Kimi 100 yıllık ekşi mayadan yapılıyor, kimi atalık buğday unundan... Hiçbirinde katkı maddesi yok; hepsi bildiğimiz ekmekleri bize unutturacak lezzet ve nitelikte... Jürimiz ‘gerçek ekmek’ denilen ekşi mayalı ekmeklerin en iyilerini bulabileceğimiz adresleri seçti.
#EkmekGiresun'da dededen kalan fırıncılık mirasını sürdüren Orhan Paylan, iyi ekmek yapmanın sırrının sadece ekşi maya ile sınırlı kalmadığını, ekmeğin pişirildiği fırının da önemli olduğunu söylüyor. Karadeniz’de tek içten yanmalı taş fırın ustasının kendisi olduğunu ileri süren Paylan, iyi ekmek yapmanın sırlarını paylaştı.
#FırınMemleketin her bir köşesinde onlarca farklı tandır kebabı pişiriliyor. Hepsi birbirinden lezzetli… Keçi, kuzu hatta dana etinden yapılan da var. Pişirme tarzları bölgelere göre farklılık gösteriyor ama lezzet hep baki… Pide, domates, biber ve soğansa tandırın ayrılmaz arkadaşları…
#ASUMAN KERKEZEkmek aşkımız 17-18’inci yüzyıl Avrupalı gezginlerinin yazdıklarıyla ve Evliya Çelebi’nin kaydettiği 46 çeşidiyle dillere destan ama bir noktada gelenekselle bağımız kopmuş… Bu hafta Dünya Ekmek Günü vesilesiyle unutulmayıp günümüze taşınabilmiş o nadide ekmeklerimizin birkaçını hatırlayalım istiyorum. Tabii evinin şefleri için de pratik ekmek tariflerim var…
#EkmekZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıTarih Vakfı yemek seminerleri düzenliyor. Romu Ristorante Ataköy’de; Ferida, Şaşkınbakkal’da açıldı. Sur Balık’ın menüsüne zerdeçallı-ballı balık, avokadolu karides gibi tatlar eklendi. Folks’un 1’inci yaş günü kutlaması ve Pizza Il Forno’nun Anneler Günü kampanyasıyla yeme-içme dünyasından haberler burada
#SuşiTemmuzda tezgâhlara çıkar, eylülde bollaşır... Ekim sonuna kadar en yağlı ve en leziz olduğu zamanlardır. Gastronomik açıdan dünyaya tanıtılacak en değerli lokal lezzetlerimizden sardalyanın en sevdiğim hali, asma yaprağında yapılan ızgarasıdır. Sardalyanın pilakisini ekmeği bana bana yemek de müthiş oluyor.
#SardalyaBalık lokantası konusunda ben klasikçiyim. Anlamsız yaratıcılıkları, soyalı, hardallı, aşırı soslu mezeleri gereksiz bulanlardanım. Ama klasikle sıradanı karıştırmamak gerektiğini düşünüyorum. Nicelikten ziyade niteliğiyle bizi tavlayan mekânların yeri her zaman başkadır. İşte tam da bu yüzden bayıldım Rumelihisarı’nda yeniden açılan Arşipel Balıkçısı’na...
#Balık