Hafif semptomları görmezden gelmeyin

Güncelleme Tarihi:

Hafif semptomları görmezden gelmeyin
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2022 15:41

Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, koronavirüsü yenen fakat çeşitli semptomlarla mücadele etmeye devam eden hastaları, “Bilinçsiz kas gevşetici ya da ağrı kesici ilaç kullanımından kaçınmak gerekiyor” diye uyardı ve “COVID-19 sonrası takip polikliniklerine başvuru yapılarak devam eden sorunların çözümü için profesyonel destek alınması doğru olacaktır” tavsiyesi yaptı.

Haberin Devamı

Koronavirüs geçiren hastaların sorduğu soruların başında ‘Hastalık sonrası sağlığıma tamamen kavuştum mu?’ geliyor. Koronavirüsü yenen hastaların aylar sonra bile yorgunluk, tat ve koku kaybı, baş ağrısı gibi semptomlardan etkilenebileceğini belirten Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Hastaların iyileşme sürecinde kendi sağlıklarını takip etmesi oldukça önemli. Halsizlik, kas, eklem ve baş ağrıları olan hastaların, bilinçsiz kas gevşetici ya da ağrı kesici ilaç kullanımından kaçınması gerekiyor. COVID-19 sonrası takip polikliniklerine başvuru yapılarak devam eden sorunların çözümü için profesyonel destek alınması en doğru seçenek olacaktır” dedi. Oğuztürk’ün değerlendirmeleri şöyle oldu:

Hafif semptomları görmezden gelmeyin


KALICI HASAR OLABİLMEKTE

“COVID-19 hastalığı geçirilmiş olsa bile uzayan bir süreçte yorgunluk, halsizlik, eklem ağrıları ve fazla oranda öksürük şikâyetleri devam edebilmektedir. Bunlara ek olarak koku veya tat kaybı, hafıza, konsantrasyon veya uyku sorunları ve saç dökülmesi de görülen belirtiler arasındadır. Genel olarak akciğerde hasar oluştursa da bu hastalık kalp ve beyin başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasara da neden olabilmektedir.

Hafif semptomları görmezden gelmeyin


UYKU-EGZERSİZ-BESLENME

Semptomların hızlıca düzelmesi adına sakinlik, rahatlama, yeterli uyku, düzenli egzersiz yapılması ve stresli durumlardan kaçınmak gerekiyor. Çeşitli fizik tedavi uygulamaları ya da uzman kontrolünde medikal tedaviye başlanması gerekebilir. Buna ek olarak beslenme düzeninin sağlanarak, aşırı tuz ve şekerden uzak durarak, protein ile vitamin içerikleri yüksek, taze sebze, meyve, beyaz et ve balık tüketilmelidir.”

Hafif semptomları görmezden gelmeyin


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!