Ateşte pişmiş köftesi, pufidik ekmeğinin arasından göz kırpan hamburgeri elimize aldığımız anın mutluluğuna tüm dünya gibi biz de bağımlıyız. Yetenekli şeflerin finedining’i bir kenara bırakıp burgere dönme serüvenine birkaç yıldır şahitlik ediyoruz ama ülkemizdeki iyi örneklerin geçmişi sandığımızdan daha köklü. Peki, tutkunu olduğumuz hamburgerin ‘kusursuz’unun sırları neler?
#BurgerBu hafta ‘Yoldan Çıkaran Duraklar’ serimizde, Doğan Burda Ankara Temsilcisi Erdal İpekeşen ve Tat dedektifi Sinan Hamamsarılar’ın katkılarıyla Ankara-Bodrum rotası var. 720 kilometrelik otoyol, farklı medeniyetlerden izler taşıyan bir zaman yolculuğu hattı gibi. Denize giden yolda karşınıza çıkacak bu 11 lezzet, tarih ve doğa durağı sizi şaşırtacak.
#AnkaraBayram tatiline bir hafta kaldı. Yola otomobiliyle çıkacaklar için en sık kullanılan rotaların haritalarını paylaşmaya devam ediyoruz. Bu haftaki istikamet İstanbul’dan Antalya’ya doğru... Yolun uzunluğu 698 kilometre. En fazla 5 kilometre sapmayla “İyi ki uğramışım!” diyeceğiniz pek çok iç açıcı durak var; doğal güzellikler, lokantalar, antik kent ve sevimli köyler... Doğal güzellik, antik kent, köy ve müze seçimini Hürriyet Seyahat ekibi yaptı, lezzet mekânlarını Tat dedektifi Sinan Hamamsarılar belirledi.
#İstanbul Antalya Arası DuraklarHafta sonu ile birleşerek dokuz günü bulan tatil için binlerce kişi aracıyla yola çıkacak. Kimi memleketine, kimi sahillere gidecek. Hedef, varılacak yer ama yolun kendisi de bir deneyim ve o deneyimi zenginleştirmek mümkün. Sizin için Türkiye’nin yaz aylarında en sık kullanılan rotalarını inceledik, yoldan çıkaran durakları derledik, bir harita üzerine işledik. Bu haritada doğal güzellikler de var, lezzet molası verilecek yerler de, hep tabelasını gördüğünüz ama hiç gitmediğiniz antik şehirler de. Kimi Bodrum yönünde, kimi İstanbul. Doğal güzellikler ile antik kentler seçimini Hürriyet Seyahat ekibi yaptı, lezzet mekânlarını tat dedektifi Sinan Hamamsarılar belirledi.
#BODRUMAnadolu’nun lezzet envanterini çıkarmaya ömrümüz yetmez. Köyden köye değişen tarifleriyle, her ilin kendine has dokunuşlarıyla yaptığı benzer yemeklerle, kocaman bir damak hafıza ağı olan bu toprakların gezisi de bir başka doyurucu oluyor. Instagram’da Tat Dedektifi adlı hesabımı açtıktan sonra profesyonel hayatta sürdürdüğüm işimi bırakıp, Anadolu’nun en özel ürünlerini, üreticilerini, yemeklerini tatmak için çokça seyahat ettim. 5 yıl içerisinde 500 bin kilometreden fazla yol yaptım! Her seyahatimde yeni bir peynir çeşidi, bir balcı, bir ot, bir pişirme ya da saklama tekniği öğrendim, öğrenmeye de devam ediyorum. Bu da beni hep yeni seyahatlere yönlendiriyor. Bugün de sizlere Anadolu’da bulabileceğiniz özellikli yemek ve ürünlerden bir liste yapmak istedim. Olur da bir hafta sonu seyahati planlarsanız bu liste yeme-içme rotası olarak size yol gösterebilir.
#Yol LezzetleriKüratör Jan Boelen, ‘Okullar Okulu’ başlığıyla yarın açılacak 4. İstanbul Tasarım Bienali’ni anlattı: “Bienaller gibi sergilere bu çağda ihtiyacımız var mı? Belki de ihtiyacımız olan başka bir şey. Tasarım eğitimi, küresel olarak bir tür krizde. Neyi nasıl ürettiğimizi, tasarım eğitiminin nasıl olması gerektiğini yeniden düşünmeliyiz.”
#Jan BoelenZavallı ‘gurme’ kelimesi! Bu kadar yanlış kullanılan, hırpalanan, ayağa düşürülen başka bir kelime yoktur sanırım. Onun için ben gurme değilim; olsam olsam ‘şikemperver’ olabilirim. Yani midesine düşkün, yemeği seven bir adam... Ama siz bu konuda iddialıysanız önce bu işin pirinin belirlediği fiziksel özellikleri taşıyıp taşımadığınıza bir bakın...
#Brillat-SavarinEkmek yerine marul kullanabilir, kokoreçlisini yapabilir hatta sebzelerle vegan versiyonunu hazırlayabilirsiniz. Yalnızca köfte ve ekmek değil, aklınıza gelen her malzemeyle yapabileceğiniz, sınırsız alternatifli bir yiyecek burger. Peki dışarıdayken en iyisi nerede yenir? Yeme-içme meraklısı Sinan Hamamsarılar, bu sorunun peşine düştü ve dört yıllık bir çalışmanın ardından Burger Haritası sitesini kurdu.
#Burger HaritasıAnkara Hürriyet Başkent’in lezzet dünyasını hafiyeliyor. Hürriyet’in gizli tat dedektifi “Hafiyesi MihTAT”, bir süredir restoranların bahçesine, salonuna, mutfağına sızdı. İşbirlikçileri, derin bağlantıları da var bu leziz görevde: tüm kentliler. Muh(a)birleri de var mutfakta. Sloganımız basit, “Herşey ağız tadıyla...”
"Türkiye’deki çocukların da Avrupa’daki yaşıtları gibi kaliteli oyunlar izleme hakkı var” düşüncesiyle üç sene önce yola koyulan Atta Festival, çocukları (ve hatta bebekleri) İspanya’dan Danimarka’ya farklı ülkelerden nitelikli oyunlarla buluşturuyor. Türkiye’de türünün tek örneği olan Bebekler ve Çocuklar için Uluslararası Sanat Festivali - Atta Festival 10 Aralık’a kadar sürüyor. Festivali kurucusu Hakan Silahsızoğlu’ndan dinledik...
#Atta Festival