İrlandalı bir toprak sahibiyle ailedeki mürebbiyenin çocuğu. Oxford’dan mezun oldu. Bugünkü sınırlarımızda kalan Karkamış’ta, Kuzey Suriye’de muhtelif kazılarda çalıştı. Modern bir Arap milliyetçisi oldu. 19 Mayıs 1935’te yani bundan 85 yıl evvel bir motosiklet kazasıyla genç yaşta öldü. İlginç bir imparatorluğun ilginç adamlarındandır.
#YAZARİSTANBUL Üniversitesi Orman Fakültesi’nde 40 yıl hocalık yaptıktan sonra emekli olan toprak ilmi ve ekoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı çalıştaya sunduğu bildirisinin ‘sonuç’ bölümünde çarpıcı bilgiler veriyor.
#YazarGönüllülük sayesinde her yıl yüz milyonlarca insan, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için zamanını ve becerilerini kullanıyor. Kendimiz dışındaki canlıların yaşamlarını iyileştirmeye yardımcı olmanın ve bunu gerçekleştirirken bir yardımsever kuruma dahil olmanın mutluluğu paha biçilemez değerde. ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği), gönüllülerin desteğiyle bugünlere geldi.
#YALÇIN BAYER‘Milas’ın Ilbıra Dağı Kazdağları mı oluyor?’ (7 Kasım 2019) başlıklı yazımızın altından beklemediğimiz bir ‘zultanit taşı’ zenginliği ortaya çıktı. Ilbıra’nın Didim-Akbük-Kıyıkışlacık sınırlarında Bafa’ya dönük yüzünde, Etibank’ın alüminyum boksit madeni içinde çıkan yan ürünün adının zultanit taşı olduğunu söyledik. Milenyum Madencilik üzerine kayıtlı bu madenin ruhsat sahibi Murat Akgün’ün sözlerine de köşemizde yer verdik (15 Kasım). 6 sayfalık açıklamada yer alan bazı hususları aktarmak için bir özet yapalım:
#YazarAtatürk’ün 15 Ekim 1927’de, yani 92 yıl önce dün, CHP’nin 2. büyük kongresinde 6 günde 36.5 saat süren konuşmasında okuduğu Nutuk’un kitaplaştırılması iki yıl içinde tamamlanır. İlk olarak Türk Tayyare Cemiyeti tarafından 2 cilt halinde basılır. 1. cilt metni, 2. cilt ise belgeleri içerir. O dönem henüz Harf Devrimi gerçekleştirilmediği için basım Arap harfleriyle yapılır.
#YazarMustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta anlattığı Samsun’a çıkış öyküsünde, genel olarak üç görüş ileri sürülmekte olduğunu söyler: “Birincisi, İngiliz himayesini talep etmek. İkincisi, Amerikan mandasını talep etmek. Üçüncüsü ancak yöresel kurtuluş çareleri aramaktı. Ben, bu kararların hiçbirisinde isabet görmedim. Osmanlı ülkeleri hepten parçalanmıştı. Ortada bir avuç Türk’ün barındığı bir ata yurdu kalmıştı... Son konu onun da paylaşılmasıydı. O halde ciddi ve hakiki karar ne olabilirdi? Efendiler, bu vaziyet karşısında bir tek karar vardı. O da ulusal egemenliğe dayalı kayıtsız şartsız ve bağımsız bir Türk devleti kurmak.”
#YazarMUĞLA-Fethiye’nin Karacaören Mahallesi’nin 25 yıllık muhtarı Tacettin Akça, 4 rakibi ile yarıştı. Bunlardan birisi de (39) Arife Dikmentepe’ydi. Akça ve Dikmentepe 56’şar oy aldı. Köydekiler muhtara, “Yap bir babalık, görevi Arife’ye devret. Tecrübelerini de onunla paylaş” der. Ama muhtar, “Nuh” deyip, peygamber demez.”
#YazarlarKA.DER verilerine göre 8 bin 257 belediye başkan adayının 652’si, 30 büyükşehiri yönetmeye talip 316 belediye başkan adayının 34’ü, 452 il belediye başkan adayının 38’i, 2 bin 297 ilçe belediye başkan adayının 174’ü kadın adaylardan oluştu. MHP ve İYİ Parti’nin ise kadın büyükşehir adayı bulunmuyor.
#Yazarlar