Gramajın kalkması tüketcinin zararına

Güncelleme Tarihi:

Gramajın kalkması tüketcinin zararına
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2007 00:00

Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, "ekmekte gramaj standardının kaldırılmasının tüketicinin zararına olacağı" görüşünü savundu.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İlkbahar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığında "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği"nde yapılması düşünülen değişiklikle ilgili taslağın, kamuoyunun görüşüne açıldığını ve Halk Ekmek olarak da söz konusu taslağa görüş bildirdiklerini dile getirdi.

Normal ekmeğin belirli bir gramajda olmamasının "piyasada belirsizlik yaratacağını, bu durumda da tüketicilerin, ekmeğin fiyatını kıyaslayamaması nedeniyle aldatılabileceğini" ifade eden İlkbahar, şunları kaydetti:

"Çeşit ekmeklerde gramajın serbest olabilir, ancak normal ekmekte standart olmalıdır. Normal halk tipi ekmeğin 300 gramda üretilip satılması, ekmek üretim maliyetini de düşüreceğinden, hem üretici hem de tüketici lehine olan bir uygulama olacaktır. 200 gramlık bir ekmeğin işçilik, yakıt, genel gider ve nakliye maliyeti 300 gramlık ekmeğin giderlerine eşdeğerdir.

Normal ekmek olduğu halde ’ata ekmeği’, ’taş fırın ekmeği’ gibi değişik isimlerde çıkan normal ekmeğin de bu standarda uydurulması gerekir. Günümüzde bu ekmekler sanki farklıymış gibi gösterilip, tüketici ciddi manada mağdur edilmektedir."

İlkbahar, ayrıca tebliğ taslağına göre gramaj serbestisinin getirilip, düşük gramajlarda normal ekmek üretilmesi halinde, Halk Ekmek’in kendi üretim standardından vazgeçmeyip, tüketiciye sağlıklı ve hijyen ekmek üretmeye devam edeceğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!