Güncelleme Tarihi:
Tarçın Ağacı (Cinnamonum)
Yapraklarından ve kabuklarından elde edilen tarçın yağı bağırsakları düzenler. Hazmı kolaylaştırır, ağrıları dindirir, mide kramplarını giderir. Vücudu ısıtır, akciğerleri kuvvetlendirir. Tarçın yağı başlangıç halindeki bronşit ve zatürreye karşı etkilidir. Ayrıca tarçın yağı rahim rahatsızlıklarına da iyi gelir. Yan etkisi kabızlığa neden olmasıdır.
Tere (Lepidium Saivum)
Cinsel istek arttırıcı etkisi vardır. Bol miktarda A vitamini ihtiva eder. İçindeki yağ antibiyotik olarak kullanılır. İştahı açar, hazmı kolaylaştırır. Hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Soğuk algınlığına, kansızlığa iyi gelir. Sinir yatıştırıcıdır, idrar söktürür. Sigaranın zararlarını azaltıcı etkisi vardır.
Bronşları temizler, usyu kepeklenme ve saç dökülmelerine karşı kullanılır.
Turp (Raphanus Sativus)
Böbreklerdeki mikropları öldürür, karaciğer şişliğini yok eder, sarılıkta etkilidir. Siyatik, lumbaga romatizma ve nevraljide yararlıdır.
Astım, bronşit ve öksürük kesmede etkilidir. Diş etlerini kuvvetlendirir, ödem ve damar sertliğine iyi gelir.Safra taşlarını düşürür, kabızlığa ve uykusuzluğa iyi gelir.
Üzerlik otu (Ruta Graveolens)
Bu ottan elde edilen öz ateş düşürücüdür. Bel ve baş ağrılarını dindirir, gözleri kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını önler, sinirleri teskin eder, histeriye iyi gelir. Nefes yolları hastalıklarına karşı etkilidir. Üzerlik otu çayı kan pıhtılaşması, damar tıkanması gibi hallerde çok etkili olur. Ayrıca bayılma, sersemleme, yorgunluk ve halsizlik ile adale zafiyetine iye gelir.
Önemli uyarı: Üzerlik otundan yapılan çay açık olmalı ve en az günde iki bardak içilmelidir. Aksi takdirde zararlı olur. Hamile kadınlar üzerlik otunu hiçbir biçimde kullanmamalıdır.
Üzüm (Vitis Vinifera)
Bol glükoz şekeri ve vitamin içerir. Sindirimi kolay ve besleyicidir. Anjine karşı doğal ilaçtır. Vücuttaki albüminli maddelerin değişiminde rol oynar. Beden ve zihin gücünü arttırır, kan yapar. Vücuttaki zararlı maddelerin atılımını sağlar. Mide ülseri, gastrit, karaciğer, romatizma, mafsal iltihabı hastalıklarına iyi gelir. Kalbi kuvvetlendirip, kabızlığı giderir, hamilelikteki bulantıları önler. Cildi güzelleştirir. Siyah üzüm içindeki maddeler kolestrol düşürücü etki yapar. Kansızlık ve verem hastalıklarından etkili olur.
Vanilya (Vanille)
Vanilya erkeklerde ve kadınlarda cinsel isteksizliği yok eder. Ayrıca ateşli sinir hastalıklarına çok iyi gelir. Vücudu kuvvetlendirici etkisi vardır. Hazmı kolaylaştırır. Bronşları temizler. Ruhsal bunalıma iyi gelir.
Yaban Eriği (Prunun Spinosa)
Çalılıklarda ve orman kenarlarında bulunur. Yaban eriği çiçeklerinden yapılan çay, idrar söktürür, kabızlığı önler. C vitamini içerir. Erikler mideyi ve mesaneyi kuvvetlendirir. Ezilerek şekerle pişirilen çiçekleri öksürüğü ve boğmacayı yok eder. Yapraklarından yapılan çay mesane ve böbrek rahatsızlıklarına çok iyi gelir.
Yaban Mersini (Vaccinum Myrtillus)
Çalılıklarda, fundalıklarda ve ormanlarda bulunur. Yabanmersini çayı mide kramplarına, boğaz hastalıklarına ve diş iltihaplarına iyi gelir. Taze yaban mersini meyveleri basur ve mide nezlesine çok iyidir. Mide gazını yok eder.
Yabani Ebegümeci (Malva Silvestris)
Güneşli bayırlar, duvar dipleri, tarla ve çayır kenarlarında bulunur. Bundan yapılan çay, balgam ve cerahat söktürücü olup iltihaplanmayı önler. Boğazı yumuşatır, öksürüğü dindirir. Nezleye, üst solunum yolları hastalıklarına, anjine etkilidir. Mide mukozası iltihaplanmasına iyi gelir.
Yabani Enginar (Carlina Acualis)
Dağlık yerlerde bulunur. Kökü ve yaprakları kullanılır. Mide ve sinirleri güçlendirir. Bağırsak parazitlerini düşürür. 1 litre suda 20 gram kaynatılıp içilebilir. Ilık gargara yapılırsa diş eti iltihapları ve diş ağrılarına iyi gelir.
Yer Elması (Helianthus Tuberosus)
Ülkemizde bilinip yetiştirilen bir bitkisel besinder. Besin değeri olarak patatesle eşdeğerdir. Şeker hastalığı, gut, mafsal ağrıları ve romatizmaya karşı etkili olur. İdrar söktürücüdür.
Yulaf (Avena Sativa)
Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserlerine, gastrit ve safra kesesi hastalıklarına, şeker hastalığına ve kabızlığa karşı kullanılır.
Kandaki şekeri düşürücü ve guart önleyici etkisi vardır. Yulaf samanından yapılan çay mesane rahatsızlıklarına, boğmacaya, öksürük, karaciğer ve akciğer hastalıklarına, dalak rahatsızlıklarına, boğaz nezlesi ve uykusuzluğa iyi gelir.
Zeytin (Olea Europea)
Preslenerek zeytinyağı elde edilir. Zeytinyağında A, B, C, D, E, F ve K vitaminleri bulunur. Fosfor, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, bakır, manganez gibi minarelleri içerir. Zeytinyağı müzmin nezleyi önler. Safra kesesi hastalıklarına iyi gelir. İçildiğinde bağırsak parazitlerini düşürür. Sıcak içilince basura iyi gelir. Zeytinyağının içindeki oleik asik kolesterol düzeyini düşürüp damar sertliğini önler. Safra boşaltımını sağlar. Bağırsaklardaki kalsiyum emilimini kolaylaştırır, yaşlanmayı geciktirir. Şeker hastalığı ile mücadeleye yardımcı olur. Bağırsakları çalıştırdığı içinbağırsak kanserini önler. Saç dökülmesini önler. Cilt kırışıklıkları ve sivilceleri tedavi eder.
Bitki Dünyası
Şifalı Bitkiler 1
Şifalı Bitkiler 2
Şifalı Bitkiler 3
Şifalı Bitkiler 4
Şifalı Bitkiler 5