıkla görülünce vatandaşlar değişen mevsim ile birlikte rahatsızlığının ne olduğunu merak ediyorlar. Bilindiği üzere Koku ve tat almaya bağlı gelişen ciddi sağlık sorunlarından biri de COVID-19'dur enfeksiyonudur. İşte konu hakkında detaylı bilgiler.
#GripTat ve Koku alma duyusunun kaybı, sadece basit birer rahatsızlık değildir. Altta yatan sebeplere bağlı olarak ciddi hastalıkların habercisi de olabilirler. Soğuk algınlığı, alerji veya kronik rinitle ilgili olmayan aniden gelişen koku veya tat alma kaybı yaşanması durumunda, mutlaka en kısa süre içinde bir doktorla görüşülmesi gerekir. Bu semptom ayrıca çağın yeni salgını koronavirüste de sıklıkla görülünce vatandaşlar değişen mevsim ile birlikte rahatsızlığının ne olduğunu merak ediyorlar. Bilindiği üzere Koku ve tat almaya bağlı gelişen ciddi sağlık sorunlarından biri de COVID-19'dur enfeksiyonudur. İşte konu hakkında detaylı bilgiler.
#GripKoronavirüsün akciğer, kalp ve beyinde yarattığı hasarın yanında gözü de etkilediğine dair bulgular artıyor. Yapılan araştırmalarda Covid-19 nedeniyle göz problemlerinin son zamanlarda sık görüldüğünün altı çiziliyor. Peki Covid-19 kalıcı ya da geçici görme kaybına neden olabilir mi? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsHavaların soğuması ve bir yandan da pastırma sıcaklarının gelmesiyle birlikte hızla değişen hava durumu haliyle hastalıkları da beraberinde getiriyor. Bunlardan en çok karşılaşılan burun tıkanıklığı ise koronavirüs belirtileri ile karıştırıldığından nasıl anlaşılacağı merak ediliyor. Peki, burun tıkanıklığı korona (covid-19) belirtisi midi? İşte koronavirüs ve girp belirtileri arasındaki farklar ve benzerlikler...
#Koronada Burun TıkanıklığıHavaların soğumasıyla birlikte geniz akıntısı, burun akıntısı gibi belirtiler korona (Covid-19) belirtileriyle karıştırılmaya başlandı. Soğuk algınlığı, grip gibi nedenlerde rastlanan geniz akıntısı sorunu yaşayanlar, koronada geniz akıntısı olur mu araştırmaları içerisindeler. Peki, geniz akıntısı koronavirüs belirtisi mi yoksa grip mi? İşte grip ve koronavirüs belirtileri ve arasındaki farklar...
#Geniz AkıntısıTat ve Koku alma duyusunun kaybı, sadece basit birer rahatsızlık değildir. Altta yatan sebeplere bağlı olarak ciddi hastalıkların habercisi de olabilirler. Soğuk algınlığı, alerji veya kronik rinitle ilgili olmayan aniden gelişen koku veya tat alma kaybı yaşanması durumunda, mutlaka en kısa süre içinde bir doktorla görüşülmesi gerekir. Bu semptom ayrıca çağın yeni salgını koronavirüste de sıklıkla görülünce vatandaşlar değişen mevsim ile birlikte rahatsızlığının ne olduğunu merak ediyorlar. Bilindiği üzere Koku ve tat almaya bağlı gelişen ciddi sağlık sorunlarından biri de COVID-19'dur enfeksiyonudur. İşte konu hakkında detaylı bilgiler.
#GripMevsim geçişleriyle birlikte ortaya çıkan burun akıntısı belirtilerinin altında yatan nedenler sıklıkla araştırılıyor. En çok da koronavirüs belirtileri arasında burun akıntısının olup olmadığı merak edilirken, grip ve nezle ile koronavirüs arasındaki ilişki de belirtilerin hafife alınmaması gerektiği gerçeğini ortaya koyuyor. Peki, koronada burun akıntısı olur mu? İşte, en belirgin koronavirüs ve grip belirtileri…
#Koronada Burun Akıntısı