Egzotik Doğu’nun bize armağanı tarçın, binlerce yıldır muhteşem kokusu ve tadıyla büyülüyor insanlığı. Mutfaktan yükselen tarçınlı bir kekin kokusu kadar ‘evde’ hissettiren çok az şey var... Dünyanın bu en popüler baharatının kullanım alanı sadece tatlılarla sınırlı sanıyorsanız tariflerimi mutlaka deneyin.
#Gülay Barbaros AltanDünya üzerinde birçok ağaç türü bulunmaktadır. Bu ağaç türlerinden biri tarçın ağacıdır. Tarçın ağacı nedir? Tarçın ağacının Latince ismi nedir? Tarçın ağacı nerede yetişir? Tarçın ağacının özellikleri nedir? Tarçın ağacı ne zaman dikilir? Tarçın ağacı nasıl yetiştirilir ve nasıl budanır? Tarçın ağacının yaprak bakımı nasıldır? İşte detaylar.
Baharatlar hem kokusu hem de lezzetleri ile ön plana çıkar. Yemeklerde kullanılabilen bu baharatların çayları da yapılabilir. Tarçın da toz ve kabuk halde bulunan hoş kokulu baharatlardandır. Tarçının nasıl yetiştiği ise merak edilir. Tarçın nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Tropik ülkelerde yetiştirilmekte olan tarçın ağacı, defnegiller ailesinin ortalama 6 ile 12 cm boyundaki, silindir gövdeli ağacıdır. Genellikle tepe kısmında yer alan dallarında bulunan çiçekler beyaza çalan yeşil bir renge sahiptir. Yumurtayı anımsatan, yapraklarının çevrelediği meyveleri hoş bir kokuya sahiptir. Yapraklarının tazelik ve olgunluk sürecinde üç farklı renk aldığı bilinmektedir. Kırmızı renk tazelik halinde, kahverengimsi kırmızı ve yeşil renk gelişme ve olgunlaşma hallerinde karşılaştığı renkler arasında alır. İşte, tüm detaylar.
Bitkisel çaylar, baharatlar, vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri barındıran bitkisel drajeler, bitkisel özlü şampuanlar, sabunlar, kremler, losyonlar ve benzeri kozmetik ve hijyenik ürünlerden oluşan yepyeni bir sağlık pazarı, insanların doğayla bütünleşerek sağlıklı yaşama isteğine cevap vermeye çalışmakta. T'den başlayarak Z'ye kadar bütün şifalı bitkiler:
#Beslenmeİçeride daha fazla zaman geçirmeye başladığımız sonbahar günlerinde ufak tefek değişikliklerle evimizi güzelleştirebiliriz. Kendimiz için özel köşeler yaratabilir, bitkilerimizin rutin bakımını yapabiliriz. Uzmanlardan tam da şu günlerde yaşam alanlarımızı güzelleştirecek tavsiyeler aldık.
#SonbaharBütün dünyanın bildiği, üç kutsal kitapta adı geçen bir meyve olsa da antikçağda sadece Anadoluluların gıdasıydı incir. Hakkında yazılacak çok şey var, ben biraz efsanelerinden bahsetmek istiyorum bu hafta. Bir de taze taze yedikten sonra kalan yumuşamış incirleri değerlendirebileceğiniz üç pratik tarifim var.
#İncirİlgi çekici değişik renkleri ile toprağa uyumlu olan taşlardan birisidir. Lal taşının sevgi ve şefkatin sembolü olduğu dile getirilir. Pek çok özelliği ve önemli yararları ile değişik amaçlar için kullanılan bir taştır. Lal taşı nedir, nerelerde ve nasıl bulunur? Lal taşı nasıl anlaşılır? Özellikleri ve faydaları konularına ilişkin işte detaylar.
#Lal TaşıBuzdolabından çıkarıp soğuk soğuk yemesi de çok keyifli, kahvaltıda yoğurda karıştırıp ev yapımı granolayla sunması da... Keçi veya Erzincan tulumu gibi yoğun aromalı peynirlerle hazırladığım salatalara yakıştırıyorum. Şeftaliden salsa yapıp çiğ balık tabaklarıyla birleştirmeyi de seviyorum. Sade dondurmayla servis edilen şeftalili crumble’ın yeriyse bende çok ayrı… Şeftalinin tadını çıkarabileceğimiz çok az bir zamanımız kalmışken mutfağımda nasıl kullandığımı anlattım.
#ŞeftaliYaz aylarının en büyük sorunlarından sinekler, sivrisinekler ve karıncalar... Doğal yöntemlerle hazırlayacağımız karışımlarla hepsiyle savaşabilir; bu küçük canlılardan, ısırıkları nedeniyle oluşan kaşıntı ve kızarıklıklardan kurtulabiliriz.
#Dr. Ecz. Metin UyarYüzyıllardır iftarın ilk lokması olması boşuna değil. İçerdiği vitamin, mineral ve liflerle çok besleyici. Ama hurmayla ilişkimiz ramazanla sınırlı kalmak zorunda değil. İçinde barındırdığı şeker oranının yüksekliği nedeniyle birçok tatlı tarifinde kullanabilir, sevdiğimiz lezzetlerin sağlıklı versiyonlarını hazırlayabiliriz.
#KekZanzibar’a adım attığım andan itibaren sürekli bu cümleyi duyuyorum. Svahili dilinde ‘hakuna matata’, ‘her şey yolunda, problem yok’ demek. Gerçekten her şeyin yolunda gittiği, Hint Okyanusu’nun ortasında bir adadayım. Doğu Afrikalılar gibi benimsiyorum bu felsefeyi ve gerçekten de tatilim süper geçiyor...
#SeyahatMuzun girmediği, sevilmediği ev yok. Yulaflı kâselerin, pankek tariflerinin olmazsa olmazı, kremayla yakaladığı müthiş uyum sayesinde pastaların da vazgeçilmezi... Kızarmışıysa Uzakdoğu ülkelerinde çok seviliyor. Muzlu tariflerimin hepsi çok pratik, evinizde mutlaka deneyin.
#MuzAmerika’da yayımlanan yeni bir çalışma Türkiye dahil pek çok ülkedeki çörekotu yağı sahtekârlığını ortaya koydu. Çalışma ülkemizde çörekotu yağlarında yüzde 40’a varan oranda sahtecilik yapıldığını gösteriyor. Öte yandan ayçiçeğiyağı da mentol eklenip nane yağı diye satılıyor, kara mürver ürünlerine mor pirinç veya mor havuç ekstreleri koyuluyor. Yağdaki sahtekârlığın sağlığa olumsuz sonuçları bazen ölüme kadar gidebiliyor.
#Çörekotu YağıMevsimi oldukça kısa ama besin değeri ve vücuda yararı bol üç meyveyi, tam da zamanları gelmişken anlatmak istiyorum size: Muşmula, hünnap ve iğde... Maalesef eskisi kadar bilinip tüketilmiyorlar. Oysa iğdeyle tatlı krizlerinizi önleyebilir, hatta çayını demleyebilir, olgun muşmulayla kek yapabilir, hünnapla sağlıklı, pratik atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
#MuşmulaSevdiklerimizle rahat rahat kucaklaşarak geçireceğimiz bir bayram geldi nihayet. Büyüklerimiz şekerlerini, mendillerini hazırladı, bizi bekliyorlar. Biz de bir şişe kolonya alıp ziyarete giderek bayram ritüelini tamamlayabiliriz. Jüri üyelerimize en iyi 10 kolonyayı sorduk.
#KolonyaDünyanın en hızlı büyüyen sosyal medya platformlarından TikTok’un kullanıcıları arasında gençler çoğunlukta. Bu da güvenlikle ilgili soruları beraberinde getiriyor. Konuyu TikTok’un Türkiye sözcüsü Emir Gelen’le konuştuk: “Bazı kullanıcılar yaşını farklı gösteriyor. Tespit ettiğimiz an hesabı kapatıyoruz. 13-18 yaş gençlerin aile denetiminde TikTok kullanmasının sakıncası yok.”
#TiktokYeni yıla sayılı gün kaldı… O güzel ve lezzetli masalar kurulmadan yeni yıl karşılama, kutlama alışkanlıklarımızdan yola çıkalım ve tatlı bir ön hazırlık yapalım. Hangi pastayı ya da tatlıyı yapacağınızı seçin; yılbaşı için tarifler hazırladım…
#GingerbreadÇulluk kelimesi hayvan bilimi terimlerinde geçmektedir. Bir kuş türünün ismidir. Bu kuş türüne de çulluk kuşu denmektedir. Göçebe bir kuş olan çulluk kuşu avlanarak beslenmektedir. Çulluk kuşunun kendine özgü özellikleri bulunmaktadır. Çulluk kuşu nedir, ne yer ve nerelerde bulunur, çulluk kuşunun eti yeni mi, sesi ve özellikleri nasıldır detayları ile derledik.
#Çulluk KuşuSivilceler, iyileşirken leke veya iz bırakarak iyileşir. Bu nedenle ciltte meydana gelen izler rahatsızlık verebilir. Stres ve sağlık beslenme gibi durumlar da sivilce oluşumu tetikleyebileceği gibi bazı cilt problemleri de buna neden olabilir. Sivilce lekelerine iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde çözüm bulunabilir. Peki sivilce lekeleri nasıl geçer? Evde sivilce izlerine ne iyi gelir? İşte sivilce oluşumunun nedenleri ve sivilce lekelerine çözüm olabilecek öneriler...
#Sivilce Lekelerine Ne İyi Gelir